Læsetid: 2 min.

Farligt at gøre nødværge til lov

Terrorpakken er overflødig, FE bør lægges sammen med PET, og man bør ikke legalisere alt, der kan ske i nødværge. Oberstløjtnant Poul Dahl, venstremand og tidligere chef for Jægerkorpset og FN i Irak, skyder med skarpt mod regeringens terrorpakke
10. november 2005

- Hvorfor er du imod terrorpakken?

"Fordi vi risikerer at terrorisere os selv med en masse overvågning og restriktioner. For eksempel, at man skjult kan overvåge og aflytte mobiltelefonsamtaler i hele kvarterer."

"Desuden er det helt unødvendigt, for vi har jo en udmærket lovgivning. Terrorisme er en af de frygteligste forbrydelser. Terrorister er forbrydere. Den slags er allerede forbudt."

- Men hvis man ikke har gjort noget galt, har man jo intet at frygte?

"Vi har privatlivets fred og personlig frihed her i landet, og det er ubehageligt, hvis myndighederne frit kan indsamle en mængde oplysninger, som risikerer at blive spredt. Det må være klart, hvad de oplysninger skal bruges til."

"Videoovervågning af banegårde og lufthavne kan bistå til opklaring af forbrydelser og giver tryghed. Men det forebygger ikke terroraktioner."

- Hvordan skal samfundet så gardere sig mod de nye trusler?

"Vi kan ikke betale os fra det uden at få en politistat, hvor vi ingenting må eller kan. Hvis vi skal have et trygt og godt samfund, er vi alle værnepligtige, og bør tage et medansvar for at kontakte politiet og f.eks. risikere at vidne."

"Der kan også opstå krigslignende situationer, hvor man for at redde menneskeliv må gøre noget, der strider mod de værdier, vi allesammen står for. For eksempel øve fysisk vold mod en bombemand, inden han trykker på udløseren. Men vi kan ikke forudse alt og på forhånd legalisere tiltag, der kun bør komme på tale som nødværge. Der skal være en konkret trussel."

- Hvad bør man da gøre?

"FE bør nedlægges og lægges ind under PET for at skabe en bedre organiseret, effektiv, samlet myndighed. Når der ikke længere er militære trusler mod Danmark, har vi ikke brug for en selvstændig militær efterretningstjeneste. Myndighederne skal ikke bare have en masse ekstra generelle beføjelser, men være underlagt kontrolinstanser, f.eks. domstolene."

- Hvad vil du gøre som Venstremand?

"Jeg holder en masse foredrag, skriver bøger og giver udtryk for mine synspunkter. Partiet har heldigvis højt til loftet. Man har ikke ret, men får ret. Med argumenter."

- Hvordan ser du på den borgerlige uenighed om terrorpakken?

"Det er godt, at vi nu offentligt har en debat om der er grund til at give folk en fornemmelse af at være overvåget. Men det er bekymrende, hvis det skal hastes igennem på en måned. Der er ingen grund til panik."

- Er der for få borgerlige kritikere af terrorpakken?

"Ja. Men det bliver bedre, for det skal det."

Poul Dahl er oberstløjtnant, forhenværende chef for Jægerkorpset og for FN i Irak. Opstillet for Venstre i Region Midtjylland og medlem af partiets centrale Udenrigs-, Sikkerheds- og Forsvarspolitiske udvalg. Desuden forfatter til bogen 'Jægersoldat i en terrortid'

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her