Læsetid: 3 min.

Fisketorvets faciliteter

10. oktober 2000

DET NYE FISKETORV i København søges i disse dage banket op med al den marketing, der kan købes for et stort budget. Storcentret er med sine mange forretninger, biografer, restauranter og caféer lidt af en satsning, en udfordring til det danske shopping- og biografmiljø. Det er placeret nær Københavns indre by, men alligevel ikke et sted, man sådan lige falder ind. I hvert fald ikke hvis man er til fods. Men man håber, det lækre in-fit vil gøre det diskotekssmart at mødes her, men også at mange små bilist-familier vil finde det praktisk at kombinere indkøb med biobesøg og fastfood.
Rent ejermæssigt er der tale om udenlandsk kapital (Noget, der hedder Piren, som ejes af noget i Rotterdam, der hedder Rodamco CE, samt den største tyske biografkæde, CinemaxX), som med kraftig dynamit forsøger at tæppebombe sig til en position på det danske marked. Det betyder, at konkurrencen skærpes. Der vil komme til at flyde blod. Penge og blod. Nogen må lukke.
Som forbruger kan man i princippet være ligeglad med, hvilket sprog der tales af dem, der – måske, måske ikke – scorer kassen. Fisketorvet er under alle omstændigheder endnu en fornyelse i københavnerlivet, der i forvejen er blevet beriget af Den sorte Diamant, det nye Holmen, etc.
Imidlertid er der et par småfejl, der bør justeres i den kommende tid, hvis centret skal slå an.

DEN FØRSTE og, indrømmet, ikke ganske uvæsentlige detalje er forannonceringen af adressen. Man giver i husstandsomdelte brochurer og stor annoncekampagne indtryk af, at Københavns nye fisketorv ligger ved Kalvebod Brygge i Københavns sydhavn.
Det gør det ikke. Det ligger i Nordhavn. Helt yderst ude. Man skal forbi Paustian og PFA’s hovedkvarter, hvor André Lublin i sin tid ikke skrev under.
Dernæst er der åbningstiden, som ikke er særlig publikumsvenlig. Man åbner midt om natten og da kun for indehavere af fiskeforretninger, køkkenchefer og andre branchefolk. For offentligheden er der kun åbent mellem kl. 8 og 9 om formiddagen. Utraditionelt, bevares, men hensigtsmæssigt?
(Ok, det har den fordel for hin enkelte, der vil købe fisk til en bouillabaise, at der ikke er særlig overfyldt. Man kan i ro og mag trisse rundt med sin taske og udse sig nogle gode krabber eller kæber og andet godt fra havet).

AF ET storcenter at være er det egentlig ikke særlig stort. De mange butikker, der annonceres med, kan man kigge i vejviseren efter. Da Informations lederskribent besøgte stedet, havde kun en 10-12 handlende taget opstilling ved deres stande. Flere var der ikke. Men man kunne købe alt fra sildehajer til sild. Man kunne købe torsk og skrubber. Men man kunne ikke få kuller.
Til gengæld var betjeningen hurtig og venlig og priserne lave.
De 10 biografer med 3.200 siddepladser, der lokkes med, er umulige at finde. Ingen af de handlende havde heller hørt om dem.
Man bør overveje en bedre skiltning. Som den er nu, er den en katastrofe.

DE MANGE gratis parkeringspladser (i alt 2.000), der ligeledes reklameres med, er til stede i rigeligt mål. Her burde man dog i sandhedens interesse gøre opmærksom på, at der er tale om udendørs parkering. Man parkerer simpelthen på de tilgrænsende gader, veje og havneområder, der især om natten ligger øde hen.
Og så er der panoramaudsigten, et af centrets slagnumre, der til fulde lever op til det forventede. Hvor herligt det er at stå ved Øresunds kyst i morgentimerne! Man kan se helt til Skåne.

EGENTLIG er det nye fisketorv slet ikke så tosset et sted, hvis man ser bort fra de nævnte fejl og mangler. Ved nærmere eftertanke er det ganske rart at være fri for alle de markskrigeriske butikker og biografer, hvis man bare skal købe en røget makrel.
I al sin slående modernitet minder Nordhavns nye fisketorv om de sydlandske markeder, som mange holder af at frekventere under ferier. Eller om de gode, gamle dages fisketorv... der forresten lå i Sydhavn. Fisk for sig, biografer for sig. Sådan synes devisen at være.
Vil man være endnu mere moderne, kunne man opstille et par vaskeægte fiskekoner ved en bod à la Gammel Strand. Ligesom der allerede er et lille træskur i nærheden, hvor man kan få udskænket morgenkaffe og ostemad à la kaffebar i gamle dage. Med sennep.
Alt i alt er der ved endnu nærmere eftertanke god grund til at ønske København til lykke med nyskabelsen. Fisketorvet er – selvfølgelig – allerede kommet på nettet, og der skal nok være mange, der går i det i den kommende tid.

Bjørk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her