Læsetid: 2 min.

Fattige briter er mere udsatte for mord

Følgerne af den socialt ulighedsskabende politik fra Thatcher og frem kan tydeligt aflæses i Storbritanniens kriminalitetsstatistikker, fastslår forskningsrapport
19. oktober 2005

Kløften mellem mordraten i de fattigste og de rigeste lag af det britiske samfund har vokset sig dramatisk dybere gennem de sidste to årtier, viser ny forskning.

I en rapport, der fremstår som en dystert anklagende skildring af øgede sociale skel, dokumenterer forskere, at Storbritanniens socialt mest belastede boligkvarterer også tegner sig for hovedparten af den voksende kriminalitetsrate.

Borgere i de rigeste byer og forstæder har fire procent lavere risiko for at blive myrdet end for 20 år siden, mens de, som bor i de fattigste områder, er 39 procent mere udsatte for at komme voldeligt af dage.

Det er den akademiske analysegruppe Crime and Society Foundation, der blotlægger den uddybede kløft, og forskernes konklusion er klar: Kløftens hovedårsag er den socialt ulighedsskabende politik, som Storbritanniens konservative regeringer forfulgte op igennem 1980'erne og det meste af 1990'erne.

'Bekymrende voldskultur'

Den massearbejdsløshed, som er vokset frem igennem mere end 20 har i kombination med den højere grad af fattigdom, der har varet ved til i dag, givet næring til en "bekymrende voldskultur", pointerer forskerne.

Anslået 13.140 mennesker blev myrdet mellem 1981 og 2000 - et gennemsnit på 1,8 om dagen. Tendensen har til stadighed været opadgående og gik fra 500 i 1981 til 750 20 år senere.

Men, påviser forskerne, næsten hele tilvæksten er sket i Storbritanniens fattigste områder, ikke mindst i de socialt belastede dele af det østlige London, Liverpool, Manchester og Newcastle. Indbyggere i disse byområder løber seks gange så stor risiko for at blive myrdet som deres rigeste medborgere. For 20 år siden var deres risiko blot 4,5 gange større.

Kimene sået i 1980'erne

Richard Garside, der er direktør for analysegruppen, siger: "Den barske kendsgerning er, at nogle mennesker bliver dræbt i Storbritannien i dag, fordi de er fattige. I betragtning af at alle har lige ret til livet, kan accepten af denne situation anskues som en grov menneskeretskrænkelse."

Så langt den hyppigste måde at blive myrdet på er ved at blive stukket med knive eller glasskår. Over de seneste to årtier har mordraten for kvinder og ældre mænd holdt sig på samme leje eller er faldet. Derimod er den vokset markant for drenge og mænd mellem 5 og 59 med en bemærkelsesværdig fordobling for mænd først i 20'erne.

Rapportens hovedforfatter, professor i humangeografi ved Sheffield University Danny Dorling, noterer også, at mordraten for mænd født midt i 1960'erne viser en vedvarende stigen igennem alle årene. Han hævder, at "kimene blev sået" i de tidlige 1980'ere, da disse mænd forlod skolen på et tidspunkt, hvor den økonomiske recession var begyndt at bide til og mange måtte kæmpe en hård kamp for at finde arbejde.

"At mordraterne er gået i vejret på ganske bestemte steder og for de sociale grupper, der bor her, afspejler at tilværelsen generelt er blevet hårdere, og at stadig flere mennesker oplever sig selv som værdiløse. Så opstår der også mere vold, flere skænderier, flere slagsmål, flere knivstikkerier og følgelig også flere drab," siger professor Dorling. "Livet for mænd født siden midten af 1960'erne i forskellige dele af Storbritannien er blevet polariseret, idet uligheden har ført til udstødelse og håbløshed for store grupper, hvilket igen har næret frygt og vold."

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her