Læsetid: 3 min.

Feriestrømmens mål er Marokko

Næsten tre millioner nordafrikanere fra hele den nordlige del af Europa krydser i disse uger Spanien i bil. Raste-pladserne langs motor-vejen til Sydspanien er ikke fyldt med solskoldede nordiske campister, men med børnerige arabisk-talende familier, der sætter deres eksotiske præg på benzinstationerne med deres spraglede tæpper, tilslørede kvinder med sølvgebis og enorme oppakninger
22. august 2006

BARCELONA - Mellem datteren Karimas ben på passagersædet står den blå fyldte køletaske. Ved rattet sidder faderen Abderrahim. Moderen Rachida sidder på bagsædet med sine tre mindre sønner - alle tre i ens blå shorts og t-shirt, plastic-sandaler og nyklippede - tre milimeter kort som tre små soldater klar til kamp.

Denne families kamp er - som de godt tre millioner andre, der krydser Spanien i disse uger - at rulle om bord på færgen i Algeciras i Sydspanien, øst for Malaga, hurtigst muligt for at komme hjem til Marokko og Algeriet.

Tungt lastet

Deres stationcar er som alle de andre nordafrikaneres, der dominerer de spanske motorveje og rastepladser i disse uger frem til den 15. september, hvor ferien slutter, tungt, meget tungt lastet.

Helt op til loftet inde bag sæderne er der fyldt op med tasker, poser, bylter og pakker - kun en 20 cm bred sprække er fri, så far kan se ud af bakspejlet. På alle biler har tagbagagebærerne børne-mountainbikes og gocarts i lag, og store presenninger buler ud - ofte gaver til familien derhjemme, viser det sig.

Familien Qabba kommer fra en af Paris' forstæder, Marne la Vallée, og de har allerede været undervejs halvanden dag. Første nat sov de i Lyon hos bedsteforældrene og regner med sent om aftenen at nå færgen i Sydspanien (1.300 km endnu) og så sove om bord og vågne op i Marokko, men derefter er der stadig et stykke til Rabat.

De fleste kommer fra Frankrig og Italien, hvis man skal man dømme efter nummerpladerne. Men Belgien, Tyskland og Holland har også deres anseelige andel af de nordafrikanske familier på vej 'hjem' på ferie. Alle må krydse gennem Spanien.

Det anslås, at over 700.000 biler - tungtlastede med både gods og mennesker - krydser Spanien ved de to store grænseovergange, der findes i begge ender af Pyrenæerne - enten syd for Bordeaux mod vest eller syd for Narbonne på østkysten.

Hver sommer gentager mønsteret sig: De samme mennesker. Samme tunge, store last. Den samme rute. Det begynder omkring den 1. juli, og ifølge spanske El Pais er denne trafik de sidste fem somre steget med 8-10 pct. biler hvert år.

Masser af gaver

Varmen er slem, og ud-turen er altid det værste, tilkendegiver de fleste, for alle glæder sig meget og er utålmodige efter at nå frem og se familie og venner, som mange kun ser én gang om året.

"Næsten al vor bagage er gaver til familien og venner. Det er mor, som organiserer det hele, og hun køber gaver ind hele året, som var det vores jul," forklarer Karima.

De har tøj, parfume, cd'er - men også penge i kontanter med til familien.

"Ja vi sparer sammen til familien. Det er normalt," siger far Abderrahim.

Alle glæder sig til at komme på stranden, feste og gense familie og venner, og familien Qabba har deres egen lejlighed stående, som de kun bor i denne ene måned om sommeren. Men det er ikke, fordi de ikke er opdateret på familiens gøren og laden i Marokko, for via internet og sms står de i tæt kontakt med fætre, kusiner, onkler og tanter både i tekst og billeder.

Måsker ser læseren en masse udrangerede kassevogne og gamle varebiler for sig, men nej, niveauet er mere brugte Mercedeser, BMW'er og Renaulter samt selvfølgelig folkevognsrugbrødsagtige rummelige familiebiler, men det er tydeligt, at disse nordafrikanere gerne vil komme standsmæssigt hjem og signalere, at det går dem materielt godt i oppe i Europa.

De nordafrikanske familier står i kø som alle andre på rastepladsen for at købe benzin eller mad og drikke og taler fransk, italiensk og tysk til det spanske personale bag disken, men råber bagud på arabisk: "Hvad var det mor skulle ha'?"

Familien Qabba pakker tæpper og mad sammen, stuver sig om bord og svinger ud for at glide ind på motorvejen sydpå igen. De håber at nå færgen i aften.

Der er tryk på trafikken i alle tre baner sydpå, men om to uger vender strømmen og så er det vejbanerne nordpå og alle rastepaldserne på den anden side af motorvejen helt fra Algeciras, Alicante, Valencia og via Barcelona, der er fyldt med brunere, feriemætte nordafrikanere på vej hjem til de lande længere mod nord, hvor både forældre og i særdeleshed deres børn er født og opvokset.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her