Læsetid: 4 min.

Farvel frie marked

4. september 1998

MALAYSIAS ministerpræsident, Mahathir Mohamad, sagde i tirsdags farvel til det globale markeds allerhelligste trosætning - de frie kapitalbevægelser. Landet, der for blot få år siden drømte om at blive Asiens førende finanscentrum og møjsommeligt byggede verdens højeste skyskraber, Petronas Twin Towers, har genindført valutakontrollen. Det er foreløbig slut med at handle frit over landegrænserne med malaysiske ringgit (landets møntenhed). Turister må kun udføre symbolske beløb fra landet, og udenlandske virksomheder kan kun få lov at investere i landet, hvis de lader pengene arbejde i mere end et år. Alle udenlandske beholdninger af ringgit vil være værdiløse efter den 1. oktober, hvis ikke de omveksles inden da.
"Det frie markedssystem har slået fejl," sagde Dr. Mahathir. "Den eneste måde vi kan styre vores økonomi på er ved at isolere os fra spekulanterne." Siden Asiens økonomiske nedtur og krise tog fart den 2. juli sidste år er den malaysiske ringgit halveret i værdi på valutamarkedet, og aktiekurserne er faldet med 70 procent. Økonomisk depression er et mildt ord, men malayerne har oplevet et ordentlig dyk i levestandarden efter årtiers kraftig vækst - og bruttonationalproduktet skrumper.
Dr. Mahathir er politisk trængt, og han har gjort retorisk nationalisme og heksejagt på udenlandske syndebukke til sit speciale. For et lille år siden sagde han på Verdensbankens og Valutafondens årsmøde i Hong Kong, at valutaspekulation er "umoralsk". Ifølge Mahathirs verdensbillede var det ikke egen utilstrækkelighed, men en udenlandsk konspiration af "manipulatorer" der havde ødelagt væksten.

ORDENES KONSEKVENS er blevet draget efter en "blodig" machiavellisk magtkamp i regeringsledelsen i de seneste dage. I fredags blev de to øverste chefer i den malaysiske nationalbank tvunget til at træde tilbage. Og onsdag fyrede Mahathir så sin designerede efterfølger gennem fem år, finansminister Anwar Ibrahim. Den 51-årige Anwar har i gennem længere tid været lodret uenig med sin chef, og i stedet for valutakontrol ønskede han en stram finanspolitik efter anbefaling fra den internationale valutafond, IMF. Anwar har længe haft et stærkt politisk bagland blandt unge muslimer og liberale økonomer, men i de seneste måneder har han efter eget udsagn været udsat for en politisk "smædekampagne".
For to måneder siden fik Anwar en domstol til at forbyde salget af en kontroversiel bog med titlen "50 grunde til, hvorfor Anwar ikke bliver ministerpræsident", der sætter hans navn i forbindelse med "en sexskandale, mord, korruption, forrædderi og agentvirksomhed for en udenlandsk nation." Men alligevel blev den under mystiske omstændigheder omdelt til de delegerede under regeringspartiets seneste årsmøde. I går udtalte Anwar, at det hele er "en konspiration fra højeste sted" - men faktum er foreløbig, at han har fået en fyringsseddel, og at forbundspolitiet forsøger at finde beviser for bogens anklager.

DOMME ER det for tidligt at afsige i denne malaysiske magtkamp for åben tæppe, men på længere sigt vil det blive udslagsgivende, om Mahathirs valutakontrol-politik vil lykkes eller bliver en fiasko. Flere markedsanalytikere har fordømt det som en vanvittig risikabel politik og advarer mod - med henvisning til erfaringerne fra de tidligere kommunistiske lande - at den kan være med til at fremme korruption, inkompetence og sortsbørshandel og mindske presset for at lave de "nødvendige politiske reformer". Valutakontrollen vil skræmme udenlandske investorer bort og bidrage til at isolere landets økonomi fra udviklingen på det globale marked.

IKKE ALLE økonomer tilslutter sig den frie markedsortodoksi under alle betingelser. Den ansete økonomiprofessor fra Massachusetts Institute of Technology, Paul Krugman, sagde i sidste uge på en konference i Singapore, at en kortvarig periode med valutakontrol kunne være en nødvendig redningsplanke for de kriseramte asiatiske lande - efter de fejlslagne IMF-redningspakker. "I ekstreme situationer er det nødvendigt med ekstreme forholdsregler," sagde han.
Valutakontrol giver Malaysia mulighed for at nedsætte renten og sætte tryk på seddelpressen og finanspolitikken, uden at det umiddelbart fører til et markedsbombardement mod den nationale valuta, ringgit. Det var derfor ikke overraskende, at Malaysias nationalbank i går nedsatte udlånsrenten med ikke mindre end halvandet procentpoint. Den ekspansive finanspolitik bag valutakontrollens tykke mur er risikabel, hvis landets ledere bruger det som en sovepude til ikke at gennemføre holdbare økonomiske
reformer. Det er det store spørgsmål netop nu, om den konspirationsomtågede Dr. Mahathir har vilje til det. Hvis ikke kan kontrolpolitikken gøre ondt værre.

GLOBALT ER der dog visse tegn til et omslag i den herskende markedsliberalistiske tidsånd. Hong Kongs regering har netop interveneret på aktiemarkedet for at korrigere en negativ kursudvikling. Og onsdag opfordrede avisen Financial Times Verdensbanken og IMF til på det forestående årsmøde at diskutere muligheden for i visse situationer at opfordre kriseramte lande til at bruge valutakontrol, under strikse (Krugmanske) betingelser. Det er nye ord fra den kant. Så uanset om Malaysias dristige opgør med de globale frie kapitalbevægelser skulle spille fallit, så er vi på vej ind i en tid med en langt mere kritisk politisk debat om disse "kræfters" velsignelser og farer.bjm

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her