Læsetid: 3 min.

Fatah mister terræn

Gårsdagens palæstinensiske lokalvalg viser, at Hamas mestrer rollen som politisk parti, når parlamentsvalget i juli går løs
6. maj 2005

KALKILIYA - Torsdagens tredje og sidste runde af palæstinensernes lokalvalg er i høj grad blevet til endnu en opvisning af styrkeforholdet mellem Fatah - hovedfraktionen i PLO - og Hamas. Her i Kalkiliya, som altid har været fast forankret i Fatah og gennem hele intifadaen har ligget langt under landsgennemsnittet hvad angår militante grupper, har rollefordelingen også ændret sig betragteligt, hvilket mest af alt forklares som en protest mod præsidenten og Fatah-lederen, Mahmoud Abbas.

"Der er ingen islamisk vækkelse i Kalkiliya, men utilfredshed med Abu Mazen," siger en kampagnemedarbejder for Hamas til Information foran en skole på hovedgaden i Kalkiliya. Her som i 27 andre byer på Vestbredden og Gazastriben er der livlig trafik omkring valglokalerne, og i skolegården står i folk i små grupper og taler. Hamas er på alles læber, for dette er første prøve på bevægelsens demokratiske indflydelse, efter at den for nogle uger siden besluttede at opstille som regulært politisk parti til parlamentsvalget i juli.

Reformpolitik

"Vi har allerede tabt Rafah og Khan Younis," siger en Fatah-vælger ved navn Mahmoud med henvisning til et par byer på Gazastriben, hvor Hamas længe har spillet en dominerende rolle i det politiske liv og ventes at blive dagens helt store vinder.

Mahmoud har fortsat tillid til bevægelsens leder, Mahmoud Abbas, men glemmer ikke første runde af lokalvalget, som i december blev afholdt i landkommunerne. På det tidspunkt havde Hamas endnu ikke taget stilling til sin deltagelse i parlamentsvalget, men sejrede alligevel overbevisende i 10 kommuner på Gazastriben og sikrede sig overraskende flertallet på en serie traditionelle Fatah-højborge på Vestbredden.

"Jeg bryder mig ikke om overraskelser, men det samme kan ske her i Kalkiliya," forudser Mahmoud med en bekymret mine.

Det endelige resultat vil ikke foreligge før i weekenden, men ifølge valgdagens målinger vil Hamas sikre sig omkring 40 procent af stemmerne i Kalkiliya, ligesom bevægelsen også forventes at hente gode resultater andre steder på Vestbredden. Folk er skuffede over Mahmoud Abbas, der efter en god start nu ses som eftergivende over for israelsk-amerikanske krav og ikke rigtig kan få sin reformpolitik gennemført.

Barghouti-effekten

Den siddende Fatah-borgmester, Maarouf Zaaran, som er på valg, kommer forbi med et større følge. Han hilser på alle omkring sig, og den folkelige popularitet ser ikke ud til at fejle noget. Jeg får at vide, at Zaaran er en magtfuld og afholdt person i byen, som har formået at afværge den splittelse af Fatah, som sætter sit præg på valgdagen andre steder.

"Flere kandidater er brudt ud af Fatah i protest mod Abbas' ledelse, og opstiller på egen hånd. Som vælgerne tror de ikke på, at hans reformløfter bliver til noget," forklarer Hamas-medlemmet, der i mellemtiden har præsenteret sig. Han hedder Yusouf.

I Fatah glæder man stadig over april måneds sejr over Hamas ved valget til studenterrådet på Bir Ziet Universitetet ved Ramallah, som traditionelt opfattes som barometer på tidens politiske tendenser. Ifølge Yusouf gælder dette ikke længere.

"Det virkelige liv er her, uden for det isolerede studentermiljø," siger han. "Folk ønsker forandring, og det er, hvad vi giver dem."

Hamas har truffet et par strategisk kloge beslutninger. De opstiller under navnet Den islamiske Blok for Forandring og Reform, hvilket i den midtsøgende del af befolkningen skal lægge afstand til de militante aktiviteter. Det ser ud til at være lykkedes, og yderligere har bevægelsen sørget for at kandidater med en fortid i israelske fængsler er stærkt synlige. Spidskandidaten i Kalkiliya, Vajiya Nazal, deltager slet ikke i valgkampen fordi han på 18. måned sidder administrativt fængslet i Israel.

"Det er Barghouti-effekten," siger en mand, der er farmaceut på det lokale hospital. Han hentyder til den fængslede leder, Marwan Barghouti, der en tid var kandidat til præsidentvalget tidligere på året.

"Abu Mazen har svigtet. Han giver efter over for israelerne i spørgsmålet om fangerne, så dette er et klogt træk. Fatah taber terræn."

Farmaceuten vil ikke ud med, hvad han har stemt, men siger blot at Hamas sikkert vil klare sig rigtig godt i juli, inden han kanter sig uden om en gruppe valgaktivister og forsvinder ud i byen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her