Læsetid: 4 min.

'Nogle falder fra, når der kommer kød på'

Tre uger efter Ny Alliance blev stiftet, er forvir-ringen total: Hvem går med, og hvad vil partiet? Imens strømmer en broget vælgerskare til: Folk ser, hvad de vil se hos Khader & co., mener eksperter
30. maj 2007
Tre uger efter Ny Alliance blev stiftet, er forvir-ringen total: Hvem går med, og hvad vil partiet? Imens strømmer en broget vælgerskare til: Folk ser, hvad de vil se hos Khader & co., mener eksperter

Hvad sker der?! Endnu engang var korridorerne på Chris-tiansborg ladet med spekulationer om Ny Alliance. Anledningen var en markant Politiken-historie om, at Venstres Ejvind Vesselbo i går ville annoncere sit partiskifte - et rygte hovedpersonen aflivede fra morgenstunden.

"Jeg bliver i Venstre," lød det.

Sandsynligt er det, at Ejvind Vesselbo ville være gået - hvis han selv havde kunne lade bomben springe på gruppemødet. Til gengæld vil manden, der er kendt for at turde kritisere sit parti på især udlændingepolitikken, ikke finde sig i at lade pressen diktere sin gøren og laden.

"Der er ikke nogen pressefolk, der kan presse mig til ikke at tale med Naser Khader. Det gør jeg, som det passer mig," bedyrede Vesselbo, da han medgav, at der har været kontakt mellem ham og formanden for Ny Alliance.

Og imens Vesselbo gav lovning på, at han er medlem af V både i dag og i morgen og til næste valg, fastholder avisen, at Vesselbos partiskifte var besluttet, da historien gik i trykken.

Spekulationerne fortsætter og forstærkes af rygterne om, at endnu en venstremand er på vej til NA.

Melder pas på debat

Tre uger efter partiets stiftelse er forvirringen mærkbar, både hvad angår persongalleriet og nok så væsentligt: NA's politik - for hvad vil de?

Jo, 40 procent i skat, men er det en flad skat for alle eller en marginalskat for de rigeste? Og når Khader for at berolige de, der måtte være bekymret for den sociale slagside af et sådant forslag, bedyrer, at det skam ikke er lige med det samme, at skatten skal ned på 40 - hvornår er det så?

Når Tinget i morgen samles til årets afslutningsdebat, bliver der ingen afklaring på de spørgsmål - partiet har nemlig meldt hus forbi til debatten.

Men på de få områder, hvor NA har meldt nogenlunde klart ud, nemlig skat og udlændinge, er partiets vælgere ifølge en undersøgelse i Ugebrevet A4 delt på midten: Halvdelen vil beholde såvel skattestop som 24-årsregel - stik imod partiets foreløbige meldinger. Forståeligt er det, at Khader & co. skal have tid til at formulere deres politik, men hvordan kan vælgerne strømme til et parti, hvis politik må betegnes som nærmest ukendt?

Professor i Statskundskab ved Københavns Universitet, Peter Kurrild-Klitgaard, henviser til, at det samme gjorde sig gældende for både CD og Fremskridtpartiet, som heller ikke havde en klar politik ved jordskredsvalget i 1973.

"Men her er tale om tre og stadig flere aktive politikere. Og at de skal vente tre-fire måneder og nedsætte grupper med kendisser til at udvikle deres politik er påfaldende," siger han og holder det op mod, at partiet har været længe undervejs.

"Allerede i december hørte jeg om et 20-punktsprogram, der var under udvikling," siger Kurrild-Klitgaard.

Kendte med på vognen

Ny Alliances vælgerskare er ifølge A4 særdeles broget - en del er borgerlige, mens 15 procent er medlemmer af HK, og derfor må formodes at ligge i den lavere ende af indkomstskalaen. Og når disse forskellige grupper trods partiets uklare politik alligevel strømmer til, skyldes det ifølge Peter Kurrild-Klitgaard, at de hos Ny Alliance mener at kunne plukke lidt hist og her.

"Mange kigger i spejlet og ser det, de gerne vil. Vi kan først for alvor danne os et billede af partiet efter et års tid, og jeg vil være meget imponeret, hvis der fortsat er 18.000 kontingentbetalende medlemmer om et år eller to," siger han.

Valgforsker og ph.d-stipendiat Rune Slothuus fra Aarhus Universitet peger på, at partiet har formuleret sig i brede overskrifter. Det gør det nemt at tiltrække vælgere, der ikke går så meget op i den politiske detalje, påpeger han.

"Men det bliver svært at fastholde en så bred gruppe. I en valgkamp vil især S og R gå hårdt til Ny Alliance for at få svar på, hvem der skal betale for en skat på 40 procent. Her vil vi nok se, at nogle vælgere falder fra, når der kommer kød på," siger han.

I den kommende tid skal NA have formuleret et reelt partiprogram, og ifølge Peter Kurrild-Klitgaard er løsningen at holde budskaberne relativt svævende.

"Så man fortsat kan appellere lidt til, hvad folk ser i spejlet."

Senest har forfatteren Kristian Ditlev Jensen og erhvervskvinden Malou Aamund sluttet sig til NA, og sidstnævnte ser ikke noget underligt i, at vælgerne melder sig hos et parti, hvis politik ingen endnu kender. Det handler nemlig - som i erhvervslivet - om værdier:

"Hvis jeg går til en jobsamtale, sidder jeg ikke og flue-knepper i, hvilke erklærede mål og strategier virksomheden har - det handler også om kemi og om, hvilke værdier der er hos ledelsen," forklarede hun til Berlingske Tidende søndag.Men den værdipolitik står ikke klar for Kurrild-Klit-gaard, som peger på, at nogle vil lægge vægt indhold.

"Det klæder et politisk parti at have et program for, hvad de vil opnå og med en vis konsekvens. Nu skal de til at blive konkrete uden at skræmme folk væk - det bliver en udfordring," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her