Læsetid: 4 min.

Fire Amerika-kendere tager skyklapperne af

'Bushs Amerika' er en uens men værdifuld redegørelse for de mange og lange tråde i USA's historie, som leder frem til det skæbnebestemte valg i 2000, terrorangrebet og krigen i Irak
31. december 2005

Berettigelsen for en bog om Bushs Amerika, der søger at forklare de forandringer USA har undergået i de sidste fem år, må være, at den går dybere ned i detaljer og sammenhænge end danske medier gør til daglig.

Det gør den samling af 'fire bøger i én', som Clement Behrendt Kjersgaard har bestilt hos fire fremtrædende Amerika-kendere: Peter Kurrild-Klitgaard (Syddansk Universitet), Niels Bjerre-Poulsen (CBS Handelshøjskolen), Journalist Jørgen Dragsdahl (Information) og David Gress (professor i klassisk filologi og international politik).

De 450 tæt skrevet sider er på mange måder lidt af en guldgrube for læsere, der er villige til at tage de farvede briller af og udvide deres horisont. Både pro- og kontra-lejren i den stedse iltre debat om USA's forvaltning af sin kolossale indflydelse på verdensscenen kan hente stof til argumentation og eftertanke her.

Kogt ned til det essentielle kan man med god vilje opsummere Bushs Amerika som en bestræbelse på at besvare det altfavnende spørgsmål: Hvilke indre/ydre historiske drivkræfter samt idépolitiske strømninger har lagt grunden til de kontroversielle beslutninger, som George W. Bush tog i sine første fem år som præsident?

Udtrykket 'god vilje' bruges, fordi denne bog ikke er en sammenhængende fremstilling, ej heller et forsøg på at fremlægge en enkelt bærende idé.

Forfatterne har derimod haft frihed til at anlægge hver deres vinkel på det brede emne. Det resulterer nødvendigvis i et ujævnt produkt og nogle overlapninger. Især falder det i øjnene, at alle fire laver en historisk redegørelse om det nykonservative fænomen. Den suverænt bedste er ikke overraskende David Gress'., men hvorfor skal vi læse de tre andre, redaktør Kjersgaard?

Bommerter og fejl

Bjerre-Poulsens og Dragsdahls omtale af nykonservatismen som en udenrigspolitisk ideologi er dog hæderlig, skønt den første f.eks. fejlagtigt hævder, at "nykonservative tænkere dominerer tre velfinansierede tænketanke". Det er nu kun tilfældet i den ene - The American Enterprise Institute.

Desværre gør Kurrild-Klitgaard sig skyldig en del bommerter og fejlvurderinger i bogens første to kapitler. Eksempelvis skriver han, at "i modsætning til danske journalisters fremstilling, tilhører Richard Cheney og Donald Rumsfeld faktisk ikke kredsen af nykonservative."

Det er ret beset korrekt, skønt undertegnede flere gange har gjort opmærksom på den omstændighed her i Information. Det kan så tilgives. Værre bliver det, når Kurrild-Klitgaard påstår, at vicepræsidenten og forsvarsministeren "i sidste ende primært er interesserede i og motiverede af indenrigspolitiske spørgsmål."

Hvordan det? Den påstand står han vist nok alene med i den danske og amerikanske debat.

Kurrild-Klitgaard starter ellers med en glimrende historisk gennemgang af USA's valgsystem og fortællingen om de åndeløst spændende valg i 2000 og 2004, men han kommer snart galt afsted. Valgdeltagelsen skulle være steget fra 51 pct. i 2000 til til 61 pct. i 2004. Det korrekte tal for 2004 er nu 55,3 pct.

I et afsnit om penges betydning for valgbarhed hævder Kurrild-Klitgaard, at "kampagnebidrag afgør ikke, hvem der vinder, men hvem der får adgang til vinderen efter valget." Selvfølgelig afgør dobbelt så mange penge i kassen ikke, hvem der vinder, men det gør en ret betydelig forskel.

Senere går der forvirring i de politiske prædikater. Udgiveren af magasinet The New Republic, Martin Peretz, bliver kaldt venstrefløjsmand. Virkeligt! John Kerry og John Edwards skulle tilhøre den "ekstreme venstrefløj" i Senatet. Eksisterer en sådan?

Lærebog og historiografi

På den baggrund er det næsten en lettelse at dykke ned i Bjerre-Poulsens to kapitler. Med kyndig hånd giver han en kort og koncis indføring i de politiske partiers historie samt en historisk redegørelse for præsidentembedet og dets omdiskuterede magtbeføjelser. Bidraget er dels lærebog, dels historiografi.

Herefter er man udstyret til at forstå Bjerre-Poulsens dybere pointe, at amerikanerne beundrer en handlekraftig præsident, men straks råber vagt i gevær, hvis det begynder at lugte af ekstraordinære magtbeføjelser i bageriet. "Det er svært at være en god præsident og en god demokrat på samme tid," konstaterer forfatteren. Godt set og elegant formuleret.

De intellektuelt ambitiøse bidrag i Bushs Amerika kommer fra Dragsdahl og Gress. Sidstnævnte råder over en gudsbenådet pen. Han kan få de mest forviklede aspekter af USA's politisk-filosofiske og religiøse historie redt ud i et forbilledligt klart sprog og samtidig få det til at lyde som om hans tolkning af den amerikanske revolutions idépolitiske betydning er den eneste plausible.

Det er den selvfølgelig ikke. Gress' tilgang er et partsindlæg mod den liberale skole. Men de mange år tilbragt i det amerikanske akademi har udstyret forfatteren med en imponerende indsigt og viden, som vel ingen anden dansker er i besiddelse af. Gress er en amerikansk konservativ tænker, som danske trosfæller utvivlsomt kan få stor nytte af.

Venstrefløjen bør nu ikke fortvivle. Dragsdahls historiografiske gennemgang af debatten i USA om Amerika som et imperium fra 1898 (koloniseringen af Filippinerne) op til vore dages besættelse af Irak skuffer ikke. Læseren vil formentlig blive overrasket over, hvor åben og ærlig debatten om USA's oversøiske engagement har været i hele det 20. århundrede.

I denne debat er der ikke blevet lagt fingre imellem, når det gælder identificeringen af de indlysende økonomiske og/eller sikkerhedspolitiske motiver. Amerika er et imperium, men hvilken art? En ny? Denne gåde bliver løst på tilfredsstillende vis af Dragsdahl, som virkelig er kommet hele det bibliografiske kompas rundt.

Bushs Amerika: Peter Kurrild-Klitgaard, Niels Bjerre-Poulsen, Jørgen Dragsdahl og David Gress, udgivet af Nyhedsmagasinet RÆSON/People's Press 2005. 534 s. med noter. 299 kr.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu