Læsetid: 3 min.

'Fingrene væk Brian'

Belært af erfaring har bestyrelsen for Det Danske Filminstitut bestemt at gå af i protest, hvis Brian Mikkelsen blander sig i valget af ny direktør
12. september 2006

Under et møde tidligere på året i bestyrelsen for Det Danske Filminstitut tager forhenværende nationalbankdirektør Bodil Nyboe Andersen ordet. Baggrunden er, at bestyrelsesmedlemmerne står foran at finde en afløser for den nuværende direktør for instituttet, den 67-årige filmmand og nestor Henning Camre.

I den forbindelse vil den højt estimerede Bodil Nyboe Andersen sikre sig, at hele bestyrelsen tager sit gode tøj og går, hvis kulturminister Brian Mikkelsen underkender den person, som bestyrelsen udvælger som afløser på direktørposten. Nyboe Andersen får bred opbakning i bestyrelsen til den eventuelle protest mod ministerens indblanding, erfarer Information fra flere kilder.

Bodil Nyboe Andersen vil ikke selv sige noget om det igangværende bestyrelsesarbejde med at finde en afløser for Henning Camre og henviser til formanden for Det Danske Filminstitut (DFI), forlagsdirektør Morten Hesseldahl. Han ønsker ikke at gå i detaljer, men bekræfter dog, at "der har fundet en diskussion sted om bestyrelsens uafhængighed af ministeren og ministeriet".

På Christiansborg er der en løftet pegefinger til Brian Mikkelsen. Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, siger:

"Hvis referatet af arbejdet i DFI's bestyrelse er korrekt, så må det være et udtryk for, at ministeren blander sig for meget i DFI's bestyrelsesarbejde. Ministeren skal holde sig langt væk fra personudnævnelser og den slags."

Sporene skræmmer

Det er ikke en pludselig indskydelse, som får DFI's bestyrelse til at erklære sig suveræne. En sag helt tilbage fra 2003 og en aktuel konflikt danner baggrund.

I 2003 ville bestyrelsen for DFI stoppe bevillingerne til Videoværkstedet i Haderslev, Sønderjylland, som har til formål at fremme professionelt, eksperimenterende filmkunst og talentudvikling. DFI's intention mødte stor modstand fra politikere i Sønderjylland, og de protesterede over for Brian Mikkelsen. Protesten gik på, at det er meget vigtigt, at institutioner med statslig støtte er spredt ud over hele landet og ikke bare ligger i større byer som Århus og København.

Mens debatten gik højt om videoværkstedet, sagde Brian Mikkelsen til Jyllands-Posten:

"Lad os nu se. Intet er afgjort endnu. Jeg har en snak med forskellige mennesker om sagen i øjeblikket, og det skal nok ende fornuftigt."

Den 'snak' mundede ud i, at Brian Mikkelsen ifølge flere kilder lod DFI's bestyrelse meget klar forstå, at bevillingerne fortsat skulle flyde til Videoværkstedet. Og det har de så gjort siden på trods af nogen uvilje fra DFI's bestyrelses side.

Lavere cigarføring ønsket

Inden længe går de politiske forhandlinger i gang om et nyt filmforlig, der bl.a. handler om, hvor meget dansk filmindustri skal have i støtte de kommende år.

Som optakt til forhandlingerne har DFI udarbejdet en handlingsplan, hvoraf det fremgår, at der er så meget talent i dansk film, at den statslige støtte til produktion og markedsføring bør udvides.

Men handlingsplanen, der var færdig for flere måneder siden, er ikke blevet offentliggjort.

Årsagen er angiveligt, at Kulturministeriet og Brian Mikkelsen gerne vil have nedtonet ambitionerne i handlingsplanen. Altså endnu en indblanding i instituttets virke.

Hesseldahl i skudlinjen

På et bestyrelsesmøde den 29. august følte Morten Hesseldahl sig kaldet til selv at redegøre for egen integritet. Årsagen var, at der i Weekendavisen stod om ham, at han som udpeget af Brian Mikkelsen "har som mission at rense ud blandt kulturradikale og centrum-venstreorienterede".

Beskrivelsen vækker vrede hos Morten Hesseldahl, som siger:

"Bemærkningen i avisen er ufattelig dum. Jeg kunne ikke drømme om at være handskedukke for hverken en borgerlig eller venstreorienteret minister. Det er meget vigtigt for mig at værne om bestyrelsens uafhængighed."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her