Læsetid: 4 min.

Fagbevægelsen halter efter tidsånden

Mere i løn eller mere ferie? Den slags spørgsmål skal lønmodtagerne stort set selv afgøre fremover, mener formand for et af de største forbund. Han vil vil have fagbevægelsen koblet mere op tidsånden
11. oktober 2005

Selv om mange lønmodtagere ønsker at kunne vælge mellem at få mere ind på lønkontoen eller få flere feriedag, så har fagforeninger i nogle tilfælde blæst på ønsket om valgfrihed under forhandlinger om nye overenskomster. At sidde medlemmernes ønsker overhørig på den måde går ikke, hvis fagbevægelsen skal have vendt medlems-tilbagegang til -fremgang. Organisationerne skal have en langt klarere profil og bedre kontakt til deres medlemmer.

Udmeldingen kommer fra Dennis Kristensen, som er formand for forbundet Fag og Arbejde (FOA). Det har 215.000 medlemmer, hvor hovedparten er offentligt ansatte som f.eks. hjemmehjælpere, pædagogmedhjælpere og rengøringsassistenter på skoler og sygehuse. Dennis Kristensen har som formand for landets tredje største forbund en god føling med hele fagbevægelsen, som medlemmerne generelt siver fra. Andelen af lønmodtagere organiseret i en fagforening er siden 1996 faldet fra ca. 83. procent til nu omkring 78 procent. Om årsagen til tilbagegangen for lønmodtagernes organisationer siger Kristensen:

"Fagbevægelsens store problem er, at den opfanger signaler om samfundsændringer alt for langsomt. Det er ofte som om, vi er en supertanker, når vi skal vende."

I løbet af 2004 blev der næsten 4.000 færre medlemmer af FOA. Tabet blev dog i år opvejet, da lillesøster i form af Pædagogisk Medhjælper Forbund i januar blev fusioneret ind i storebror FOA. Kristensen er dog alligevel bekymret for sit medlemstal og siger:

"Vi er alt for forvænt med, at folk nærmest automatisk melder sig ind i en fagforening. Den automatik er ved at forsvinde, og derfor skal vi være langt bedre til at gøre opmærksom på os selv. Eksempelvis er det pinligt for FOA, når eksempelvis assistenter på plejehjem siger, at de ikke er medlem af forbundet, fordi de aldrig er blevet spurgt."

Fagforenings-formynderi

Adspurgt om fremtiden for FOA understreger Kristensen, at god markedsføring på ingen måde er nok. "Selv om unge nok strømmer til FOA, når de ser gråhårede Dennis med slips i tv," griner den 52-årige, og fortsætter:

"De unge er ikke egoister, men individualister. Vi skal være langt langt bedre til at understøtte den fleksibilitet, de ønsker. Ja, som faktisk folk i alle aldersgrupper ønsker."

Som et eksempel på manglende forståelse af den voksende individualitet nævner Kristensen, at forhandlere for statsansatte blandt andre fra HK/Stat er gået med til en ny overenskomst, hvor det er blevet endnu sværere for statens medarbejdere at omveksle ikke-afholdte feriefridage til løn.

"Jeg er overbevist om, at mange statsansatte gerne vil kunne vælge mellem frihed og penge. Hvis du har små børn, vil du måske gerne være mere sammen med familien, mens hvis du er alene, vil du måske gerne have nogle flere penge til forbrug."

Som et eksempel på en mere medlemsfokuseret tilgang nævner Kristensen, at pædagodmedhjælperne i FOA nu har fået en overenskomst, hvor ansatte på 55 år og opefter fra 2006 selv kan bestemme, om de vil have øget arbejdsgiverens pensionsindbetaling, eller om de vil have en uges ekstra ferie om året.

"Det er i software-sprog en version 1.1 af fleksible overenskomster, men det er den vej, vi skal meget længere ad. I Svantes viser skriver Benny Andersen, at 'fuglene flyver i flok, når de er mange nok.' Jeg tror ikke, at fuglene - altså medlemmerne - har lyst til at flyve i flok. De vil have lov at bestemme over deres eget liv. Fagbevægelsens opgave er så at give dem gode valgmuligheder."

Fokus mangler

Med udsigt til Staunings Plads - tilegnet den nok så kendte statsminister fra 1930'erne - slår Kristensen fast, at fagbevægelsen skal til at være mere målrettet i sit politiske virke.

"Vores medlemmer har en ret god forståelse for nødvendigheden af, at vi politisk taler deres sag i modsætning til de billige fagforeninger, som stort set ikke har andet end rådgivning på hylden. Men vi skal blive bedre til at koncentrere vores indsats. Vi skal ikke have en mening om alt. Eksempelvis behøver FOA ikke have en mening om hele den offentlige sektor, men koncentrere os om eksempelvis de dele af kommunalreformen, der har betydning for vores medlemmer."

Kristensen mener, at fagbevægelsen som sådan skal være langt bedre til at forvalte sine midler. FOA har som en række andre forbund holdt kontingenterne i ro de senere år med f.eks. fyringsrunder til følge.

"Vi skal blive ved med at holde kontingenterne i ro og endda helst blive i stand til at sætte dem ned. Det er meget afgørende for at sikre fortsat opbakning."

FOA skal i gang med en reform af sin egen struktur, og her er budskabet klart fra formanden:

"Fagbevægelsens fremtid består i at stå stærkere decentralt. Det er ude i de lokale led på virksomhederne og i afdelingerne, vi skal være stærkere. Fagbevægelsen er den største demokratiske organisation i Danmark. Nu skal vi sørge for, at det demokrati kommer til at fungere bedre, så det enkelte medlem føler et større ejerskab."

Når formanden forsøger at kigge i krystalkuglen for bevægelsen, siger han:

"Vi står ved en korsvej. Enten fortsætter vi som nu, og det kommer til at gå rigtigt skidt, eller også begynder vi at lytte mere til medlemmerne og får en chance."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu