Læsetid: 2 min.

Flere indvandrere bliver narkomaner

Der er sket en voldsom stigning i antallet af indvandrere i behandling for stofmisbrug, viser ny rapport. Eksperter frygter enorme mørketal
2. november 2005

Indvandrerne er underrepræsenteret i beskæftigelsesstatistikken, overrepræsenteret i kriminalstatistikken, men i en enkelt statistik ligger de helt på linje med danskerne.

Alligevel er det bestemt ikke noget at glæde sig over.

Statistikken handler om stofmisbrugere i behandling. Tallet er nemlig udtryk for en stor stigning i antallet af narkomaner med anden etnisk baggrund end dansk.

Det viser en rapport foretaget af Als Reasearch for Socialministeriet.

Hvis antallet af narkomaner i behandling i 1996 sættes til index 100, er tallet i 2003 vokset for begge grupper. Men mest for indvandrerne. Her er tallet nu 314, mens det for de etniske danskere er 277.

Administrerende direktør hos Als Research, Jacob Als Thomsen, konstaterer, at flere flygtninge og indvandrere får stofproblemer.

"Tallene viser, at der er kommet betydelig flere ind i behandlingssystemet. Indvandrere og flygtninge er ikke overrepræsenterede i forhold til resten af befolkningen, men der er sket en kraftig stigning i det antal, der kommer i behandling," siger han.

Stort mørketal

Det er specielt indvandrerne fra ikke-vestlige lande, der havner i stofmisbrug. 65 procent af indvandrerne i behandling stammer fra denne gruppe. Og specielt slemt ser det ud for iranerne. De udgør en femtedel af alle indvandrere og efterkommere i behandling.

"Desuden findes der et stort mørketal, fordi mange flygtninge og indvandrere har et stofmisbrug, men ikke er i behandling. Det peger på, at der er nogle barrierer i forhold til at komme i behandling. Hvis man spørger på varmestuer, så siger de des-uden, at der er kommet rigtig mange med anden etnisk baggrund. Og mange, der arbejder på gadeplan venter, at det her kommer til at eksplodere de næste år," siger Jacob Als Thomsen.

Den frygt bakkes op af behandler i Københavns kommunes rådgivning Vest Ali Hayat. Han vurderer, at rapporten kun viser toppen af bjerget.

"Der er ingen tvivl om, at der findes et ekstremt mørketal. Der findes en stor gruppe misbrugere med anden etnisk baggrund, som ikke har nogen tilknytning til behandlersystemet. Så der er ingen tvivl om, at det reelle tal er langt højere," siger han.

De høje mørketal skyldes, at hele området er skjult og fyldt med skam - specielt i indvandrerfamilier, mener Jacob Als Thomsen.

"De her problemer er meget tabubelagte i flygtninge- og indvandrerkredse, og man gør meget for at holde det skjult for sin familie. Og hvis det først bliver opdaget i familien, så gør den meget for at holde det skjult for omverdenen. Det gør, at de først kommer i behandling, når familien ikke længere kan klare dem - og så er de meget langt ude," siger han.

Stofmisbrugere er i forvejen nogle af de mest udstødte i samfundet, men lægges der en anden etnisk oprindelse oven i, bliver det helt galt.

"En narkoman med indvandrerbaggrund bliver en minoritet i minoriteten. Og konsekvensen af det er dobbelt udstødelse," siger Ali Hayat.

Undersøgelsen viser ikke, hvorfor flere og flere flygtninge og indvandrere bliver misbrugere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her