Læsetid: 4 min.

Fængslet på livstid

Mindst 2.200 amerikanere sidder i livsvarigt fængsel for forbrydelser, de begik som børn
13. oktober 2005

BOSTON - Peter K. voksede op i en forstad til Chicago i 1990'erne og hjalp en gang imellem sin storebror med at pushe narko, mens han gik i high school. En dag stjal en konkurrerende ungdomsbande deres stoffer. Peter K. var med til at stjæle en bil og blev siddende i den, mens hans storebror og en kammerat gik ind i en bygning og myrdede to narkorivaler.

Selv om Peter K. ikke deltog direkte i dobbeltmordet, blev han alligevel dømt for meddelagtighed og sendt i fængsel på livstid uden mulighed for prøveløsladelse. Han var 15 år, da han modtog den hårde dom.

I amerikanske fængsler sidder der i dag 2.200 personer, som var mindreårige, mellem 13 og 17, da de begik en grov forbrydelse. Et par hundrede af dem er endnu ikke fyldt 18, men afsoner deres straf i et voksenfængsel. Alle er inde for livstid og vil ikke kunne søge om at komme ud på prøveløsladelse, med mindre straffeloven i deres delstat bliver lavet om af de folkevalgte.

De vil simpelthen dø indespærret og blive begravet på en fængselskirkegård.

USA er kendt som en nation, der sjældent viser nåde mod forbrydere. Flere bliver idømt dødsstraf og henrettet end i andre lande. Flere sidder i fængsel end noget andet sted i verden. Leveforholdene i amerikanske fængsler er under al kritik.

I går kunne Human Rights Watch og Amnesty International afsløre, at den amerikanske forbundsstat og 42 ud af 50 delstater også adskiller sig fra resten af den civiliserede verden på et andet punkt. De skelner ikke mellem et barn og en voksen, når det gælder en vurdering af de omstændigheder, som ligger til grund for et mord. En mindreårig på 13, 14, 15, 16 og 17 år antages at være udstyret med samme moralske kodeks som en på over 18 år.

En mindreårigs mulighed for at blive resocialiseret og integreret i samfundet er ifølge forskere langt bedre end en voksen forbryders, fordi barnet endnu ikke er fuldt udviklet og sjældent har begået mere end den ene forbrydelse, der sender ham/hende i livsvarigt fængsel uden mulighed for prøveløsladelse.

USA's højesteret skelnede mellem voksnes og mindreåriges ansvarlighed i en kendelse tidligere i år, som nedlagde forbud mod dødsstraf for forbrydelser begået af mindreårige. De er umodne og uansvarlige, mere følsomme over for negative påvirkninger og pres fra kammerater, hed det.

"Selv en rystende ugerning begået af en mindreårig er ikke bevis på en uoprettelig depraveret personlighed," skrev højesteretsdommer Anthony Kennedy.

Men denne universelt accepteret opfattelse tager straffelovene ikke højde for i USA, når det gælder ungdomsforbrydelser, hvis karakter ligger lige under grænsen for dødsstraf.

Resultatet er, at 2.200 unge amerikanere er indspærret for livet. 350 af dem var 15 år eller yngre, da de begik forbrydelsen. Men det faktuelle antal livstidsfanger er i virkeligheden højere. Ifølge The New York Times befinder der sig i øjeblikket 9.700 indsatte i amerikanske fængsler, som var mindreårige, da de blev idømt livsvarigt fængsel. Forskellen skyldes, at de 7.500 kan søge om prøveløsladelse. Men problemet er, at de færreste gives chancen.

Timothy Kane var 14, da han en dag i 1992 legede med videospil i en kammerats hus i Florida. Nogle ældre unger fandt på, at de ville røve en nabos hus. Timothy fulgte nysgerrigt med. Da de brød ind, blev de mødt at en 75-årig kvinde og hendes søn på 55. Timothy søgte ly under et bord og så herfra to af de ældre fyre myrde kvinden og manden på den mest grufulde måde.

Hvad skulle Timothy gøre? Selv anklageren Robert Attridge, der fik ham dømt til livsvarigt fængsel i 1992, indrømmer i dag, at "han var mere nysgerrig end en ond gerningsmand". Men som han siger til The New York Times: "Andre drenge valgte at løbe væk, inden de kom til huset. Kunne Timothy - dit barn - ende i samme situation? Ja, det kræver kun en enkel fejlbedømmelse. og så er hele dit barns tilværelse ruineret."

Mange forbundsdommere og delstatsdommere er desperate over at skulle sende børn i livsvarigt fængsel uden mulighed for prøveløsladelse. Men i 26 delstater har de intet valg, hvis det lykkes for en statsadvokat at få juryen til at dømme den mindreårige skyldig i mord eller meddelagtighed i mord. Straffelovene kræver det. Nogle gange beder dommeren en ankedomstol om at ændre kendelsen. I Timothy K's tilfælde lykkedes det ikke.

Ifølge HRW og Amnesty International er den amerikanske praksis i åbenlys strid med FN's børnekonvention, som USA underskrev i 1995, men endnu ikke har ratificeret. Somalia er det eneste andet land i den kategori. 132 ud af 180 nationer forbyder livsvarigt fængsel uden prøvetilladelse for mindreårige. Kun tre lande har den type indsatte: Israel (7), Sydafrika (4) og Tanzania (1).

350 ud af 2.200 fanger i USA var 15 eller yngre, da de blev arresteret og stillet for en domstol. De blev alle ekspederet til et voksenfængsel. Mishandling og voldtægt af disse børn er udbredt, hedder det i rapporten.

Amnesty International & Human Rights Watch, 'The Rest of Their Lives: Life without Parole for Child Offenders in the United States', 157 sider.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her