Læsetid: 3 min.

I filmkunstens tjeneste

European Film Awards, der lørdag blev uddelt i Warszawa, fejrer ikke mindst, at europæisk film for tiden markerer sig stærkt
4. december 2006

Warszawa - Det var ikke en aften præget af de store overraskelser, da European Film Awards blev uddelt ved en stor ceremoni i Warszawa lørdag. Som ventet blev Pedro Almodóvar, der var nomineret til de fleste priser for sin seneste film, den lune Volver, en af de store vindere med en pris for både instruktion, publikumsprisen og en pris til Penélope Cruz for bedste kvindelige hovedrolle.

Susanne Bier var nomineret for Efter brylluppet, Mads Mikkelsen for sin rolle i den film og Jesper Christensen for sin rolle i Per Flys Drabet, men danskerne måtte siges at være outsidere i et felt, der var meget stærkt, og hvor de største favoritter var Volver og det tyske drama De andres liv. De to kritikerroste film har haft premiere i Danmark og er blevet set af hhv. 96.000 og 67.000 mennesker (pr. 23. november, red.), hvilket er temmelig godt for to ikke-engelsksprogede, ikke-danske film.

"Dette var jeg ikke forberedt på," sagde en storsmilende Almodóvar, da han gik på scenen for at modtage publikumsprisen.

"Når jeg begynder at skrive en film, tænker jeg ikke på publikum. Der er så mange andre problemer, der skal løses, og publikum har intet ansigt. Når jeg så er færdig med filmen, og den skal ud i biograferne, tænker jeg ikke på andet end publikum. Uden dem er vi filmskabere intet. Da jeg begyndte at lave film, støttede publikum mig, mens alle andre mente, at jeg var for vild og provokerende."

Fundamentale følelser

Priserne til Volver var populære, men en enkelt fransk kritiker kunne slet ikke holde ud, at filmen vandt så mange priser:

"Bliver det Volver, eller bliver det Volver," sagde han med mere end en snert af sarkasme, lige inden prisen for årets bedste europæiske film skulle uddeles. Han blev således også synligt begejstret, da prisen lidt overraskende gik til Florian Henckel Von Donnersmarcks stærke De andres liv.

De andres liv blev også belønnet med prisen for bedste manuskript, mens Ulrich Mühe, der spiller rollen som STASI-agent i filmen, fik prisen for bedste mandlige hovedrolle. Den mere end to meter høje Von Donnersmarck strålede som en sol, da han stod på scenen med sine priser i hånden og skulle sige tak.

"Jeg har boet mange steder i verden og Europa, og min oplevelse er, at de fundamentale, menneskelige følelser er de samme, ligegyldig hvor man befinder sig - i hvert fald i Europa. Derfor har jeg besluttet mig for at lave film om de følelser," sagde han.

"Det betyder meget for mig at modtage prisen her i Warszawa. Min far blev født som polsk statsborger i 1935 og blev frataget sit statsborgerskab af nazisterne. Nu ligger han på hospitalet og er meget syg. Jeg håber, at det hjælper, når han ser den her pris."

En tanke bag

Et stort øjeblik var det, da den polskfødte filminstruktør, en af Europas helt store profiler, Roman Polanski indtog scenen for at modtage en såkaldt Lifetime Achievement Award. Polanski, der som dreng mistede hele sin familie i tyske koncentrationslejre, sagde, på en blanding af polsk og engelsk, at han var glad for at modtage prisen:

"Der er kun sket gode ting for mig i Warszawa, og at få prisen hér, i min by, er noget særligt."

Næste år løber European Film Awards, der uddeles af Det Europæiske Filmakademi og er den europæiske filmbranches svar på den amerikanske Oscar, af stabelen for 20. gang. Det kommer til at foregå i Berlin, og året efter, i 2008, prøver man at få EFA til København.

En svensk kritiker sagde på et tidspunkt til mig, at der ligger en tanke, en filosofisk idé, bag EFA, som ikke mindst har at gøre med at vise de allestedsnærværende amerikanere - og os selv - at vi i Europa har meget at have vores filmiske selvforståelse i - både kunstnerisk og underholdningsmæssigt - og på den måde forhåbentlig trække flere mennesker i biografen til de europæiske film.

Der er gennem de seneste fem-ti år sket en opblomstring af nationale filmmiljøer rundt om i Europa - Danmark, Tyskland, Rumænien m.fl. - samtidig med, at der samarbejdes på tværs af grænser som aldrig før.

Det afspejles blandt andet af listen over de mange fremragende præstationer og film, der er nomineret til årets filmpriser. Det synes kun passende at markere opturen med et arrangement som European Film Awards, der i høj grad er i filmkunstens tjeneste, og som hvert andet år afholdes i Berlin - hvor filmakademiet har hovedsæde - og hvert andet år besøger en ny europæisk hovedstad.

Se alle vinderne på www.europeanfilmacademy.org

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her