Læsetid: 2 min.

Fatwa mod omskæring

12. september 2005

"Profeten Muhammad sagde til hende: 'Skær ikke for dybt, for det er meget bedre for kvinden, og ønskeligt for hendes mand'". 3. Hadith

Fundamentalisme er tradition under belejring, skriver økonomen og New Labour-guruen Anthony Giddens et sted.

Mere præcist kan det næsten ikke siges, at når værdisystemer støder sammen, bliver de mere ekstreme og rethaveriske. Fundamentalisme træder i stedet for nysgerrighed og dialog i en logik, der også kendes 'som det kan du selv være'. Præcis som store dele af de senere års danske indvandrerdebat, som alt for tit er det endt med, at man på ord har sloges om, på hvilken side de mest undertrykte kvinder, de mest uregerlige unge og de mest anstødelige vaner befandt sig.

Imens har regeringen på den ene fløj efterlyst et tydeligere moderat muslimsk modspil til de ekstreme varianter. På den anden side har muslimer ofte afvist at tage stilling til forudbestemte dagsordener.

Forståeligt, måske, men ikke befordrende for en offentlig dialog.

MENNYETONER er på vej. Seks imamer har netop udstedt noget så usædvanligt som en religiøs fatwa på dansk mod omskæring af piger, som med baggrund i ovenstående citat ofte associeres med islam.

Men dén association er nu eftertrykkeligt brudt af Abdul Wahid Pedersen, Mohammed Fouad al-Barazi, Ahmed Abu-Laban, Fatih Alev, Abu-Bakar Nur Shirwa og Adan Yusuf Qanyare. De seks blev i august sat samlet stævne af Foreningen mod Pige-omskæring, og nu slår de fast, at skikken hverken er påbudt eller anbefalet i islam, men alene er en kulturel sædvane, strafbar i Danmark, og desuden af helbredsgrunde bør vælges fra.

PIGEOMSKÆRING (Female Genital Mutilation, FGM) omfatter 60 procent af kvinderne i 40 lande. 130 millioner kvinder i bl.a. Somalia, Yemen, Irak og Egypten er omskåret, og hvert år omskæres to millioner småpiger. Følgerne kan bla. være død, infektioner og barnløshed. Der skelnes mellem såkaldt sunna-omskæring ('den lille'), der fjerner eller beskærer klitoris og den langt mere udbredte 'store' omskæring (infibulation) hvor alle pigens ydre kønsorganer fjernes og stumperne sys til en glat flade.

SPØRGSMÅLETERNU, hvor langt en fatwa fra en gruppe europæiske imamer når ud? Til danske, svenske, norske og britiske familier med somalisk baggrund? Helt til Afrika?'

Virke vil erklæringen i hvert fald, fastslår eksperter som norske Unni Wikan og den somalisk-britiske imam Adan Yusuf Qanyare. Imamer har religiøs autoritet, og vished om, at man kan være en god muslim uden at skære kropsdele af sine småbørn, vil med tiden reducere problemet.

Nogle danskere ville måske ønske, at muslimer ikke behøvede religiøse argumenter for at afskaffe en skik, de anser for barbarisk. Men de kunne også vælge at glæde sig over, at dialog er mulig, og endda i denne sag kan ende med at forbedre tilværelsen for mange, mange mennesker. En sejr for alle.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu