Læsetid: 2 min.

En fjerdedel af EU's fattige har et arbejde

Der er 14 millioner mennesker i EU, der er berørt af fattigdom, selv om de har et arbejde. I Danmark er arbejde et godt værn mod fattigdom, men det er ikke tilfældet i lande som Holland og Luxembourg, viser ny undersøgelse fra EU's statistiske kontor
3. maj 2005

BRUXELLES - Det er hårdt at gå på arbejde hver dag og alligevel ikke have råd til en familiefest eller endda den månedlige strøm- eller varmeregning.

"Jeg har oplevet et stort antal af nye fattige, hvor både mand og kone arbejder, men hvor store omkostninger til børnepasning og høje huspriser får folk til at låne mere, end de har råd til," lyder det fra den irske socialrådgiver Mary Ward fra den offentlige økonomirådgivning MABS og denne oplevelse står hun ikke alene med i EU.

Næsten en fjerdedel af EU's 60 millioner fattige har et arbejde, men pengene slår ikke til alligevel. 14 millioner mennesker eller syv procent af alle borgerne i EU er berørt af fattigdom på trods af et job. Det viser en ny undersøgelse fra Eurostat, EU's statistiske kontor. Hvis man tæller børn med, er 20 millioner mennesker berørt af fattigdom på trods af arbejde i de gamle EU-lande.

Undersøgelsen dækker de 15 vesteuropæiske EU-lande, men inddrager også tal fra EU's nye lande, hvor den gennemsnitlige fare for at være fattig på trods af et job er lidt større.

Mange forklaringer

Selv om årsagerne til fattigdom blandt dem, der har arbejde, er forskellige fra land til land, så er der også fælles træk. Generelt er lave lønninger, dårlig uddannelse, deltidsstillinger og selvstændighed blandt forklaringerne på indtægtssiden, mens især enlige forsørgere går igen i statistikkerne på udgiftssiden.

I Luxembourg, Holland og Finland er det særligt de unge, der er truet af fattigdom på trods af et job, mens det i Grækenland, Portugal, Irland og Italien er den voksne og ældre del af arbejdsstyrken.

Forklaringerne på fattigdommen er ligeså mangfoldige som landene er forskellige. Her spiller alt fra traditioner - eksempelvis om at kvinder plejer at gå hjemme med børnene - til landets samlede arbejdssituation ind.

Værst ser det som regel ud for enlige forsørgere. I Tyskland, Spanien, Holland, Portugal og Storbritannien er enlige forældre således i særlig fare for ikke at have råd til frisk frugt eller andre daglige fornødenheder til børnene, selv om de går på arbejde.

Job hjælper - nogle steder

Regeringer over hele Europa peger på job som den vigtigste vej ud af fattigdom. Men nogle steder går det bedre end andre. I Danmark eksempelvis er et job et godt værn mod fattigdom. Derimod er faren for at blive ramt af fattigdom på trods af et job forholdsvis stor i Holland og Luxembourg.

Ofte snubler folk direkte ind i en ond cirkel, hvor fattigdommen forhindrer dem i at komme videre. I Irland har det vist sig, at folk med lave lønninger ikke har råd til at gå til læge af økonomiske årsager, fordi sygesikringen for dem, der har arbejde, er så dyr, fortalte Peadar Kirby specialist i fattigdom og professor ved Dublin City Universit for nyligt til Information.

Den nye rapport betyder et lille fremskridt i kampen mod fattigdom på europæisk niveau, vurderer Eurostat selv i sin konklusion. Ved at blive enige om fælles retningslinjer for at måle fattigdom blandt folk i arbejde, har EU's medlemslande i det mindste anerkendt, at et job ikke er nok for at undslippe fattigdom.

"Vi kunne ikke have sagt det bedre," lyder kommentaren fra European Anti Poverty Network, der bekæmper fattigdom.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her