Læsetid: 3 min.

Flere unge vil være ingeniører

Småt er godt, når man kigger på årets ansøgertal til landets otte universiteter. Syddansk og Ålborg Universitet går frem, og så har de unge fået øjnene op for ingeniør-studiet
Det er særligt de små regionale universiteter, som tiltrækker de unge i år. Aalborg Universitet (AAU) har en samlet fremgang på 19 procent, og Syddansk Universitet går frem med ni procent. Det er også de to universiteter, der trækker den samlede stigning på de tekniske fag op på ti procent.

Det er særligt de små regionale universiteter, som tiltrækker de unge i år. Aalborg Universitet (AAU) har en samlet fremgang på 19 procent, og Syddansk Universitet går frem med ni procent. Det er også de to universiteter, der trækker den samlede stigning på de tekniske fag op på ti procent.

14. juli 2007

Måske har de unge alligevel lyttet til, hvad de voksne har sagt. Efter i årevis at have fået tudet ørerne fulde af, at der mangler højtuddannede med tekniske og naturvidenskabelige kompetencer, er det sket: 10 procent flere har i år søgt ind på en teknisk uddannelse. Dermed er de tekniske videnskaber det hovedområde, der samlet set går mest frem. Naturvidenskab, samfundsvidenskab og humaniora går lidt frem, mens det mindste område, teologi, går tilbage igen i år. Det viser Videnskabsministeriets første samlede opgørelse over, hvilke lange videregående uddannelser de unge i år har søgt ind på.

To ud af tre ansøgere søger dog stadig et fag på humaniora og samfundsvidenskab som første prioritet.

Lars Ulriksen, der er lektor med speciale i unges studievalg på Center for Ungdomsforskning, mener, de unge gør, som de plejer: De vælger med hjertet. Men tiden og samfundsdebatten sætter også sit præg på de unges valg.

"Jeg tror, det er blevet mere tydeligt for de unge, at der også er mange spændende jobs efter ingeniørstudiet, hvor du ikke behøver gå rundt med sikkerhedshjelm. De unge i dag vil gerne gøre en forskel. Når nogle af de tekniske og naturvidenskabelige studier tiltrækker flere, kan det måske være fordi, diskussionen om klima har åbnet for en oplevelse af, at man også kan gøre en forskel inden for det tekniske område," siger Lars Ulriksen.

Småt er godt

Det er særligt de små, regionale universiteter, som går frem. Aalborg Universitet (AAU) har en samlet fremgang på 19 procent. Ind på andenpladsen kommer Syddansk Universitet (SDU), som går frem med ni procent i forhold til sidste år. Som relativt små universiteter skal der ikke så mange studerende til, før ansøgertallet stiger. Til gengæld er det samlede ansøgertal til de mere klassiske uddannelser på Københavns og Århus Universitet nærmest stagneret de seneste år. Det er også de to universiteter i provinsen, der trækker stigningen på de tekniske fag op på ti procent. På SDU går de tekniske fag frem med 17 procent.

På AAU's tekniske uddannelser stiger ansøgertallet med 15 procent. Mod kun fem procents stigning i ansøgertallet på DTU.

"Det er interessante tal, fordi de på mange måder afspejler, at søgefrekvensen i landområderne stiger. Normalt vil de unge længere væk fra Århus og København ikke være så tilbøjelige til at læse på universitetet," siger Lars Ulriksen.

Flere i uddannelse

En del af forklaringen på, at Aalborg går frem, er blandt andet nye uddannelser i jura og idræt. Ifølge rektor Finn Kjærsdam på AAU står de nye fag dog kun for en trediedel af stigningen i ansøgertallet. Hans forklaring på, hvorfor det går godt i Aalborg, er, at de satser på professionsuddannelser.

"Langt de fleste af vores studerende er fra nærområdet, hvor kun hver femte kommer fra et akademikerhjem. Unge fra ikke-akademikerhjem vil læse til noget, f.eks. advokat, læge eller ingeniør, og ikke bare læse noget, derfor har vi satset meget på professionsuddannelser, der er målrettet arbejdsmarkedet," siger Finn Kjærsdam.

På Syddansk Universitet (SDU) er det ikke nye uddannelser, der har trukket flere ansøgere til, mener rektor Jens Oddershede. Stigningen skyldes, at SDU formår at tiltrække langt flere af de unge, som ellers ikke ville vælge at gå på universitetet, og dem er der flere af ude på landet, hvor SDU også har afdelinger.

"Vores afdeling i Sønderborg har fordoblet antallet af nye studerende siden sidste år," fortæller Jens Oddershede.

Tendensen er dog ikke den samme i Esbjerg-afdelingen.

De endelige tal for, hvor mange der bliver optaget på de enkelte studier, er først klar i slutningen af juli, oplyser Videnskabsministeriet.

De samlede tal kan læses på:

www.vtu.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu