Læsetid: 2 min.

Fagforbund jagter partnere

Mange forbund er på jagt efter samarbejdspartnere, viser undersøgelse. De fleste fusioner gavner medlemmerne, hvis 'stammefællesskabet' bevares
13. oktober 2005

Næste år håber Dansk Journalistforbund, Bibliotekarforbundet og Forbundet Kommunikation og Sprog at flytte i hus sammen i det indre København. Målet er at spare penge og servicere medlemmerne bedre. Mange andre forbund er også på jagt efter kærester eller ægtefæller.

Næsten hvert andet forbund regner med at have fundet en fast partner inden for de næste 10 år, viser en undersøgelse foretaget af Information. Undersøgelsen dækker fagbevægelsen over en bred kam, og 19 ud af 47 adspurgte forbundsformænd svarer ja til et spørgsmål om fremtidig fusion.

Forbundene er dermed indstillet på, at Kirsten Giftekniv kan fortsætte sit succesrige virke i fagbevægelsen. Blandt hendes resultater er sammensmedningen af Kvindeligt Arbejderforbund og Specialarbejderforbundet i Danmark (SiD) til Fagligt Fælles Forbund (3F) fra januar i år.

Metal er på udkig

At næsten hvert andet forbund vil have fundet sig en partner i løbet af det næste tiår, er en udmærket udvikling, mener professor og arbejdsmarkedsforsker Steen Scheuer fra Roskilde Universitetscenter.

"Forbund indleder som regel samarbejde, fordi de har udsigt til rationaliseringsgevinster. Efter en fusion bliver der tit færre ansatte til at udføre det samme arbejde. Dermed kan forbundene holde kontingenterne i ro eller sågar sætte dem ned til glæde for medlemmerne, som er ret opmærksomme på, hvad de får for deres kontingent," siger Scheuer.

Formanden for Dansk Metal, Thorkild E. Jensen, regner med, at de 150.000 medlemmer i løbet af det næste tiår kommer i forbund med andre håndværkere.

"Vi har tidligere forhandlet med Dansk El-Forbund og holder øje med mulighederne for samarbejde. Ved en fusion håber vi ud over at spare nogle penge at kunne frigøre flere kræfter til opsøgende arbejde på virksomhederne. Dertil kommer, at på den enkelte virksomhed vil folk med forskellige uddannelser stå stærkere over for arbejdsgiveren, hvis de er med i samme forbund," siger Thorkild E. Jensen.

Professor Scheuer gør opmærksom på, at "sammenlignet med andre lande, så er fagforenings-strukturen i Danmark fragmenteret med mange små enheder. Både for arbejdsgivere og -tagere, vil det være en fordel med færre forhandlingspartnere."

'Intelligent fusion'

Indtil videre er der ikke lagt op til, at tre forbund bliver til et, når Bibliotekarforbundet, Dansk Journalistforbund samt Forbundet Kommunikation og Sprog går i samarbejde. De tre forbund vil sammenlægge 'bagbutikkerne' i form af bl.a. adminstration af løn og kontingenter, it-funktioner samt drift af kantine og reception.

Det regner de med kan reducere driftsudgifterne med 10 til 15 procent. 'Forbutikkerne' - f.eks. faglig rådgivning af enkeltmedlemmer og politisk lobbyarbejde - forbliver derimod forbundenes enemærker. Formanden for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård, siger:

"Jeg kalder samarbejdet for den intelligente fusion. Vi opnår fusionens klassiske fordele som rationaliseringsgevinster, samtidig med at hvert enkelt forbund bevarer den politiske og faglige profil, som medlemmerne gerne vil have."

De tre forbund undgår dermed en af de store farer ved en fusion: at man fjerner stammefællesskabet. Det er i dag et af problemerne i det store forbund. Eksempelvis i HK, hvor en kassedame i Føtex nok ikke føler den store faglige samhørighed med andre typer af HK-medlemmer som f.eks. en akademimerkonom på en statslig arbejdsplads. En stærk professionskultur er med til at sikre opbakning til fagforenings-medlemskab, vurderer arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her