Læsetid: 3 min.

Fætrene Præst

24. november 2001

MED FÆTRENE Søren Krarups og Jesper Langballes indtog på Christiansborg er der – ved siden af Det radikale Venstre – kommet endnu et fætter-kusine-parti ind, dog foreløbig uden kusiner. Det lover godt for Familien Folketinget, der derved vil få sit underholdende indslag, som dog nok bliver af den seriøse slags, hvor der også vil være noget at tænke over. Meget. Ikke noget uforpligtende
Richard Ragnwald her. Kan man forestille sig den folkekære Giro 413-sanger stå og synge på Dansk Folkepartis landsmøder:
Kære lille Søren
Kære lille Søren
Det kan man nok ikke, men så kan man vel høre ham gi’ den på fætter Jespers kommende fødselsdag:
Kære lille Langballe
Kære lille Langballe
Det går nok bedre an, thi Jesper Langballe er en mere vennesæl type end fætter Krarup. Han ryger f.eks. pibe. Hvis han da ikke er holdt op. Med sit kølige overblik er fætter 1 mere end fætter 2 i familie med fætter 3, som ikke er en kødelig, men en åndelig fætter, og om hvem, førnævnte Ragnwald uden tvivl allerede har sunget sangen:
Kære lille Camre
Men fætter 2 er nu heller ikke tabt bag en vogn, hvad intelligensen angår. En intelligens så kølig, at man ville kunne brække Ragnwalds habit af i isflager, hvis de tre fætre på én gang åndede på ham med deres ånde-lighed.

SANGE ER, hvad vi måske nok ikke kan forvente fra præste-fætrene. Hvad vi derimod kan forvente fra Dansk Folkepartis nye præstestyre, er en øget interesse for og en rehabilitering af fatwaen som nyt, politisk våben redskab. Fatwaen i den vestjyske version. Tilsammen og hver for sig har de allerede udstedt adskillige fatwaer, men fra Folketingets
talerstol vil de få mere vægt. Og her kommer en
bestemt sang så alligevel ind i billedet, nemlig en af dem fra digtsamlingen Trækfuglene af St. St. Blicher, hvis kirkesogn i Thorning i øvrigt nu varetages af pastor Langballe. Det er den med linjerne:
Thi ogsaa jeg er her kun paa Træk,
og haver andetsteds hjemme.
Den sang mener Fætrene Præst, ikke at forveksle med Brødrene Bisp, at flygtninge og indvandrere bør synge dagligt. Det har de ofte nok forkyndt i form af fatwaer fra det vestjyske. Nok går de qua
deres embeder ind for næstekærlighed, men som moderen hos H. C. Andersen i Den grimme ælling mener de ikke, at den vide verden strækker sig længere end til den anden side af haven, hvorfor næstekærligheden heller ikke strækker sig længere.

SÅLEDES HAR pastor Langballe så sent som i oktober i Jyllands-Posten (28.10.) udstedt en fatwa mod tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, fordi han for 15 år(!) siden optrådte på tv med en indsamlingsbøsse til fordel for Dansk Flygtningehjælp. For at foregå befolkningen med et godt
eksempel. Det huede ikke Thorning-præsten, som kalder det »pinligt ublufærdigt«. Pastoren syntes nok, Uffe Ellemann optrådte lidt for naivt socialdemokratisk – og dermed har han markeret, hvad der også er i vente: En øget afstandtagen fra folkepartiet til partiet Venstre, som han (man) gerne vil sætte i bås med alle de øvrige partier i tinget, så det er ’os’ mod ’dem’. Håbet er utvivlsomt, at det vil give endnu flere stemmer ved næste valg og en dag måske flertallet.

FORELØBIG ER det dog kun 12 ud af 100 vælgere, der har stemt på Dansk Folkeparti, så der er et stykke igen, og selvom Venstre og Fogh – såvel som Socialdemokratiet – kritiseres for at danse for ivrigt efter folkepartiets pibe, så er der dog immerhen forskel på en pastor Langballe og en Lars Løkke Rasmussen i humanistisk henseende.
Pia Kjærsgaard kan meget vel få sin sag for med hensyn til at styre sit fundamentalistiske præsteskab, der næppe heller vil undlade at udstede fatwaer mod menneskerettighederne som sådan fra Folketingets talerstol, i det omfang de får mulighed for det. I stedet for Sønderborg Slot, som ikke ville lade Søren Krarup få plads til sin Danmarks-udstilling, vil denne nu få lejlighed til at udbrede sin Danmarks-opfattelse i et langt større Forum. Det skal blive meget interessant at følge fatwa-kulturens udbredelse.
Ligesom da fætrene i Teheran rykkede, vil det altsammen blive fulgt nøje i udenlandsk presse, og det vil fætrene næppe være kede af. Modsat fætrene i Teheran vil de jyske fætres messen kunne akkompagneres af den i partiet værende mavedanserinde Louise Frevert. Det skal altsammen blive
lystigt, med mindre da fætrene også er her »kun på træk«. Kan man forestille sig Frevert optaget i familien som decideret kusine? Næh, der skal vist mere til.

Bjørk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her