Læsetid: 3 min.

Til fest hos Sergio

Bossa og alegria i Tivoli med en glad, men træt vært
10. juli 2006

Det stod meget åbent inden koncerten med Sergio Mendes i Tivolis Koncertsal lørdag aften, hvad der egentlig var publikum i vente. Var der lagt op til klassisk, brasiliansk bossa-fest, ville vi blive lagt i mentalt benlås med en omgang kønsløst elevator-pop, eller kunne vi - godt 1.500 publikummer heraf en stor del af brasiliansk afstamning - forvente en crossover-oplevelse i stil med den, Mendes sammen med en række af popverdenens store stjerner giver på det nyligt udgivne album Timeless?

Mendes' karriere har efterhånden strakt sig over godt fire årtier, og i den periode har han nået at bevæge sig fra den klassiske bossa nova, over jazzpop af gyseligste skuffe - easy listening-coverversioner af Scarborugh Fair og Norwegian Wood for blot at nævne et par af hans mindst mindelsesværdige hit fra slutningen af 1960'erne - og tilbage til bossaen, dog i en mere funky og uptempo udgave. Hvad ville aftenens musikalske vært mon byde os på?

Alegria

Første del af svaret på det spørgsmål fik vi med det samme. For allerede inden hovedpersonen selv var nået på scenen, bød et tungt trommebeat os velkommen inden for.

Og med Mendes på plads bag sit keyboard, storsmilende og vinkende, gik bandet hårdt på med aftenens første bossa, til stor og udelt begejstring for publikum. Det lignede en fest.

Mendes er cool - igen. Som han var det, da han og gruppen Brasil 66 var blandt dem, der bragte bossaen til Amerika og sammen med Antonio Carlos Jobim og Joao Gilberto belejrede de amerikanske hitlister.

Nu er han der så igen, på hitlisterne, med Timeless, hvor han sammen med pop- og hip-hop stjerner som Black Eyed Peas og Justin Timberlake nyfortolker det bossa-bagkatalog, der oprindelig gjorde ham berømt, og koncertens start signalerede, at den nyvundne status som MTV-stjerne tilsyneladende skulle gribes og udnyttes denne lørdag aften.

I andet nummer blev vi således præsenteret for den opskrift, der har revitaliseret Mendes og hans musik; her en kombination af bossaens blide, smidige rytmer skruet op i tempo og tilsat en omgang rap på brasiliansk. Allerede her begyndte man at undre sig over, hvorfor koncerten dog var henlagt til en koncertsal; dansen bliver nu lidt besværet, når der står 1.700 stole på dansegulvet.

Men så gik det i stå. Tredje nummer, ballade på brasiliansk, med aftenens to i øvrigt glimrende sangerinder i centrum, og så blev man i tvivl. Skulle vi nu ikke danse?

Jo, jo, forsikrede Mendes os om, for tilbage til bossaen kom vi tilsat mere rap og tunge beats. Cirka deromkring var det, at et midaldrende par forlod salen. Mon de var kommet for at høre Mendes spille Beatles dyppet i tandsmør? I så fald blev de skuffet. Aftenen var dedikeret rytmen og varmen. Bossa og samba i nye og gamle gevandter, men med det samme udgangspunkt, alegria.

Trætte smil

Helt kunne vi ikke blive fri for elevatorpoppen. Efter den første håndfuld numre annoncerede Mendes, at det var tid til at slå et smut tilbage til 1960'erne, og selvom det betød fine genhør med et par af de klassiske fortolkninger af bossa-klassikere som Jobims "Samba de uma nota só", så slap vi heller ikke for en klistret og sentimental fortolkning Bacharachs "Look of Love".

Men ok, vi trippede lidt på stedet, og lod dem lire det af, for så dernæst at blive budt op igen til dans af bandets enestående energiske percussionist, der gav os en lektion i brasiliansk percussion.

Velspillende og veloplagt var bandet i det hele taget, måske lige bortset fra værten selv, der virkede træt. Tandpasta-smilet var der ikke noget i vejen med, men meget mere end smil og lidt halvlunken vinken blev det ikke til.

Selv under det ekstranummer, alle havde ventet på, "Mais que nada", og som fik hele salen til at rejse sig og syngende danse med, blev Mendes siddende bag sit keyboard. Og så, efter knap halvanden time, sluttede festen. Ikke uforglemmeligt men alligevel en varm og glædelig aften.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her