Læsetid: 1 min.

Flere antikke tyvekoster hos Glyptoteket

Brian Mikkelsen kritiserer hemmelighedskræmmeriet hos Glyptoteket, der ikke vil afsløre, hvilke af dets udstillingsgenstande, der stammer fra gravrøverier
16. september 2006

Glyptotekets indkøbere har haft frie hænder til at købe ulovligt smuglede kulturarvsgenstande helt frem til 1978, ligesom Glyptoteket ikke har i sinde at tilbagelevere genstande, som beviseligt er plyndret fra Italien af den nyligt dømte kunstsmugler Giacomo Medici.

Det fremgår af et svar fra kulturminister Brian Mikkelsen til Enhedslistens kulturordfører, Per Clausen. Han har bedt ministeren om at redegøre for det statsstøttede museums indkøbspolitik efter Informations afsløringer af, at Glyptoteket nægter at samarbejde med italiensk politi om efterforskningen af en række tyvekoster fra området omkring Rom, som Glyptoteket blandt andet viser i sin udstilling Middelhavshorisonten.

En række eksperter har over for Information forklaret, at man i den internationale museumsverden betragter 1970 som et skæringsår, hvorefter "ingen pæne mennesker" har handlet med udsmuglede genstande. Det siger UNESCO-komiteens Lise Lundbæk.

Også Det Kongelige Biblioteks direktør, Erland Kolding Nielsen, har forklaret, at man i verdens kulturinstitutioner har været bevidst om det uetiske ved indkøb af smuglet kulturarv siden 1970, hvor UNESCO-konventionen mod ulovlig handel med kulturarv blev vedtaget efter en lang og omfattende international debat.

Minister ønsker åbenhed

Brian Mikkelsen vil ikke skride ind over for Glyptoteket, som på trods af sin status som Danmarks næststørste modtager af offentlig museumsstøtte på papiret er privatejet af Ny Carlsberg Fondet.

Ministeren kritiserer dog museets hemmelighedskræmmeri. Museumsdirektør Flemming Friborg har tidligere oplyst, at der findes flere genstande fra gravrøveren Giacomo Medici i museets samling end dem, Information har fundet frem til, men han vil ikke afsløre hvilke.

"Jeg synes, man skal være så åben som overhovedet muligt, og det gælder både offentlige og private institutioner. Glyptoteket er ikke et statsmuseum, så jeg kan kun opfordre til, at man udviser størst mulig åbenhed, når man modtager store offentlige tilskud," siger Brian Mikkelsen.

Glyptotekets direktør, Flemming Friborg, var i går ikke tilgængelig for en reaktion på, om ministerens kritik får ham til at ændre holdning til hemmelighedskræmmeriet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu