Læsetid: 2 min.

Fællesskabet er vigtigt

Anne Kryger Pedersen. 29 år. Social- og sundhedsassistent på Plejehjemmet Løjtegårdsvej på Amager. Medlem af en fagforening
27. september 2005

"Jeg er medlem af FOA, som man skal være indenfor mit fag. Der er tradition for at være medlem af fagforeningen i min familie," siger Anne Kryger Pedersen.

"Jeg meldte mig ind, da jeg var elev, for da kontaktede fagforeningen os med et tilbud om samlet medlemskab af A-kassen og fagforeningen."

"Så gjorde jeg det bare og har faktisk ikke tænkt så meget over det siden. Pengene betaler man jo bare over PBS - så kører det jo bare, uden at man tænker over det."

- Er det fordi fagforeningen ikke er synlig nok?

"Ja, man mærker da ikke noget til fagforeningen til hverdag. De sender et medlemsblad en gang om måneden, som måske ligger der hjemme og samler støv. I fagforeningen skal du selv være opsøgende. Tilbudene bliver ikke serveret for dig. Men er man aktiv, så vil der sikkert være en masse ting, man kan få ud af det."

- Hvordan forholder du dig til de af dine kolleger, der ikke er medlem?

"Jeg giver dem da lige et par kommentarer med på vejen hver gang."

"Jeg synes da, at det er lidt for dårligt. Men samtidig kan jeg godt følge deres tankegang. Det handler jo for det meste om penge. Jeg hører ikke nogen sige 'jeg er ikke med i fagforeningen, fordi det er noget værre skidt'. Det handler om, at det er mange penge, specielt med de dårlige lønninger i vores fag."

"Så er der jo nogle, der vælger en anden fagforening, som er billigere, men det er forkert, synes jeg, for så kan det jo være lige meget. Der er det nødvendigt, at vi står sammen for at være stærke."

"Inden for det her fag er vi alle sammen i FOA, og hvis vores gruppe skal have hjælp, så kan det jo ikke nytte noget, at der er et par stykker, der er i en anden fagforening. Eller slet ikke er medlem."

- Hvornår har du selv haft brug for fagforeningen?

"Den var på banen, da jeg blev gravid og skulle på barsel. Der havde den en masse tilbud til de unge gravide - for eksempel noget der hed barselscafé. Men for mig er det vigtigste, at jeg har fagforeningen som sikkerhed, hvis jeg en dag skulle stå uden arbejde, eller hvis jeg får problemer på min arbejdsplads. Hvis jeg skal skifte job på et tidspunkt, vil jeg da helt sikkert også spørge fagforeningen til råds."

- Hvorfor tror du, at medlemmerne svigter fagforeningerne?

"Jeg synes, der tegner sig et billede af, at det er de ældre medarbejdere, der er med i fagforeningen. De unge nyuddannede melder sig ikke ind. Det hænger sammen med, at der ikke er den samme gejst for faget, som før i tiden. Vores fag er nu 'bare et arbejde'. De unge ved, at deres arbejde med de gamle og syge er nedprioriteret i samfundet. Derfor tænker de, at det kan være lige meget, for der er ikke noget, der bliver lavet om alligevel. Der er ikke noget at kæmpe for. Sådan har det været i mange år - og sådan bliver det bare. Den faglige stolthed er forsvundet," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her