Læsetid: 1 min.

Fidel Castro i bedring

Ifølge den statsejede cubanske avis Juventud Rebelde er Fidel Castro i bedring. Den cubanske opposition i Miami dømmer ham alligevel politisk død
14. august 2006

En træt udseende Fidel Castro med dagens udgave af den cubanske avis, Granma, er et af fire fotos, der skal overbevise den cubanske befolkning og resten af verden om, at el líder máximo er ved at overvinde sin sygdom.

Det er dog stadig meget spartansk med udmeldinger fra den ellers store taler, der i går søndag fejrede sin 80 års fødselsdag isoleret fra den offentlighed, som han normalt deler et sådan øjeblik med. Ifølge det cubanske dagblad, Juventud Rebelde, skulle han dog have sagt, "til alle, der ønsker for mit helbred, vil jeg sige, at jeg vil kæmpe for det."

Om den cubanske leder vender tilbage og genoptager den politiske styring er der ingen meldinger om. Men blandt eksilcubanerne i Miami, hersker der ingen tvivl om, at Fidel Castros dage som politisk leder er talte.

"At Fidel har overgivet magten til Raul Castro er enestående. Fidel har aldrig nogensinde tidligere overgivet magt til nogen. Det er et klart signal om, at hans periode er forbi. Så i det øjeblik han opgav magten, der blev han erklæret politisk død," siger Omar Pérez, fra den cubanske lobbyorganisation, Cuban-American National Foundation.

Omar Pérez forklarer videre, at det faktum at man stadig refererer til Fidel Castro som leder - og ikke hans bror, Raul Castro - samtidig er et tegn på, at de ikke anerkender hans lederskab:

"Det har været et politisk system bygget op omkring en enkelt person. Derfor sker ændringerne nu, hvor den ene person ikke længere optræder. Det er klart. En ny politik vil vinde frem. Det er slutningen på Castroismen."

Trods optimismen har der endnu ikke været optræk til nogen form for forandringer i Cuba. Tværtimod. Ifølge cubanske regeringskilder har mere end tre millioner Castro-tilhængere holdt flere end 80.000 møder overalt på øen, hvor der er blevet holdt revolutionære taler, viftet med det cubanske flag og råbt "Viva Fidel".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her