Læsetid: 4 min.

Festen er forbi

Tyrkiet skal gennemføre nogle grundlæggende ændringer, hvis det skal gøre sig håb om EU-medlemskab
30. november 2005

"Festen er forbi, og nu er tiden inde til at levere."

Olli Rehn, EU's udvidelseskommissær, lagde ikke fingrene imellem, da han i sidste uge i Bruxelles holdt en tale for EU og Tyrkiets fælles parlamentariske udvalg.

Det er samme holdning EU-Kommissionen giver udtryk for i deres forslag til et revideret tiltrædelsespartnerskab med Tyrkiet, der afstikker retningslinierne for de ændringer, der skal indføres i de næste fire år. Prioriteterne er inddelt i foranstaltninger, som skal indføres på kort sigt dvs. inden for en periode på et til to år, eller mellemlangt sigt dvs. inden for tre til fire år.

Imidlertid understreger en gennemgang af nogle af de vigtigste kortsigtede mål, at Tyrkiet skal sætte tempoet op, hvis det skal gøre sig håb om at kvalificere sig til EU-medlemskab. Øverst på dagsordenen, som Olli Rehn understregede i sin tale, står den fortsatte krænkelse af menneskettigheder og i særdeleshed ytringsfrihed.

Forfatningsrapport

Dommen over den tyrkisk-armenske redaktør Hrant Dink og den vordende retssag mod forfatteren Orhan Pamuk er almindeligt kendte, men nye sager har føjet sig til i den sidste tid. Den tyrkiske appeldomstol har lige stadfæstet en betinget dom på 20 måneders fængsel over den tyrkiske journalist Burak Bekdil, der for fire år siden skrev en satirisk artikel om korruption i retsvæsenet.

Og den tidligere formand for Menneskerettighedsrådet, professor Ibrahim Kaboglu, og udvalgsformand, professor Baskin Oran, er blevet anklaget for at have "tilskyndet til had" og "åbenlyst at have vist ringeagt for juridiske organer" på grund af en kontroversiel rapport sidste oktober.

Rapporten foreslog en forfatningsændring, der gjorde det muligt for alle borgere at bevare deres egen kulturelle identitet, men blev revet i stykker af et rasende rådsmedlem, som betegnede dokumentet som "forræderisk".

Sagen viser en grundlæggende uenighed mellem EU og Tyrkiet, når det drejer sig om definition af minoriteter. Tyrkiet henholder sig til Lausanne-traktaten fra 1923, som definerer mindretal som ikke-muslimer, men EU-Kommissionen pålægger i tiltrædelsespartnerskabet Tyrkiet at sikre kulturel diversitet og at fremme respekt for og beskyttelse af minoriteter i henhold til Europarådets Rammekonvention om beskyttelse af nationale minoriteter fra 1995, som inddrager etniske, sproglige, kulturelle eller religiøse kriterier.

Tyrkiet har aldrig underskrevet konventionen, og forleden afviste udenrigsminister Abdullah Gül at anerkende nogen anden definition end den, der står i Lausanne-traktaten.

Kvinders rettigheder

En anden kortsigtet prioritet er en forbedring af situationen i det sydøstlige Tyrkiet med henblik på at fremme økonomiske, sociale og kulturelle muligheder for alle borgere, men opblussen af PKK's vold i området formindsker udsigten til en løsning.

Dertil kommer mistanken om, at de mange bombeattentater, der har fundet sted i regionen i det sidste par måneder, ikke udelukkende kan tilskrives PKK's aktiviteter.

Attentatet mod en boghandel i Semdinli fornylig har ført til uroligheder og et løfte fra regeringen om en tilbundsgående undersøgelse, som i EU-kredse opfattes som en lakmusprøve på den tyrkiske regerings evne til at holde styr på egne sikkerhedsstyrker.

Implementering af lovgivning vedrørende kvinders rettigheder figurerer højt på EU-Kommissionens ønskeliste, og i særdeleshed forebyggelse af vold mod kvinder og de såkaldte æresdrab. I denne forbindelse virker Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols stadfæstelse af en tidligere afgørelse vedrørende en kvindelig studerendes klage over forbudet mod at bære hovedtørklæde interessant.

Klagen blev afvist, da retten til at bære hovedtørklæde på universitetet efter domstolens opfattelse var uforenelig med den tyrkiske republiks grundlæggende principper om sekularisme og ligestilling mellem kønnene.

Men det var den tyrkiske premierministers reaktion, der var mest interessant. Tayyip Erdogan, der tidligere havde udtalt, at optøjerne i Frankrig skyldtes forbudet mod at bære hovedtørklæde i skolerne, mente ikke, at domstolen var berettiget til at udtale sig, men i stedet for burde have henvendt sig til islamiske lærde.

Cypern

Blandt de kortsigtede mål spiller en løsning af konflikten på Cypern en fremtrædende rolle, da Tyrkiet fortsat afviser at anerkende den græsk-cypriotiske regering.

Til trods for at Tyrkiet har underskrevet protokollen til Ankara-aftalen, der udvider toldunionen til også at omfatte de 10 nye medlemslande, nægter Tyrkiet at give cypriotiske skibe og fly ret til at benytte sig af tyrkiske havne og lufthavne.

Selvom Tyrkiet i de kommende år gør store og mærkbare skridt mod at opfylde betingelserne for EU-medlemskab, forbliver der tvivl om, hvorvidt Tyrkiet deler samme grundlæggende værdier som europæerne.

Der er ingen tvivl om, at vi deler samme ønske om økonomisk fremgang og sikkerhed, men som optøjerne i Frankrig viser; derfra og til at blive integreret i det europæiske fællesskab er et stort skridt. Som den græske avis Kathimerini kommenterede for to uger siden:

"Tyrkiet har været en del af Europas politiske scene på den ene og den anden måde igennem flere århundreder. Men der er en forskel på politiske forbindelser og integrationen af 80 million mennesker i de europæiske staters daglige liv. Det har ingen betydning, at en hyppig dialog - som ofte er meget produktiv - finder sted med den tyrkiske elite, fordi forbindelser på det niveau på tværs af race og tro altid har eksisteret.

Men hverdagssamværet mellem forskellige etniske grupper forudsætter et mere solidt fælles grundlag, eller en meget stærk ideologisk motivation."

Beklageligvis går den stærke ideologiske motivation i modsat retning, hvilket gør det svært at skabe den alliance af civilisationer, Tayyip Erdogan taler så meget om.

Robert Ellis har kommenteret udviklingen i Tyrkiet i en årrække både i den danske og den udenlandske dagspresse.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu