Læsetid: 3 min.

Firmaet N

Den hidtil mest læseværdige Napoleon-biografi foreligger nu på dansk
10. januar 2007

Litteraturen om korsikaneren, der blev fransk kejser og i løbet af få år vendte op og ned på Europa og nær var blevet verdensdelens enehersker, er mere end mangfoldig.

Næppe nogen statsmand før Hitler har udløst så megen skrivetrang, skønt generøsiteten på det moderne danske marked har været mere behersket. Af senere udgivelser kan nævnes Jean Tulards, Paul Johnsons og Herman Lindqvists bidrag, hvoraf ingen lever fuldt op til de fordringer, man må stille til en forsvarlig historisk biografi.

Den dag i dag vækker Napoleon lidenskaber; og mange fremstillinger er præget af biografernes slet skjulte betagelse af mennesket og fænomenet NB. Nedtoningen af den hensynsløse ambitiøse soldat, hvis virksomhed kostede millioner af menneskeliv, er ofte sket i lyset af datidens kriges overfladisk set mere fest og flere farver end det tyvende århundredes kakifarvede blodbad i skyttegrave og krigsmaskiner. Død og lemlæstelse er ligesom mere festlig til hest og med fjerbusk, og helt så mange blev der trods alt heller ikke slået ihjel. Ikke ad gangen.

Her hos Vincent Cronin kommer man nærmere idealet af en solid og reel, samt balanceret historisk biografi med den nu aldrende britiske historikers snart 35 år gamle: Napoleon Bonaparte.

Bogen, der dog ikke siger sig helt fri for at være i den forstående genre, er netop udkommet på dansk i en fin oversættelse ved Ole Thage med undertitel: Mennesket og hans bedrifter.

Anekdoten befordrer

Allerede her antydes en underholdningsværdi hos Cronin, som man nu ikke skal kimse af. Cronin har sikker sans for anekdoten som befordrer af den historiske handling, men lykkeligvis også sans for at benytte den i dybere analytisk øjemed. Dertil kommer forfatterens overbevisende indsigt i empire-tidens Frankrig og Europa. Napoleon bliver herved også set som produkt af perioden og dét i højere grad end mange andre individualistorienterede forfattere, der lægger vægten på det enestående i personen. Det var han jo, men hvad havde det hjulpet, hvis ikke grundlaget for statskuppet var lagt med 10 års revolution og en europæisk befolkning, der var dødtræt af uduelige konger og fyrster og stræbte efter andre statsformer.

Reaktionen mod La Rabulione - ham der skal pille ved alting - som Napoleon blev kaldt som barn, endte med at smede statssystemerne sammen og fik omsider tag på den geniale feltherre ved Leipzig og endeligt ved Waterloo. Som optakt til nedturen havde kejseren som bekendt undervurderet dimensionerne af den russiske steppe og den dertil hørende vinterkulde.

Forvaltningen af de store erobringer i syd og øst skete under hele kejsertiden ved brug af slægtninge, brødre og søstre, og understregede det klanagtige korsikanske præg over det hele. Mafiøst, kunne man også sige; staterne var dem, der besad dem.

Napoleons system af erobringer i Europa var et firma ved navn Bonaparte.

Det hele endte i ingenting som konen i muddergrøften på en lillebitte ø i Atlanten, hvor den store mand var anbragt af englænderne, og hvor han henslæbte sine sidste år. Ufatteligt, at englænderne og preusserne ikke slog ham ihjel. Tiden var unægtelig en anden.

Alsidigt begavet

Vincent Cronin har ikke skrevet det udtømmende værk om Napoleon; det lader sig næppe gøre, dertil er hovedpersonen for sammensat og indfaldsviklerne utallige. Men han har skrevet en uhyre læseværdig bog, der mere end andre belyser komplicertheden i periode og skikkelse.

I modsætning til flere andre diktatorer var Napoleon alsidigt begavet, vanvittig flittig og overvældende indsigtsfuld i en bred vifte af samfundsspørgsmål. Han interesserede sig for at regere, ikke kun for magtens skyld, og ønskede tilsyneladende oprigtigt at gøre noget for sine franskmænd.

Utvivlsomt har han haft Henri 4.'s erklærede mål i tankerne: Hver fransk familie en suppehøne i gryden hver søndag. Målet, skal man samtidig huske, var en altid virkeduelig og velbemandet Grand Armé til at mule omgivelserne. Lige så vigtigt i den forbindelse er det at erindre sig, at krig var tidens højst legitime redskab i politik - forlængelsen af politikken med andre midler, som den samtidige Clausewitz udtrykte det så begavet.

Napoleons ødsle anvendelse af dette redskab og de ufattelige tabstal var formentlig med til at lægge grunden til et andet syn på krig, som imidlertid og desværre ikke fik konsekvenser, før det var for sent.

Illustrationerne kunne godt være udvalgt med større delikatesse; der mangler flere nyttige kort og mærkeligt nok også portrætter af hovedpersonen. Ellers kan bogen kun anbefales på det varmeste.

Det er den bedste Napoleon-biografi, der nu foreligger på dansk.

* Vincent Cronin: Napoleon Bonaparte - Mennesket og hans bedrifter. Oversat af Ole Thage. 504 s. ill. 259 kr. Hovedland. ISBN 87 7739 8920

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu