Læsetid: 2 min.

Flere undskyldninger ønskes

Er der flere undskyldninger i vente fra Anders Fogh Rasmussen? Og kan løgnene om besættelsestiden vaskes af i en sandhedskommission?
6. maj 2005

"Af princip er jeg imod at sige undskyld på fortidens vegne." Det siger folketingsmedlem Søren Krarup, Dansk Folkeparti, efter at statsminister Anders Fogh Rasmussen i Mindelunden onsdag aften gav en undskyldning for de 21 jøder, som den danske regering udviste til "lidelse og død i koncentrationslejrene".

"Også andre, uskyldige mennesker blev med danske myndigheders aktive medvirken overladt til en uvis skæbne i det nazistiske regimes hænder," sagde han. "Der er tale om skamfulde begivenheder."

Nærmere kom statsministeren ikke på en undskyldning til de danske kommunister, der i strid med grundloven blev interneret af de danske myndigheder - endda i langt større omfang, end den tyske besættelsesmagt havde ønsket. Senere vedtog Folketinget enstemmigt (men uden de tre internerede kommunister) loven, der forbød kommunistisk virksomhed og med tilbagevirkende kraft blev brugt til at lovliggøre interneringen. Halvdelen af de internerede endte i tysk koncentrationslejr. 22 af dem døde.

Savner kommunisterne

"Det er flot, at den danske krænkelse af menneskerettighederne for første gang blev beklaget officielt," sagde forhenværende overrabiner Bent Melchior i TV-Avisen, "men jeg savnede lidt, at ordet kommunist blev udtalt klart og tydeligt. Det grundlovsbrud havde der været en chance for at binde sammen med undskyldningen til jøderne."

"Det forstår jeg godt, at Bent Melchior siger, men selv er jeg ikke nogen stor tilhænger af at undskylde fortidens gerninger. Undskyldningen er berettiget i dette særlige tilfælde, fordi der er kommet nye oplysninger frem om de 21 jøder - som nuancerer det almindelige billede af, at danskerne reddede mange tusinde jøder."

"Men lad det være ved det. Personligt har jeg det dårligt med mange ting: Udviklingen i 30'erne, retsopgøret, dødsstraffen, kommunisterne, behandlingen af børn med tyske fædre, som blev født af danske kvinder. Men det tjener intet formål at sige undskyld for det altsammen."

Naiv sandhedstro

Søren Krarup mener, det er en fuldstændig misforståelse, en "marxistisk historieopfattelse", statsministeren gør sig skyldig i. "Man kan ikke tegne en retfærdig linje gennem historien og dele sol og vind lige. Historien er en evig vekslen, hvor magt og ikke-magt skifter. Enhver beskæftigelse med historien sker på nutidens vilkår, og troen på en objektiv sandhed om den er naiv," siger han.

Man kan sige, at man er ked af det, der skete, siger Søren Krarup: "Men en undskyldning. Skulle svenskerne så også give os en undskyldning for erobringen af Skåne, Halland og Blekinge og den brutale forsvenskning af Skånes befolkning?"

Til Søren Krarups fortrydelse har partifællen Peter Skaarup, formand for Retsudvalget og næstformand i Dansk Folkeparti, foreslået at nedsætte en sandhedskommission, for at få "belyst samarbejdspolitikken under Anden Verdenskrig til bunds".

Forskning, ja tak

Peter Skaarup vil have "afdækket den virkelige historie" og udbetalt erstatning fra staten til tvangsarbejdere, der arbejdede for danske firmaer, som ikke længere eksisterer. Begge dele blev onsdag afvist af statsministeren, som derimod selv, i Berlingske Tidende 1. maj, har slået til lyd for, at få historien om samarbejdspolitikken skrevet om, gerne af ikke-danske historikere.

Forskningsbevillinger vil Marianne Jelved gerne være med til, men en sandhedskommission, hvis den har officiel status som en slags undersøgelsesdomstol, det er for meget, siger hun.

Information ville gerne have spurgt statsministeren, om han udtrykkeligt vil sige undskyld også til de danske kommunister, men han var desværre ikke at træffe i går.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her