Læsetid: 4 min.

Fanden løs i Nørre Snede

En svensk journalist opsøgte uindbudt forfatteren Peter Høeg, der i dag er med i dybdepsykolog Jes Bertelsens åndelige center i Jylland - og fik overraskende nyheden om, at han har skrevet en ny bog. Mindst lige så overraskende er det, at den åbenbart ikke udgives af hans hidtidige forlægger Merete Ries
25. august 2005

En svensk kulturjournalist gav sine danske kolleger baghjul i forhold til en nyhed, som mange gerne ville have givet om ikke en halv arm for, så i hvert fald mere end gerne have været først med.

Det skete, da Natalia Kazmierska fra Expressen kunne fortælle sine læsere, at Peter Høeg har skrevet en ny bog - den første i næsten 10 år. Den skal udkomme i begyndelsen af 2006.

Kort og godt - men alligevel ikke så godt, for Peter Høeg havde pålagt hende ikke at skrive nyheden. Til gengæld ville hun så til sin tid få et solointerview.

Det valgte hun at være skråt op ligeglad med. Man vil jo nødig brændes for en solonyhed.

En ny bog af forfatteren til Frøken Smillas fornemmelse for sne, De måske egnede og Kvinden og aben er da heller ikke en almindelig dusinnyhed, men en skandinavisk verdensnyhed inden for kulturområdet.

Mindst lige så overraskende er det, at bogen tilsyneladende ikke skal udkomme hos Merete Ries, den forlægger, som den ganske unge Peter Høeg kom cyklende til med sit første manuskript under armen. Høeg har indtil nu været meget trofast over for hende, men da Information i går spurgte hende, om hun skal udgive det nye bogværk, havde hun absolut ingen kommentarer.

Klappede i som østers

Vi ringede så til Rosinante, det forlag, som Merete Ries oparbejdede for ikke mindst overskuddet fra Peter Høegs bøger. Men som senere blev overtaget af Gyldendal, som under stor presseopmærksomhed fyrede Merete Ries, fordi forlaget nu gav underskud. Det skulle andre rette op på. Merete Ries begyndte så forfra med forlagsvirksomhed - endnu engang.

- Skal Peter Høegs nye bog udkomme hos jer?

Vi spurgte Torben Madsen, der er direktør for GB-forlagene, en fællesbetegnelse for flere opkøbte mindre forlag.

"Det ville da være dejligt," sagde han, men var i øvrigt ikke videre meddelsom. Nogenlunde samme besked fik vi fra redaktionschef Jakob Lambert, der imidlertid ringede os op senere på dagen ud fra en erkendelse af, at det nok ikke kunne holdes hemmeligt mere.

"Jo, vi har haft kontakt med Peter Høeg, som har sagt, at han sender manuskriptet til os," sagde Jakob Lambert nu.

Rosinante har da også modtaget de mange henvendelser, der stadig løbende kommer fra både Danmark og udlandet og viderebefordret dem til Høeg i Jylland.

Altså ringede vi tilbage til Merete Ries og forelagde hende dette.

"Jeg har stadig ingen kommentarer," sagde hun.

- Man har ellers haft indtryk af, at Peter Høeg har været stærkt knyttet til dig personligt-

"Man kan sagtens have et udmærket forhold, uden at man behøver holde hinanden i hånden hele tiden," sagde nu Merete Ries, som hellere ville tale om andre bøger, hun skal udgive.

Presse i selvsving

Det var som et isbjerg, der kælvede, da Peter Høeg udgav Frk. Smilla i 1992. Nok havde han udgivet et par velanmeldte bøger før, men alligevel virkede det, som om han kom ud af intet og pludselig stod med en global bestseller. Derfor var pressen hidsigt i selvsving, da hans følgende bøger kom - og da Bille August skulle filmatisere den. Publikum stod tæerne af hinanden, da dette nye storpar i dansk kultur optrådte sammen på bogmessen i Københavns Forum.

Så meget havde Peter Høeg lært om journalister, at han selv ville styre dem, da romanen Kvinden og aben skulle lanceres. Han havde sat enkelte udvalgte stævne i det daværende Rosinantes lokaler på Nørre Søgade. Én for én - idet der skulle være god tid til at tale med den enkelte. Alle skulle gemme deres interviews, så de blev bragt på samme dag til sidst.

Peter Høeg er nemlig en mere end almindeligt omsorgsfuld, tænksom og seriøs person. Således bestemte han, at millionoverskuddet fra Kvinden og aben skulle gå ind i Lolwe-fonden til hjælp for kvinder og børn i Østafrika.

Klausulen brudt

Information mødte op som den anden avis til interview og traf en Peter Høeg, som var meget vred - eller var det skuffet? - idet den første journalist, som var fra Jyllands-Posten, da allerede havde brudt klausulen. På den snedige måde, at han skrev om alt det udenoms vedrørende Peter Høeg som privatperson - og gemte det om bogen til den fælles dag.

"Bare sæt det på med det samme. Klausulen er alligevel brudt," sagde Peter Høeg til Deres udsendte og gav sig god tid til at svare så præcist som muligt på hvert enkelt spørgsmål, vi stillede ham.

Kort efter skiftede han adresse fra Brumleby på Østerbro til Nørre Snede i Jylland, hvor han meldte sig 'under fanerne' hos dybdepsykolgen Jes Høeg, der her har oprettet et spirituelt center.

Spontan tillid

I næsten 10 år har han været i fred her for den danske presse og ingen interview givet.

Ikke mindst derfor må det undre, at han overhovedet lukkede Expressens medarbejder ind. Men så vidt man forstår på Natalia Kazmierska, fattede han spontant en tillid til hende som menneske og stolede på, at hun ingenting ville skrive. Hun skulle lade, som om mødet i Nørre Snede aldrig havde fundet sted.

Hans tillid til journalister må have fået endnu et alvorligt knæk, mens Expressen forannoncerede en ny artikel til dagens avis: Sådan fandt jeg Peter Høeg af Natalia Kazmierska.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her