Hvis De tror, at verdens fedeste mennesker bor i USA - og det tror De naturligvis, for selvom det vil ligge bagsidens kernelæser fjernt at besidde fordomme om noget som helst endsige udvise tendens til kedelig automatiseret antiamerikanisme, så er der dog visse ting, man bare ved - så må De tro om igen.
Jordens tungeste menne-sker bor nemlig i Skotland, landet, hvor små snaskede grillbarer gladelig dybsteger alt fra Bounty-chokolade til pizzaer, hvor holdningen til motion er entydigt negativ, og hvor det i modsætning til mange andre steder i Europa fortsat er folkeligt accepteret både at drikke tæt og ryge.
Den seneste sundhedsstatistik fra regeringens Information Statistics Division (ISD) kom midt i december, tids nok til, i hvert fald i teorien, at spolere julefrådseriet, og viser med al ønskelig tydelighed, hvor slemt det står til. Skotterne er en nation, der er gået amok i, hvad der ligner et permanent orgie af junkfood. Over 40 procent af skotske 11-årige drikker sodavand hver dag, 46 procent af drengene og 74 procent af pigerne spiser ikke et stykke frisk frugt om dagen. Samtidig sidder børnene stille en stor del af tiden - låst fast til TV, computere, mobiltelefoner og Playstations. Som konsekvens er en tredjedel af skolebørnene nu overvægtige, og en ud af fem er decideret fede i 12-års alderen. Til sammenligning er tallet en ud af seks i USA og en ud af 20 i hele Storbritannien (England, Skotland, Wales og Nordirland).
Det røde stoplys
Professor Philip James, formand for the International Obesity Taskforce, som er et netværk af europæiske fedme-eksperter advarede skotterne før jul: "Dette er ikke et advarselssignal," sagde han om tallene, "det er en fedt-epidemi, som er ude af kontrol; hvad vi ser her er et rødt stoplys."
Ifølge ISD er den ekstreme overvægt steget med 4,1 procent i Skotland i fire år i træk. Vægtproblemet fordeler sig over alle socialklasserne og er således nok mere udbredt, men holder sig ikke til de fattigste samfundslag. De skotske børns kalorieindtag er højere, men indeholder mindre jern og mere sukker end den britiske kost i 1950erne, og det er især forbruget af slik og sodavand, som er steget markant. 19,4 procent af de skotske 12-årige er fede, mens 34,1 procent er overvægtige. De tilsvarende tal er 6 og 30 procent af de amerikanske 9-11-årige er henholdsvis fede og overvægtige. I Danmark er 2 procent af de 7-11 årige fede, mens 11 procent er overvægtige.
De skotske lokalpolitikere var chokerede over de nye tal og bebudede ved slutningen af 2005, at landet ønsker at være førende i fedmebekæmpelse i EU i fremtiden. Man kan ondsindet sige, at de i hvert fald har det statistiske materiale lige ved hånden. Men hvorvidt skotterne vil hive chokoladebarene, hot-dogsene og pizzaerne ud af friturefedtet i 2006 er usikkert. Old habits die hard. Og vi andre kan imens glæde os over, at det trods alt ikke står lige så slemt til her. Uanset forbruget af fede og søde sager fortæret mellem jul og nytår.