Læsetid: 2 min.

Til fælles modstand mod den nye totalitarisme

En lang række forfattere, blandt andre Salman Rushdie, plæderer for universel ytringsfrihed i dette manifest
2. marts 2006

Efter at have overvundet fascismen, nazismen og stalinismen står verden i dag over for en ny global trussel af totalitær karakter: islamisme.

Vi forfattere, journalister og intellektuelle kalder herved til modstand imod denne religiøse totalitarisme, idet vi appellerer om at fremme frihed, lige muligheder og sekulære værdier for alle.

De begivenheder, vi for nylig har set efter offentliggørelsen af Muhammed-tegninger i europæiske aviser, har afsløret, hvor nødvendigt det er at kæmpe for disse universelle værdier. Det er ikke en kamp, der vil blive vundet ved hjælp af våben, men på ideernes slagmark. Det, vi er vidne til, er ikke et civilisationernes sammenstød og ej heller en grundfæstet antagonisme mellem Vesten og Orienten. Det, vi står overfor, er en global kamp mellem demokrater på den ene side og teokrater på den anden.

Som alle andre totalitære ideologier næres islamismen af frygt og frustrationer. Hadets prædikanter spiller bevidst på disse følelser for at danne bataljoner, hvis mål er at gennemtvinge en friheds- og lighedsfornægtende verden. Imod dette vil vi slå følgende fast: Intet, end ikke fortvivlelse, kan retfærdiggøre obskurantisme, totalitarisme og had som selvvalgt mission. Islamismen er en reaktionær ideologi, som likviderer ligheden, friheden og sekularismen overalt, hvor den er til stede. Får den succes, kan det kun føre til en verden af dominans: Mandens dominans over kvinden og islamisternes dominans over alle andre. For at modvirke dette må vi sikre universelle rettigheder for alle undertrykte og diskriminerede.

Vi forkaster den 'kulturrelativisme', som går ud på at acceptere, at mænd og kvinder af muslimsk kultur skal berøves retten til lighed, frihed og sekulære værdier i respekten for kulturers og traditioners navn. Vi nægter at renoncere på vores kritiske ånd af frygt for at blive beskyldt for 'islamofobi' - et uheldigt begreb, som forveksler kritik af islam med stigmatisering af islams troende.

Vi plæderer for ytringsfrihedens universalitet, således at en kritisk ånd kan udøves frit på alle kontinenter og imod alle slags overgreb og dogmer.

Vi appellerer til demokrater og frie ånder i alle lande, at vort århundrede blive en Oplysningens og ikke en åndsformørkelsens epoke.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu