Læsetid: 2 min.

Finsk Cypern-forslag faldt til jorden

Delegationernes sammensætning er så stort et problem, at det bedste løsningsforslag om Cypern-striden i to år må droppes
3. november 2006

ISTANBUL - Cypern-spørgsmålet bliver en mere og mere klistret suppedas, som færre og færre vil røre ved. I går faldt det seneste løsningsforslag til jorden til trods for, at finske diplomater i månedsvis har forhandlet og diskuteret med de involverede parter og til trods for, at det finske forslag blev betegnet som det bedste bud på en løsning i to år.

Tyrkiet fik i går skylden for, at det bebudede møde i Helsinki i weekenden blev aflyst, da den tyrkiske udenrigsminister ikke ønskede at deltage, medmindre hans græske modpart var til stede. I Athen derimod har regeringen ingen interesse i at blive involveret dybere i de diplomatiske forviklinger omkring Cypern. Historien har vist - og viste igen i går - at der er mange flere nederlag, end der er sejre forbundet med forhandlingerne om Cypern. Desuden mener grækerne, at striden skal løses mellem de involverede parter. Det er Tyrkiet for så vidt enig i, men det store spørgsmål, og det der fik det finske forslag til at falde, er, hvem 'de involverede parter' er.

Som det eneste land i verden har Tyrkiet noteret to stater på Cypern: Republikken Cypern og Den Tyrkiske Republik Nordcypern. Tyrkiet ser derfor ikke sig selv som direkte involveret, men som en slags 'garantstat' for Nordcypern, på samme måde som det ser Grækenland som en garantstat for Republikken Cypern. I resten af verden og ikke mindst i Cypern og Grækenland ser man ingen stat på Nordcypern, men derimod en ulovlig besættelse med soldater fra den tyrkiske hær og et illegitimt, selvbestaltet styre. EU, Grækenland og Cypern mener derfor, at forhandlingerne om en løsning skal foregå mellem de internationalt anerkendte regeringer i Nicosia og Ankara. Og der endte de mange måneders bestræbelser så i går. I princippet uafhængigt af alt det kører Tyrkiets optagelsesforhandlinger, hvor EU kræver, at Ankara anerkender Cypern uden betingelser. Men det vil Tyrkiet ikke før, EU bryder isolationen af Nordcypern. Tyrkiet kæder dermed de to forskellige konflikter om øen Cypern sammen. Den sammenblanding ønsker man ikke i EU.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her