Læsetid: 1 min.

Firmaer lokker med fryns og højere løn

Problemer med at skaffe arbejdskraft betyder, at kinesiske virksomheder nu skal konkurrere om arbejdskraft
19. august 2005

Med 1,3 milliarder mennesker skulle man ikke tro, at Kina nogensinde kunne komme i bekneb for arbejdskraft.

Men selv dette endeløse menneskehav er tilsyneladende ikke uudtømmeligt. Og forlydender om, at mangel på arbejdskraft nu presser lønnen i vejret i Kinas industrizoner, bekræftes af Neal Kearney, generalsekretær for det internationale forbund af tekstilarbejdere, ITGLWF.

"Ingen havde nogensinde forventet, at dette kunne blive et problem. Men i de sidste 12-18 måneder har der været voksende knaphed på arbejdskraft, og man mener nu, at der mangler to millioner arbejdere i industrien," siger han.

Årsagen er den almindelige økonomiske udvikling og stigende velstand i hele Kina. Fødevarepriserne stiger, og dermed vokser indtjeningen også for bønderne i de fattige landområder. De kan nu få 30-40 procent mere for deres produkter end for et par år siden.

"Hele industrien lever af migrantarbejdere fra landet, og det er nu ikke længere så attraktivt for dem at arbejde syv dage om ugen 12-14 timer i døgnet, og tilbringe måneder inden for fabrikkens mure," fortæller Neal Kearney.

"Da jeg besøgte Kina her efter det kinesiske nytår (i januar, red.), så jeg nogle fabrikker, hvor kun en tredjedel af arbejderne var vendt tilbage igen efter ferien. En fabrik havde allerede sat lønnen op to gange i år, en anden havde bygget nye sovesale og endda en swimmingpool til de ansatte," siger han.

Selv om det er glædeligt, at de slavelignende forhold for kinesiske arbejdere måske er i bedring, er Kearney dybt foruroliget over, at prisen betales af arbejdere i andre fattige lande. Og europæiske firmaers bekymringer har han slet ingen sympati for.

"De industriarbejdere, der bliver kastet på gaden i Bangladesh, Lesotho og Kenya, har ingen social sikkerhed og ingen alternativer ud over prostitution," siger han. "Men tøjbranchen bekymrer sig ikke om de store sammenhænge. De ser kun på pris, pris og pris," kritiserer han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her