Læsetid: 2 min.

Fedt, i den gennem- sigtige by kan alle se mig

Google Street View er endnu et skridt bort fra det stedsbundne liv til åbne fællesskaber, hvor alt er transparent og alle steder tilgængelige med et museklik. Privatlivs-generationen er presset af den nye ekstreme synlighed, siger forskere
5. juni 2007

Alle veje fører til Google. Eller er det omvendt?

It-koncernens seneste produkt kan bringe en i tvivl, for det handler om din og min private adresse, hvis vinduer, dørskilte, afskallede maling og smadderkasse ved kantstenen snart kan blive lagt på nettet, så alle i en håndevending kan kalde dem frem på skærmen.

Google Street View er endnu kun envejskommunikation, hvor faste 360 graders billeder af gader og facader i udvalgte byer er lagt på nettet.

"Nu går brugere og programmører i gang rundt om på kloden og udvikler små programmæssige tilføjelser, som indbygger deling i brugen af Google Street View," siger ph.d.-studerende ved IT-Universitetet Søren Mørk Petersen og peger på, at det sandsynligvis vil være muligt ved hjælp af geodata at koble et stort informationsindhold til gadebillederne.

Se verdens navle

Den første - spinkle - udvikling af Google Street View til social software er allerede sket ved, at andre hjemmesider fungerer som drille- og pegepinde, der fremviser afsløringer af forskellige former for tabueret adfærd lige fra besøg i pornobutikker til næsepilleri.

"Det handler om adspredelse og nysgerrighed," siger ph.d.-stipendiat ved Aalborg Universitet Anders Albrechtslund. Han ser Google Street View som et forventeligt udtryk for en ny generation, der vil dele sig selv ud på nettet, og kalder det social software med en geografisk dimension.

"Det er en udstilling i gadehøjde, der af den nye generation næppe vil blive oplevet som ubehagelig overvågning. Snarere en mulighed for at se andres steder, samtidig med at det er sjovt at få sine egne steder vist frem," siger han og tilføjer:

"Mens privatlivs-generationen forfærdet ser til, kaster den nye generation sig ud i et orgie af billeder af sig selv."

Han vil ikke fordømme fænomenet, som han oplever som en fællesskabspraksis:

"Det er nødvendigt at se det som led i en social forankring. Denne synsvinkel står i kontrast til holdningen i 1990'erne, hvor man talte meget om computerne som noget, der førte til individualisering og isolation," fastslår Albrechtslund.

Blikket bag masken

Lektor i historie ved Roskilde Universitetscenter Henrik Jensen peger på, at det digitale fællesskab, som Google Street View er redskab i, har en anden moral end tidligere samfundstrin.

"I det digitale fællesskab vælger du frit dine roller, og du kan gemme dig bag forskellige masker. Disse spille-identiteter kan indebære en demoralisering. Man kan sammenligne en kynisk figur i Second Life-verdnen med det skånselsløse borende blik, som man uset af andre kan kaste rundt i storbyens gader ved hjælp af Google Street View," siger Henrik Jensen.

Han gør opmærksom på, at udviklingen af nye overvågende tjenester på nettet sker på foranledning af private interesser og behov. Det er i store træk ikke længere nogen stillingtagen i fællesskabet til udviklingen af overvågningen, hvad enten den er deltagende eller ej.

Også Anders Albrechtslund peger på problematiske aspekter af Google Street View. "Man kan komme til at optræde uden sin medviden og sit samtykke. Der er klart en forskel på at færdes et sted i byen, hvor man kun bliver set af dem, der færdes i samme område - og så til at få sin færden lagt ud på nettet for alverden," siger Albrechtslund.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her