Læsetid: 3 min.

Farumedie

14. februar 2002

»Den, guderne vil ødelægge, forblinder de.«
Anonymt vers, anført i tragedien Antigone af Sophokles (omkring 497-406 før vor tidsregning)

FORBLINDELSE ER Farums forbandelse. Den har ramt borgere, byråd og borgmester. Alle forblændet af én og samme person: Peter Brixtofte. For uanset hvad skumlere mumlede, så det ud til at gå eventyrligt, både i kommunen og i dens boldklub, hvor Brixtofte ihærdigt bestred formandsposten.
Men – som det hver gang synes at overraske de fleste at opdage: Når noget er næsten for godt til at være sandt, så skyldes det ... Ja, hvad mon? Sådan også i Farum. Ballonen revnede, da B.T. foretog stikprøver.
Brixtofte søgte at smyge anklagerne af sig, men overbevisende lød det ikke. I sidste uge fik han aftenbesøg af Lars Løkke Rasmussen, der angiveligt ikke kom i sine egenskaber af indenrigsminister og Venstres næstformand, men »som god ven«. Løkkes venneråd udløste en tremåneders sygemelding fra Brixtofte, der bortdrog til Lanzarote.
Med distanceblænderen ude af syne kunne Farum Byråd begynde at se sig selv i øjnene og erkende omfanget af den oprydning, der forestår i kommunens økonomi og dens forhold til boldklubben.
Hver dag under Brixtoftes fravær bragte nye afsløringer af kommunale kontrakter til en overpris, der syntes betinget af, at leverandøren hældte i hvert fald noget af ekstragevinsten tilbage i boldklubben gennem en sponsor-aftale, altså en slags trekantet returkommission. Der begyndte at tegne sig det billede, at de uvildige granskninger – både kommunens bebudede og den, politiet er i gang med – ville gøre det umuligt for Brixtofte at genslå bagen i borgmesterstolen.

DEN UDSIGT må have stået så klart, at den kunne ses helt fra Lanzarote. For tirsdag meldte Brixtofte sig embedsduelig så brat, som han havde meldt sig syg. Han vil ilsomt tilbage som borgmester, men bebuder, at han vil afvikle boldklubhvervet. For at understrege, hvor megen selvkritik han har nået at øve under sine få dages ophold på ferieøen, lover Brixtofte også, at han vil lade være med at drikke sig fuld i arbejdstiden – et løfte, der må få enhver arbejdsgiver til at flyde hen i rørelse.
Hans udstråling på Venstre-grupppen i Farum er stadig så stærk, at den har forenet sig om at byde ham velkommen tilbage, selv om hans genkomst sværter kommunens uvildighed i kommende granskninger. Brixtoftes nærmeste kumpaner blandt embedsmændene har byrådsflertallet ikke haft nerver til at hjemsende, så det gamle hold kan tage fat, hvor det slap.

FOR PARTIET VENSTRE er Brixtoftes retur til returkommissionen en rædsel. Der er ubehagelige spørgsmål om Løkkes og Thor Pedersens lovsang af ‘Farum-modellen’ og – endnu værre – om den sponsorkontrakt, Thor Pedersen som direktør for Jysk Rengøring indgik med Farum Boldklub, da han samtidig opnåede en omfattende servicekontrakt med kommunen. Siden har den nye ejer, ISS, opsagt sponsorkontrakten, hvorpå Brixtofte opsagde serviceaftalen. Det ser ikke godt ud, og SF har da også meldt sig med krav om både Thor Pedersens og Løkkes afgang.
I sin fulde destruktive udfoldelse rummer Brixtofte potentialet til at trække Venstre-kabinettet i afgrunden. Han har fulgt partiet på nærmeste hold i tre årtier, og har historier at fortælle, hvis han tror, det kan redde ham – eller hvis han gribes af trang til at tage andre med i sit fald.
Bortset fra de skorpionbid, Venstre og Brixtofte kan give hinanden, er han pinlig for det frirum, lovgivningen giver det kommunale selvstyre. Frirummet forudsætter, at borgmestrene spiller efter reglerne. Og det har Brixtofte gjort til sit særkende at lade hånt om.
Det tilsynsråd, som alt for længe har ladet sig forblinde af Brixtoftes frækhed, strammede i går gevaldigt kravene til Farums undersøgelse af sig selv. Nu kræver tilsynsrådet, at granskningen sætter fokus på, om borgmester, byrådsmedlemmer og ledende embedsmænd kan gøres ansvarlige og erstatningspligtige for de mulige økonomiske tab og ulovlige forhold i kommunen.
Tror nogen på, at en genindsat Brixtofte vil følge kravet? Nej vel? Hans forblindelse er usvækket. Farumedien – denne fusion mellem tragik og komik – vil fortsætte, så længe han har borgmestermagten at blænde sig selv og andre med.

dr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her