Læsetid 3 min.

Flere amerikanske studerende betaler for studier i Danmark

Hvis danske universiteter vil tiltrække flere betalende studerende, er det ikke nok, at de leverer en standardvare, lyder det fra Denmark's International Study Program (DIS), der melder om stadig flere studerende fra USA
25. august 2006

Det kan måske være svært at forstå for danske studerende, der læser kvit og frit på danske universiteter. Men fakta er, at stadig flere amerikanske studerende gladeligt betaler 90.000 kroner for et halvt års studieophold i Danmark. Det oplyser akademisk direktør i Denmark's International Study Program (DIS), Malene Torp. Gennem de sidste år har der været en årlig stigning på 10 procent amerikanske studerende, der kommer hertil gennem DIS. I alt modtager DIS 1.200 studerende om året, hvoraf de 95 procent er fra USA. Malene Torp vurderer, at de danske universiteter også har mulighed for at få flere studerende hertil fra USA.

Men det kræver, at universiteterne kan tilbyde forløb særligt tilrettelagt for de amerikanske studerende.

"Man er nødt til at kende sit publikum og skræddersy sit produkt til dem. De betaler ikke for en standardiseret vare," siger Malene Torp.

Interkulturelt

Hun mener, at de danske universiteter må være indstillede på at tilrettelægge undervisningen, så den tager højde for, at de studerende fra USA og andre lande uden for EU er vant til en anden pædagogik, og at de forventer at få mere end bare undervisning. Der skal helst både være bolig og kontakt til det danske samfund inkluderet i det studieophold, de betaler for.

"De amerikanske studerende går efter den hele oplevelse, hvor de forventer, at de bliver en del af det danske samfund. De er ikke taknemmelige bare fordi, der er undervisning. For dem handler det også om at få interkulturelle kompetencer," siger Malene Torp.

Hun har stor respekt for det internationale arbejde, der i forvejen foregår på de danske universiteter, men mener, at der ud over mere skræddersyede forløb også er behov for en samlet koordineret indsats.

Kræver flere ressourcer

Rektor ved Roskilde Universitetscenter Poul Holm er helt enig i, at der er brug for en fælles dansk indsats for at få flere udenlandske, betalende studerende til Danmark fra lande som USA og Kina. Fra den 1. september i år kan studerende fra lande uden for EU nemlig ikke længere læse gratis i Danmark.

Han er ligeledes enig i, at uddannelsesinstitutionerne i Danmark i langt højere grad skal tilpasse deres tilbud, hvis de vil tiltrække flere betalende studerende.

"Amerikanske studerende har en klar forventning om kvalitet. Jeg tror, at det er meget vigtigt at kunne levere hele ydelsen. Det er vi ikke klædt godt nok på til lige nu. Det kræver et finansielt råderum, som vi ikke har," siger Poul Holm.

Hvis det skal kunne lade sig gøre at tilbyde uddannelser, der i langt højere grad er skræddersyet til for eksempel amerikanske studerende, hvor der også er bolig med i opholdet, kræver det ifølge Poul Holm, at der bliver tilført kapital, og at der sker organisatoriske forandringer. I længden vurderer han, at det vil være pengene værd, men før nogen - enten regeringen eller private - vil skyde penge i det, bliver det svært at få endnu flere udenlandske betalingsstuderende hertil.

På Aalborg Universitet ønsker rektor Finn Kjærsdam ikke at tilbyde særskilte uddannelser, der er skræddersyet til studerende fra lande uden for EU. Han mener simpelthen ikke, at det kan svare sig.

I Aalborg satser man i stedet på at få de udenlandske studerende ind på de samme forløb som de danske studerende.

"Vi bruger de udenlandske studerende til at øge udbuddet af fag til de danske studerende. Vores hensigt er ikke at tjene penge på at have udenlandske studerende, men at forbedre mulighederne for danske studerende," siger Finn Kjærsdam.

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Prøv en gratis måned med uafhængig kvalitetsjournalistik

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu