Læsetid: 2 min.

Fik lagt et undskyld i munden

Ifølge medierne i Bangladesh har den danske ambassadør i landet sagt undskyld for Muhammed-tegningerne. Ambassadøren afviser
11. februar 2006

På forsiden af den største avis i Bangladesh, The Daily Star, kunne man i går læse, at den danske ambassadør i landet havde undskyldt for profettegningerne.

"På et pressemøde i går gav ambassadør Niels Severin Munk en undskyldning til den muslimske verden for offentliggørelse af tegningerne i en dansk avis, der har såret følelserne hos mange kloden over", skrev bladet.

Bangladeshs private nyhedsbureau UNB gik et skridt videre og citerede Severin Munk for at undskylde for "at have tegnet" de berømte karikaturer.

Niels Severin Munk benægter: "Det har jeg selvfølgelig aldrig sagt. På pressemødet henholdt jeg mig til regeringens officielle linie og læste højt af statsministerens tale og fra Jyllands-Postens officielle udtalelse," siger han til Information.

Ifølge ambassadøren dukkede fejlcitatet op tidligere på ugen, hvorefter han kontaktede den ansvarlige journalist:

"Citatet må stå for journalistens egen regning", siger han.

Formand for det danske retsudvalg Peter Skaarup (DF) understeger, at alle skal være meget varsomme med at udtale sig "i disse tider."

"Det duer selvfølgelig ikke, at ambassadører og regering taler med to tunger. Regeringen har på intet tidspunkt undskyldt for, at tegningerne er blevet bragt, og derfor kan en ambassadør naturligvis heller ikke gøre det," siger Peter Skaarup.

I går mødte omkring 5.000 demonstranter op i Bangladeshs hovedstad, Dhaka. Der blev afbrændt danske flag og råbt slagord: "Hæng dem" og "død over dem, der bespotter vor elskede profet". På flere bannere krævede demonstranter, at de muslimske lande udviser alle diplomater fra EU.

Ingen vold

Den lokale afdeling af den rabiate islamiske organisation Hizb-ut-tahrir erklærede for to dage siden, at de vil belejre den danske ambassade, men ifølge ambassadøren kom demonstranterne ikke engang tæt på ambassadekvarteret.

"Vi har været nervøse for, hvad der kunne ske efter fredagsbønnen, men demonstrationen viste sig at være relativt lille set i forhold til, hvad vi ellers kan se i Dhaka", siger han.

Med en befolkning på 144 millioner er Bangladesh verdens fjerdestørste muslimske land, og de seneste år har de radikale muslimske bevægelser oplevet en stigende tilslutning. Der har derfor været frygt for, at profetsagen kunne føre til voldelige sammenstød. Men ifølge Niels Severin Munk har protesterne indtil nu været fredelige.

"Der er rabiate grupper her, men de har ikke opbakning fra den brede del af befolkningen", siger han. Ambassaden har dog opfordret de omkring 150 danskere, der opholder sig i landet, til at udvise skærpet opmærksomhed og holde tæt kontakt med ambassaden.

I sin første kommentar til sagen udtrykte Bangladeshs premierminister Khaled Zia i går sympati for de internationale protester. "Men vi støtter ikke aktiviteter, der forstyrrer fred, harmoni og stabilitet", tilføjede hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her