Læsetid: 2 min.

Fedtegreve-helten

Ny dansk tegneserie bygger på legenden fra Århus, den socialt indignerede Peter Sabroe, der aldrig fik ordner og stjerner, men til gengæld bævende læbers pris. Et oplagt tema for Steven Spielberg
16. februar 2006

Danmark er et tegneserieland. Som cartoon-landet er vi på det seneste blevet kendt ude i den store verden. Her skal det dog ikke handle om Muhammed, men om Peter Sabroe, som nu er på vej til at blive kanoniseret som tegneseriehelt.

Bag et nyt album Flugten fra drengehjemmet, der udkom den 30. januar, står Michael Jensen, der blandt andet har lavet storyboards til film, og Palle Schmidt, der er kendt for rollespillet Fusion. Når man er uddannet som journalist på Peter Sabroes gamle avis, hedengangne Demokraten i Århus, varmer det i sjælen, at denne legende fra for 100 år siden tænkes ind i et moderne tegneseriealbum. Hans ånd - den sociale indignation - levede endnu i 1960'erne på det socialdemokratiske dagblad, hvor en anden gammel hugaf, folketingsmedlem Holger Eriksen var chefredaktør. Om ham ville myten vide, at han som ung journalist personligt havde givet politikorpset baghjul og opklaret et mord ved at cykle rundt på egnen og udspørge de implicerede.

En ilde lugt af svin

Sabroe, århusianernes svar på Hørup, drog på samme måde i felten - altid ude efter historier om tidens usle sociale forhold, som han så skrev om i sin avis og talte om i Folketinget.

Landskendt blev han, da han i Folketinget tog en pakke fedtegrever med. (Til unge læsere: Ikke nærige adelsmænd, men en ret, der hovedsageligt består af stegt fedt, red.) En ilde lugt bredte sig i salen, de fine medlemmer rynkede på næsen, men Peter Sabroe forklarede, at denne hundeæde, som disse ikke engang kunne klare stanken af, skulle børnene på et bestemt børnehjem spise.

Peter Sabroe var en kontroversiel person med arge modstandere og passionerede tilhængere. Han var børnenes, de gamle og tjenestefolkenes ven, og han ville have prygl afskaffet i skolerne. Ikke alle i partiet brød sig om hans spontane og utraditionelle facon, som skaffede ham flere bøder. Hans tilhængere startede en landsindsamling for at dække dem ind.

Peter Sabroes liv fik en brat ende, da han omkom ved en togulykke ved Bramminge i Jylland i 1913 kun 46 år gammel. Men i Århus stod og står en statue af ham med de stolte ord indgraveret: "Du være den Fattiges værner/Du være den Riges ris/Da faar du ej Ordner og Stjerner/Men bævende Læbers pris". De er skrevet af digteren Jeppe Aakjær som en hyldest. I Århus mødte 50.000 mennesker op ved begravelsen. To sønner - æblerne faldt langt fra stammen - blev kendt i den lettere ende af underholdningsbranchen, Poul Sabroe som Den Gyldenblonde kendt blandt meget andet for radiocauserier, Sven Sabroe som Ekstra Bladets sladderjournalist.

Bånd og stjerner fik han ej, men i 1949 kom en film med Mogens Wieth som Peter Sabroe. Nu har han så fået sin egen tegneserie, bygget over musicalen Demokraten fra 1998. Historien handler om drengen Svend-Åge, der flygter fra et drengehjem, og hvis sag den gode Peter Sabroe med høj hat tager på sig.

Hvis den bliver en succes, kan man forestille sig flere Peter Sabroe-album, og det er vel et spørgsmål om tid, før Steven Spielberg får øje ham.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu