Læsetid: 4 min.

For farlig for Danmark - men velkommen hos Hjemmeværnet

En 37-årig libaneser kan ikke få dansk indfødsret, fordi PET vurderer ham som 'farlig' for landets sikkerhed. Alligevel har han med politiets godkendelse fået udleveret et M 95 automatgevær som hjemmeværnsmand
11. juli 2005

Et sted i Århusområdet sidder den 37-årige bygningssnedker KA og undrer sig. Han er libaneser, dansk gift og med dansk opholdstilladelse i snart 10 år. Han er også på tredje år et værdsat medlem af et infanterikompagni under Hjemmeværnsdistrikt Århus.

Hjemme på sin bopæl har KA som hjemmeværnsmand et M-95 automatgevær, som han forskriftsmæssigt opbevarer bag lås og slå. Det har han fået med politiets godkendelse.

Men et dansk pas og dansk indfødsret kan KA ikke få. PET har nemlig i foråret 2005 indstillet til Folketingets Indfødsretsudvalg, at KA - sammen med syv andre ikke-navngivne ansøgere - "vurderes at kunne være en fare for landets sikkerhed."

Denne oplysning har KA heller ikke fået. Tværtimod kan han læse i det standardafslag, han har modtaget fra Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration, at "der kan ikke gives nogen begrundelse for afgørelsen."

I stedet henviser ministeriet til en paragraf i forvaltningsloven, hvorefter myndigheder ikke behøver at begrunde afslag f.eks. i sager med relation til "statens sikkerhed eller rigets forsvar."

KA afviser pure at have nogen som helst anelse om, hvorfor eller hvordan han skulle være til fare for Danmarks sikkerhed.

Ikke politisk aktiv

"De siger til mig, at jeg ikke kan klage, og jeg får ikke at vide hvorfor," oplyser KA til Information.

- Har du nogen ide om hvorfor?

"Nej, jeg var overrasket over det. Alle de krav, de siger til mig, har jeg opfyldt: Jeg har arbejde og kan det danske sprog, men pludselig får jeg et afslag."

- Man anser dig for at være en fare for Danmarks sikkerhed. Er du det?

"Nåh! Nej, jeg har aldrig lavet noget. Ingenting."

- Du kan ikke komme i tanker om noget, der kunne gøre dig til en fare for landets sikkerhed?

"Nej."

- Har du været politisk aktiv?

"Nej," afviser KA, der oprindelig kom til Danmark som flygtning.

God hjemmeværnsmand

Oberstløjtnant Jens Sund, chefen for Hjemmeværnsdistrikt Århus, bekræfter, at KA er et af hans medlemmer.

"Ja, jeg har kendskab til, at vi har en, som ikke kan få indfødsret," siger Jens Sund, der blev opmærksom på sagen i slutningen af maj, da PET havde kontaktet KA's kompagnichef for at få oplysninger. PET har siden modtaget hans stamkort fra Hjemmeværnet.

Jens Sund har kun hørt positivt om KA fra hans nærmeste kompagnichef.

"Den pågældende er en aktiv hjemmeværnsmand, som jeg personligt har mødt en enkelt gang," siger han.

- Har du som chef for Hjemmeværnet noget at udsætte på ham?

"Nej, og min kompagnichef, som har den tætte kontakt til ham, har absolut ikke noget at udsætte på ham."

- Måske tværtimod?

"Ja, det tror jeg egentligt godt, at du kan sige. Han er faktisk en god fyr, som er medlem af en meget aktiv gruppe, som stiller til alle de opgaver, hvor der er brug for en hånd. Og han har til fulde levet op til de uddannelseskrav, vi har."

Jens Sund har efterfølgende orienteret sine overordnede om sagen.

"Jeg ringede også til PET, og de sagde, at de var ved at undersøge, om han kunne få indfødsret. Men jeg bliver da lidt- For hvis han skulle være så farlig, så skulle tilbagemeldingen da være, at det nok ikke var nogen særlig god ide, at han var medlem af Hjemmeværnet," siger Jens Sund.

Godkendt i forvejen

Hjemmeværnschefen har ikke fået nogen tilbagemelding fra sine foresatte om KA's medlemsskab.

I anledning af Informations henvendelse tjekker han op på sagen. Da han ringer tilbage, er hans besked, at der ikke er noget nyt.

"Så længe jeg ikke hører noget, fortsætter den pågældende hos os," siger den århusianske hjemmeværnschef.

"Du skal være pletfri", lyder en overskrift i en ny hvervepjece fra Hjemmeværnet, hvori det understreges, at alle ansøgere får deres forhold undersøgt af politiet: "Du skal have en ren straffeattest, og du skal acceptere, at du på forhånd bliver undersøgt af politiet og derpå registreret."

Aktuelt har Hjemmeværnet ca. 55.000 medlemmer, hvoraf knap halvdelen har fået udleveret våben. Når først en ansøger er sluppet gennem politiets kontrol, er der fri adgang til skydevåben, fortæller Hjemmeværnets pressetalsmand Erik Petersen.

"Når man er godkendt som medlem, skal man gennemgå grunduddannelsen, herunder våbentræning. Det tager en uge. Og hvis man består den, så kan man få udleveret våben, dvs. et gevær eller et maskingevær, men ikke patroner."

KA har selv prøvet at spørge myndighederne, om ikke det var "dobbeltmoral, når de mistænker mig for at være terrorist, for hvordan kan jeg så komme ind i Hjemmeværnet og få et våben?"

- Hvad svarede de?

"De sagde, at jeg kunne skrive til ministeriet, hvad jeg havde sagt til dem, og jeg kunne kontakte en advokat, der kunne skrive et brev til indfødsretskontoret. Det gjorde min advokat, men der skete ingen ting," siger KA og spørger:

"Hvad er det farligste? At jeg får et våben hjemme, eller jeg får et dansk pas?"

Advokat Peter Gabrielsen bekræfter, at han har sendt et brev til Indfødsretsudvalget. Og at det ikke har ført til noget.

"Som jurist stejler man over et afslag uden begrundelse. Sæt nu, at det er forkerte oplysninger- Jeg synes stadig, at det er mærkeligt," siger han.

Siden 2001 har i alt 15 ansøgere modtaget et ubegrundet afslag, som ikke kan ankes.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her