Læsetid: 6 min.

Farce hos forfølgerne

5. august 2006

Før sæsonstart blev der talt meget om, at der nu endelig var en realistisk mulighed for, at en af provinsklubberne ville kunne bryde FCK og Brøndbys monopol på topplaceringerne i dansk fodbold. Men hvilken forskel nogle få uger har gjort.

Nu er det store spørgsmål, om det overhovedet vil være muligt for nogen klub at følge med løverne fra Østerbro. Stort set alle FCK's konkurrenter er gerådet ud i kriser, der bunder i økonomiske problemer, dårlig ledelse eller begge dele. Og for nogle af outsiderne til de fineste medaljer er håbet om at følge med giganten fra hovedstaden muligvis allerede bristet.

Værst ser det ud hos OB. Fyens bedste fodboldhold blev før sæsonen betragtet som det mandskab, der havde de bedste muligheder for at give FCK og Brøndby reel konkurrence, men det løb er allerede ved at være kørt. Fynboernes fornuftige sommerindkøb af Anders Møller Christensen, Johan Absalonsen, Mads Timm og Peter Nymann (samt lejemålet af Tobias Grahn) er blevet annulleret af salget af holdets angrebsduo, Søren Berg og Junior, og afskeden med anfører Nicolai Stokholm, der valgte at søge lykken og pengene i det norske, og OBs mandskab fremstår i dag faktisk svækket i forhold til det hold, der hentede bronzen hjem til Fyn i sidste sæson.

Træner Bruce Rioch har i de tre første runder været tvunget til at sende et hold på banen, der ikke har rummet en naturlig afslutter, og det har medført pointtab hjemme mod FC Midtjylland (1-1) og Esbjerg (0-2). Når man tager i betragtning, at FCK i hele sidste sæson kun tabte fire kampe (herunder den betydningsløse kamp mod Silkeborg i sidste runde, efter guldet var vundet) bliver det tydeligt, hvor problematisk det er for OB, at de allerede har tabt så mange point på hjemmebane. OB-ledelsen har ganske vist oplyst, at man forventer at skrive kontrakt med mindst én - og måske to - angribere inden for de kommende uger, men man må alligevel spørge, hvordan en ansvarlig sportslig ledelse for et Superliga-hold med medaljeambitioner kan finde på at indlede sæsonen uden en målscorer på mandskabslisten? Der er kun plads til ganske små fejltrin, hvis man vil følge med det høje tempo, som FCK må forventes at lægge i toppen af superligaen, og det ser ud til, at OB allerede har tabt et par vigtige skridt.

Satser på egne talenter

Situationen ser ikke bedre ud hos FCKs nærmeste rivaler, Brøndby. På Vestegnen vånder man sig stadig efter at have solgt holdets fire bedste spillere - Thomas Kahlenberg, Daniel Agger, Morten Skoubo og Johan Elmander - inden for det seneste år, og man råder lige nu over en trup, der trænger til forstærkninger i alle kæder. Af samme grund købte klubben for nylig den haitianske angriber Jean Philipe Peguero i USA. Om ham ved man, at han har spillet for Don Bosco på Haiti og for Colorado Rapids og New York Red Bulls i den amerikanske fodboldliga MLS, samt at han har spillet ti landskampe for Haiti. Det siges også, at han er en fysisk stærk spiller med temperamentsproblemer, og det er i hvert fald et faktum, at han for nylig blev udvist i en kamp i USA for at tage bolden med hænderne to gange. Desuden har han udtalt, at "...det var en drøm, der gik i opfyldelse, da jeg skiftede til Brøndby," men så er den almene viden om Brøndbys nye bomber vist også ved at være udtømt. Ikke blot hos den almindelige fodboldinteresserede dansker, men tilsyneladende også hos Brøndbys sportschef Anders Bjerregaard, der efter kontraktunderskrivelsen med Peguero udtalte til pressen: "Nu har man jo købt ham, og så må vi lige se, om han er god eller ej."

Er det sportschefen for et af landets bedste fodboldhold, der udtaler sig således om en spiller, han lige har skrevet kontrakt med?

Købet af Peguero smager af desperation og skjuler ikke det faktum, at Brøndby stadig mangler en rutineret forsvarer til at aflaste skadesplagede Per Nielsen samt en central midtbanespiller og endnu en angriber. Det er imidlertid tvivlsomt, om klubben foretager flere indkøb i denne transferiode, der slutter den 31. august ved midnat. De seneste bulletiner tyder på, at Brøndbys sportslige ledelse overvejer at satse på nogle af klubbens egne talenter, der lige nu spiller på andetholdet under den rutinerede træner Tom Køhlert. Det er en strategi, som Brøndby tidligere har haft succes med - den sikrede således tidlige gennembrud til både Kahlenberg og Agger - og helt fri for charme er den heller ikke, men det vil være en chancebetonet fremgangsmåde at vælge i en periode, hvor FCK anskaffer sig rutinerede spillere på landsholdsniveau til hver eneste plads på holdet. For hvis Brøndbys talenter ikke formår at slå igennem i løbet af efterårssæsonen, risikerer klubben at skulle humpe frem til næste transfervindue i januar med en amputeret trup.

Også sidste sæsons nummer fire, Viborg, ser ud til at have undermineret sine egne muligheder for at opnå et nyt topresultat, inden sæsonen for alvor er gået i gang. For et år siden solgte klubben sine to bedste spillere, forsvareren Michael Gravgaard og målmanden Jesper Christiansen, til FCK, og da de grønne fra domkirkebyen i løbet af sommeren skilte sig af med yderligere en håndfuld spillere uden at sikre sig de nødvendige forstækninger, var grænsen nået for holdets træner, Ove Christensen, der gik til medierne med en hård kritik af klubbens ledelse. Christensens angreb udløste en fyreseddel til ham selv og sportsdirektør Flemming Nielsen, og endnu inden sæsonen er en måned gammel kan man konstatere, at Viborg stort set har forsplidt sine muligheder for at spille med om medaljerne i år: Succestræneren er fyret, truppen er svækket - omend bestemt ikke ringe - og holdet ligger i bunden med 1 point for tre kampe, mens det på tilsvarende tidspunkt i sidste sæson havde maksimumpoint.

Det må være svært for FCK's bestyrelsesformand, Flemming Østergaard, at styre sin begejstring, når han fra sit kontor på Øster Allé på Østerbro skuer ud over fodboldlandskabet. Alle de nærmeste forfølgere fra sidste sæson er i krise, og dén klub uden for københavnsområdet, der har de på papiret bedste muligheder for at skabe et storhold i provinsen, AGF, er slet ikke til at få øje på. De er nemlig rykket ned.

Den største vinder

Kun fra Nordjylland stiger krigsrøg op. Det er lykkedes for AaBs sportsdirektør Lynge Jakobsen at sammensætte et slagkraftigt fodboldhold med en metode, der samtidig illustrerer, hvor svært det vil være for nordjyderne permanent at etablere sig som førsteudfordrer til FCK - eller bare at holde fast i en topplacering i superligaen. Fælles for AaB-spillerne Allan Olesen, Danny Califf, Michael Jakobsen, Mattias Lindström, Siyabonga Nomvethe, Fredrik Winsnes, Jeppe Curth og Rade Prica er nemlig, at de er centrale elementer i nordjydernes trup - og at de var gratis, da de blev hentet til klubben.

AaB har ikke særligt mange penge, og derfor er Lynge Jakobsen til en vis grad nødt til at sammensætte truppen af spillere fra andre klubbers overskudslagre, ligesom han kontinuerligt må sælge sine bedste folk videre for at rejse kapital. Det siger sig selv, at det på den baggrund er vanskeligt at drive en klub, der over en længere periode er i stand til at holde sig på toppen, og AaB har da også store udsving i sine præstationer fra sæson til sæson. Man må dog komplimentere Lynge Jakobsen for, at det denne gang er lykkedes ham at samle et mandskab, der sandsynligvis vil være i stand til at fremstå som en reel trussel mod Brøndby og FCK - i hvertfald indtil salgene af de bedste spillere indtræffer. Og det kan ske ganske snart. Hyppige rygter sætter to af AaBs vigtigste folk, forsvareren Michael Jacobsen og midtbanemanden Rasmus Würtz, i forbindelse med nye klubber, og sandsynligheden taler for, at i hvert fald Würtz er solgt, inden transfervinduet lukker.

Den største vinder af sådan en handel vil være Don Ø, der vil kunne overvære, hvordan endnu en rival svækker sig selv. Og taberne vil være alle de fodboldintereresserede danskere, der håber, et par af klubberne fra provinsen snart får samlet sig sammen til at give FCK reel konkurrence i toppen af superligaen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her