Læsetid: 3 min.

Ferie - hva' nu?

Netop nu starter skolernes sommerferie. Det betyder, at størstedelen af de arbejdende forældre ligeledes holder ferie i løbet af de kommende uger. Det giver præstationsangst hos nogle, mens andre slet ikke kan finde motivation i at holde ferie
24. juni 2006

Danskernes tilkæmpede ret til seks ugers ferie er vores hellige ét og alt. Ferien er vores skjul, hvor vi skal styrke immunforsvaret, så vi igen kan stå imod den nye og omsiggribende folkesygdom, stress.

Alligevel vælger hver fjerde af de arbejdende danskere, at holde mobiltelefonen og mailen åben for arbejdet under ferien. Det viser en undersøgelse foretaget for Urban af Analyse Danmark, der samtidig illustrerer problemets omfang: Fire ud af fem danskere i arbejde siger, at de lider af stress. Vi er blevet en nation præget af arbejdsnarkomani, og det går også ud over ferien med børnene.

Mindreværd hos børn

Det fortæller børnepsykolog Margrethe Brun Hansen, der til dagligt beskæftiger sig med at rådgive børnefamilier om netop vigtigheden af nærvær. Hun mener, at forældrenes stress overføres til børnene, fordi de skal kæmpe om deres flakkende opmærksomhed:

"Vi ser i stigende grad, at der opstår et mindreværd hos børn på grund af manglende opmærksomhed. Derfor er ferien sammen vigtig. Så vigtig, at mange forældre får præstationsangst, fordi de dér skal indhente alt det tabte."

For Margrethe Brun Hansen er det derfor vigtigt, når vi planlægger ferien, at vi spørger os selv, hvad nærvær egentlig er: "For det er altså ikke, at man sidder ovre i et hjørne foran sin computer og siger ja-ja til alt, hvad børnene forsøger at kommunikere."

Adrenalin-mangel

Men netop vores manglende evne til at koble opmærksomheden fra arbejdet og over på andre ting har psykolog Pernille Rasmussen skrevet om i sin bog Når arbejdet tager magten. I den konkluderer hun blandt andet, at mange simpelthen ikke længere føler glæde ved at holde ferie, men i stedet bliver rastløse.

"Hvis man er arbejdsnarkoman, så er arbejdet jo netop ens liv. Derfor vil arbejdsnarkomanen have svært ved at finde motivation i at holde ferie. Nogle af dem, jeg har interviewet, har ikke holdt ferie i flere år. Det er typisk sådan, at arbejdsnarkomanen måske planlægger ferie med familien, men at der altid kommer noget vigtigt i vejen i sidste øjeblik. Og det 'noget' er altid relateret til arbejdet," siger Pernille Rasmussen, der peger på, at alle erhvervsgrupper rammes af stress, men at risikoen for folk, der arbejder i vidensjob, er størst.

Det hænger sammen med, at grænsen for, hvornår man kan arbejde, udviskes. Blandt andet som følge af de teknologiske muligheder, som i dag har gjort, at vores arbejde i stigende grad invaderer det private rum.

Og børnene

Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen genkender problematikken. Hun mener derfor, at det er nødvendigt at definere moral og etik for brugen af teknologi, der konstant øger mulighederne for at være til stede i forhold til arbejdet.

"Det er et problem. Men ikke kun når vi er på ferie, også når vi kommer fra arbejde og leger, at vi nu har fri. Nærværet til børnene bliver konstant brudt af, at forældrene lige skal opdateres på mailen. Det betyder, at den opmærksomhed, som vi bilder os ind, at vi giver vores børn, den hele tiden afbrydes. Vi er der måske fysisk, men ikke mentalt," forklarer Margrethe Brun Hansen.

Hun kommer med eksemplet, hvor man sidder med en anden person, der bruger halvdelen af tiden på at tale i mobiltelefon.

"Så mister man da lysten til at udbasunere sine tanker og være personlig i sådan et selskab. Sådan føler børnene jo også, når vi hele tiden kun er der med et halvt øre."

Men det er ifølge Margrethe Brun Hansen ikke kun kvaliteten af den tid, vi er sammen, som det går ud over. Kvantiteten er også et problem, fordi vores tid sammen nøje er afmålt i små portioner:

"Vi skal hele tiden haste videre i programmet. Det bliver derfor aldrig rigt nærvær," forklarer Margrethe Brun Hansen.

Pernille Rasmussen forklarer, at det store problem for folk, hvor arbejdet har taget over, er, at de ikke selv opfatter det sådan. Ligeledes oplever mange det problem, at man i familien kan have meget forskellige forventninger til dét at holde ferie. Arbejdsnarkomanen synes måske ikke, at der er noget forkert i at have den bærbare med, så man lige kan besvare eventuelle vigtige mails. Men den halve time, som det skulle tage, bliver hurtigt til en halv arbejdsdag.

"Samtidig oplever man ikke den nødvendige afkobling, hvis man under ferien stadig mentalt befinder sig i arbejdslivets problemer," siger Pernille Rasmussen.

Margrethe Brun Hansen har også kun et råd op til ferien:

"Børn elsker at se os slappe af. Sluk dog apparaterne for en tid. Også for din egen skyld."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu