Læsetid: 1 min.

'Fleksibiliteten er afgørende'

Den danske model er afgørende som konkurrenceparameter, mener administrerende direktør i DA
14. juni 2005

- Jørn Neergaard Larsen, administrerende direktør i DA, Skal arbejdsmarkedets parter overgive flere områder til lovgivning?

"Nej, det skal de absolut ikke. Fremtidens problemer på det danske arbejdsmarked skal løses via dialog mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. Og en fortsat konstruktiv dialog mellem arbejdsmarkedets parter og regeringen."

- Kan en lovbestemt mindsteløn ikke være en hjælp i kampen mod løntrykning?

"Nej, hvis vi skal bevare vores unikke fleksibilitet på arbejdsmarkedet, er det afgørende, at løn- og ansættelsesforhold fastsættes efter aftale mellem arbejdsgivere og lønmodtagere."

- Hvad kan arbejdsgiverne gøre for at undgå unfair konkurrence fra virksomheder, der udstationerer arbejdstagere?

"I det omfang virksomhederne respekterer gældende lovgivning, er der ikke tale om unfair konkurrence. Danmark ønsker at være en del af det internationale samfund og har lige siden vikingetiden formået at været en aktiv del her af. Nu er det afgørende, at vi ikke i en tid, hvor mulighederne bliver større end nogensinde før, bliver bange for at kunne begå os."

- Hvordan ser den danske model ud om 10 år?

"Den er i sin grundstruktur, som vi kender i dag, men fleksibiliteten og tilpasningsevnen er blevet endnu større, end vi kender. Det vil nemlig være forudsætning for, at vi om ti år har et bedre velstandsgrundlag, end det vi kender i dag - og det ønsker vi jo alle."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her