Læsetid: 3 min.

Film skal behandles ordentligt

Det er et brud på instruktørens ophavsret, hvis man ændrer i en film, når den udgives på dvd, siger Ebbe Nyvold, formand for Danske Filminstruktører, i forbindelse med, at Nordisk Film har udsendt en kritisabel udgave af Oscarvinderen 'Babettes gæstebud' på dvd
6. september 2006

"Jeg synes virkelig, at det er en skandale."

Filmfotografen Jan Weincke er forarget over den dårlige behandling, som Nordisk Film har givet Gabriel Axels 20 år gamle, kanoniserede Oscarvinder, Babettes gæstebud på dvd.

Filmens fotograf, Henning Kristiansen, har i en kommentar sendt til branchebladet AVN kritiseret både det format, filmen er udsendt i på dvd'en, og lyssætningen, der gør det umuligt at se det store arbejde, han og Gabriel Axel har lagt i filmens billedside.

"Man skal passe meget på, at man ikke havner i den grøft, hvilket nogle gør, hvor man siger, at 'publikum kan jo ikke se forskel og interesserer sig ikke for, om den er lidt for blå eller grøn, eller om der er skåret for meget af billedet'," siger Jan Weincke, der også har fotograferet film, som Nordisk Film har udsendt på dvd, blandt andet Nils Malmros' Kundskabens træ (1981). Weincke var selv med til at godkende den masterkopi af filmen, som ligger til grund for dvd-udgivelsen.

"Siden Kundskabens træ har jeg haft stående i min kontrakt, at jeg altid skal være med til at lyssætte premierekopierne og en master til dvd - ja, dengang var det jo vhs," siger han.

Sagen Pollack

Men det er ikke alle filmfotografer, der har det, forklarer Jan Weincke, og det er et stort problemet, fordi de mennesker, man sætter til at skanne originalnegativerne til en master, ofte ikke ved, hvad de har med at gøre, og hvad fotografen og instruktøren oprindeligt havde i tankerne.

"De er f.eks. altid bange for, at filmen skal blive for mørk til, at folk kan se den på deres tv-skærm, og så skruer de op for lyset," siger Weincke.

"Når man sender en film ud på dvd, kræver det, at den er, som intentionen var, da man lavede den."

Jan Weincke er også formand for Dansk Filmfotograf Forbund, der for tiden arbejder på at lave en aftale med de danske filmproducenter om, at "når man er fotograf på en film, så står man også for lyssætningen af premierekopierne og en master til dvd, og skal der senere laves en master til et andet format, som kommer efter dvd, og man ikke har det rigtige materiale, så hiver man så vidt muligt fotografen ind. Det er både ret og rimeligt, at man gør det," siger Weincke.

Han bakkes op af Ebbe Nyvold, der er formand for Danske Filminstruktører, og som siger, at det er et brud på instruktørens ophavsret, hvis man ændrer i værket, når man udgiver det på f.eks. dvd.

Nyvold nævner sagen om den amerikanske filminstruktør Sydney Pollack, der for ca. 10 år siden af en dansk domstol fik medhold i, at Danmarks Radio ikke måtte ændre formatet på en af hans film, Tre døgn for Condor, der var optaget i bredformat, for at få den til at passe til tv-skærmens mere kvadratiske format. Det blev en principiel afgørelse.

"Hvis vi får en henvendelse fra Gabriel Axel omkring Babettes gæstebud, vil vi se på sagen, fordi det er en overtrædelse af egenretten, den ideelle ret, hvis man går ind og ændrer på et værk," siger Nyvold.

"Det var også princippet i Sydney Pollack-sagen. Man må ikke tage et værk og gøre med det, hvad man har lyst til. Oprethavsloven i Skandinavien er meget restriktiv på den måde. Man er nødt til at respektere værkernes oprindelige form."

Ansvarløshed

I modsætning til filmfotograferne har instruktørene dermed loven på deres side.

"I det øjeblik, man gør noget, så det ikke længere er det oprindelige værk, kan instruktørerne, ligesom vi gjorde med Sydney Pollack, lave en sag ud af det," siger Ebbe Nyvold, der ikke mener, at Nordisk Film i forbindelse med Ditte Menneskebarn og Babettes gæstebud har levet op til det ansvar, selskabet har over for filmene i sit katalog.

"Man skal behandle filmene ordentligt, når man sender dem ud på dvd eller andre fremtidige formater" siger Nyvold.

"Det er en stor proces at overføre en film til dvd, hvor man skal vurdere, hvordan hver enkelt scene skal komprimeres og lyssættes. Det er vigtigt, at der er en bevidsthed om, at man gør det på en bestemt måde. Med hensyn til Babettes gæstebud havde det været naturligt, hvis man var gået til værkets oprindelige ophavsmænd. Men det er ikke kutyme, tror jeg, når man laver dvd'er. Man tager det materiale, man har for hånde,n og bruger det."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her