Læsetid: 3 min.

Vi skal have flere kvalificerede udlændinge hertil

Veluddannede udlændinge skal være hjerteligt velkomne i Danmark, mener kommission og foreslår aktiv indvandringspolitik. Beskæftigelsesminister er velvillig
8. december 2005

Højtuddannede fra Indien, Kina, USA og andre lande uden for EU skal have meget nemmere ved at komme til Danmark end hidtil, mener Velfærdskommissionen.

Derfor foreslår den en aktiv indvandringspolitik lig den, som Canada har stor succes med. Derudover vil den gøre det nemmere for integrations-ivrige udlændinge at blive her.

Kommissionen foreslår et pointsystem for indvandrere bygget op efter canadisk model. Via systemet kan udlændinge kvalificere sig til at komme hertil og søge job eller tage et, de har sikret sig på forhånd. Pointene skal gives ud fra kriterierne uddannelse, sprogfærdigheder, erhvervserfaring, alder og ansættelsesesforhold.

Ideen er at stille Danmark bedre i den voksende internationale konkurrence om velbegavede mennesker. Ifølge en opgørelse fra Verdensbanken mister Danmark flere veluddannede, end der kommer hertil - i modsætning til Canada, som har overskud på sin 'hjerne-balance'.

Medlem af Velfærdskommissionen koncernchef i Tryg Vesta Gruppen, Stine Bosse, begrunder forslaget:

"På længere sigt kommer vi til at mangle arbejdskraft, og nu og her har vi brug for den innovationskraft, som vi kan få udefra."

Kopiering umulig

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil se velvilligt på kommissionens forslag.

"Jeg vil ikke på forhånd afvise en model á la den canadiske. Den skal naturligvis tilpasses den danske model og det danske arbejdsmarked, men det er bestemt en interessant tanke. Vi skal skifte fokus i den danske indvandringspolitik på den måde, at vi forsøger at sikre, at de indvandrere, der kommer til Danmark lettere kan glide ind på arbejdsmarkedet," siger Hjort Frederiksen.

Forfatter til en række bøger om migration Hans Kornø Rasmussen, der har boet i Canada, siger:

"Der er mange gode takter i kommissionens forslag om en aktiv indvandringspolitik. I Canada bidrager indvandrerne i høj grad til landets økonomiske vækst. Eksempelvis er andelen af indvandrere i job nogenlunde lige så høj som blandt etniske canadiere."

"Det piner mig dog, hvis kommissionen tror, at den canadiske model umiddelbart kan overføres til danske forhold. I Canada satser man på at være indvandringsland nummer ét. Eksempelvis får man ved indflyvningen til Toronto at vide, at det er verdens mest multietniske by, og i Vancouver har de skilte på kinesisk for at gøre det nemt for byens mange kinesere. Så langt vil vi jo aldrig strække os i Danmark for at imødekomme indvandrerne."

Om valget af den canadiske model siger Stine Bosse:

"Vi har kigget os rigtigt godt omkring på det her spørgsmål. Den canadiske model har en god balance mellem at få mere kvalificeret indvandring og leve op til internationale konventioner om beskyttelse af flygtninge og indvandrere."

Ordning kommet til kort

I dag er det muligt for danske virksomheder at få veluddannede herop under den såkaldte jobkort-ordning. Men i løbet af et år er det kun et par hundrede blandt andre læger, sygeplejersker og ingeniører, som kommer hertil via ordningen. Stine Bosse siger:

"Den nuværende ordning er for bureaukratisk og for besværlig at arbejde med for virksomhederne."

Den holdning deles ikke af arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti.

"Kommissionen forslag om en canadisk model lyder lidt tanketom. Vi har jobkortordningen, som fungerer udmærket, fordi den sikrer, at vi kun får veluddannede hertil, som arbejdsgiverne efterspørger," siger Bøgsted.

Leder af Det Radikale Venstre, Marianne Jelved, mener ligesom kommissionen, at den nuværende jobkortordning er for ringe og siger:

"Kommissionens forslag om en model á la den canadiske falder meget godt i tråd med, hvad vi selv arbejder på. Vi skal blive bedre til at tiltrække veluddannede. Det kræver blandt andet, at vi får sat skik på Udlændingestyrelsens forvaltning, og udviser en langt større åbenhed over for fremmede."

Nok at tale engelsk

Når først indvandrere er her, skal de mest integrationsivrige også have bedre mulighed for at blive her. Kommissionen foreslår derfor, at indvandrere kan tage en såkaldt integrationseksamen. Den består i, at man skal have haft et ordinært job i to år og have bestået en prøve i dansk eller engelsk. Der skal ikke stilles krav om et godt kendskab til det danske samfund og historie, som det ellers diskuteres for tiden. Velfærdskommissær og direktør Birgitte Hansen siger:

"Det bliver nemmere at begå sig på engelsk i Danmark, så der ingen grund til at stille rigide krav om danskkundskaber. "

Bent Bøgsted afviser blankt indførelsen af integrationseksamen.

"Vi skal overhovedet ikke spekulere på at lokke flere herop med at stille dem kontanthjælp i stedet for starthjælp i udsigt."

Mere i Velfærdskommissionens analyserapport kapitel 8. www.velfaerd.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her