Læsetid: 3 min.

Flertal støtter hårdere straffe til drabsmænd

Den normale straf på 12 års fængsel for manddrab bør hæves til 14 år, mener rigsadvokat. Politisk flertal er enig i behovet for at se på straffen for drab, mens R og SF advarer mod at hæve straframmen
17. oktober 2006

Et politisk flertal på Christiansborg er enig med rigsadvokaten i behovet for at prøve at få sat straffen op for drab.

Landets øverste anklager, rigsadvokat Henning Fode, begrunder sit ønske med, at straffen i de mest alvorlige sager om vold i de senere år er blevet skærpet og afstanden til drabssagerne dermed mindsket.

Venstres retspolitiske ordfører, Birthe Rønn Hornbech, siger, at det netop er rigsadvokatens opgave at vurdere, om der er behov for strengere straffe til drabsmændene.

"Hvis anklagemyndigheden er for sløv og nedlægger påstande om for lave straffe, så nytter det ikke noget, at Folketinget kommer rendende. Så jeg synes, at det er klogt, at rigsadvokaten nu prøver at se på, om gabet mellem vold og drab er indsnævret. Så er spørgsmålet, om domstolene vil gå med til det. Og vil de ikke det, så må vi selvfølgelig se på sagen. Men jeg har ikke gennemgået praksis, så jeg kan ikke sige, om det er forkert," siger Birthe Rønn Hornbech.

DF:Fornuftigt

Dansk Folkepartis retspolitiske ordfører, Peter Skaarup, er enig i behovet for at prøve at få sat straffen op, ligesom han mener, at domstolene bør følge anklagemyndighedens ønske.

"Jeg synes, at det er meget fornuftigt, at anklagemyndighederne kræver strengere straffe i drabssagerne. Det er den værste form for kriminalitet at tage et andet menneskets liv. Og det er for lavt, når straffen som i dag ofte kun er 12 år. Når Henning Fode i stedet snakker om 14 år, synes jeg nu stadig ikke, at det er særlig meget, men det er da bedre end 12 år," siger Peter Skaarup.

Det Konservative Folkepartis retspolitiske ordfører, Tom Behnke, er enig i behovet for strengere straffe i drabssagerne.

"Jeg er helt enig med Henning Fode i, at der skal være proportionalitet i strafudmålingen, så forskellige former for kriminalitet straffes forskelligt. Når vi har ønsket at forhøje straffen for den grove vold, skal vi selvfølgelig passe på, at strafudmålingen her ikke kommer til at banke på i bunden af straffen i drabssagerne," siger Tom Behnke.

Advarer mod voldsspiral

De Radikales retspolitiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll, advarer mod en 'voldsspiral'.

"Lad os nu ikke gå helt i selvsving. Først hæver man straffen for grov vold, så begynder man at snakke om, at så skal straffen også opad for økonomisk kriminalitet, og nu er det så straffen for drab, som skal hæves. På den måde kan vi jo blive ved, og er der virkelig nogen, som tror, at det hjælper noget at hæve straffen for drab fra 12 til 14 år. Vil det virkelig få den, som i affekt, af ulykkelig kærlighed, slår kæresten ihjel, til at tænke sig bedre om? Det eneste, vi får ud af det, er, at folk sidder længere tid i fængsel, og samfundet skal betale mere for, at de sidder der," siger Simon Emil Ammitzbøll.

Nytter ikke

SF's retsordfører, Anne Baastrup, stiller også spørgsmålstegn ved nytten af strengere straffe i drabssager.

"Erfaringerne viser, at strengere straffe ikke mindsker kriminaliteten, og derfor må man spørge, hvad rigsadvokaten vil opnå ved at hæve straffen for drab. Hvad bliver så det næste? Man sætter bare en spiral i gang, uden at det hjælper noget," siger Anne Baastrup.

Formanden for de beskikkede advokater, Niels Forsby, efterlyser til gengæld mere dokumentation for, at de alvorligste voldsdomme virkelig skulle være ved at nærme sig straffen for drab. Det er nemlig ikke hans egen oplevelse af virkeligheden i retssalene.

"Jeg synes også, at det er lidt besynderligt at opleve rigsadvokaten forlange strengere straffe. Rigsadvokaten ved lige så godt som alle andre, at længere straffe ikke hjælper," siger Niels Forsby.

Han mener, at det må være politikernes opgave at komme med den slags udmeldinger, hvis der er behov for nogle markeringer.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu