Læsetid: 2 min.

Flest penge i hash

Marijuana er skønt strengt forbudt den mest givtige afgrøde i USA - den indbringer langt mere per høstet kvantum end hvede og majs tilsammen
21. december 2006

LOS ANGELES - Marijuana er den mest indbringende afgrøde i USA - den er langt mere værd for sine dyrkere end majs og hvede tilsammen, viser en ny rapport, en førende forkæmper for fri hash netop har udsendt, baseret på talmateriale fra regeringens egne beregninger.

Årtiers indsats fra myndighederne for at slå ned på både dyrkning og forbrug af pot har kun haft de modsatte effekter, eftersom selv de forsigtigste myndighedsskøn vurderer, at den amerikanske marijuana-produktion er gået i vejret med en faktor 10 over de seneste 25 år. Marijuana er således den mest indbringende afgrøde i 12 stater og på top5-listen i 39 andre. Rapportens forfatter, Jon Gettman, siger, at "hash er større end bomuld i Alabama, større end druer, grøntsager og hø i Californien, større end jordnødder i Georgia og større end tobak i South- og North-Carolina."

Californien tegner sig for næsten en tredjedel af al produktion. Det er en betydelig økonomisk faktor i staten, især i skovene i nord, hvor duften af tjald umiskendeligt hænger i mange småbygader.

Babybooms foretrukne

Marijuana er forblevet populær i den såkaldte babyboomer-generation, som først eksperimenterede med det i 1950'erne og 60'erne. Og brugen af det er desuden gået kraftigt i vejret blandt teenagere og unge først i 20'erne, da man skal være 21 år for at kunne købe alkohol. Den amerikanske marijuana-dyrkning er over 35 mia. dollar værd, og det er endda kun et konservativt skøn baseret på myndighedernes officielle tal, siger Gettman. Majs, den største lovlige afgrøde, er kun lidt over 23 mia. dollar værd, mens sojabønner er helt nede på 17 mia. dollar.

"Politiets mangeårige forsøg på at komme marijuanadyrkning til livs er slået fuldstændig fejl," sagde Getman til Los Angeles Times dagen før offentliggørelsen af hans rapport i tidsskriftet Bulletin of Cannibis Reform.

"Ikke blot er dyrkningen kvantitativt vokset markant, den har også spredt sig til hele landet. At sige, at ånden er sluppet ud af flasken vil derfor være lidt af en underdrivelse."

Tal fra det amerikanske udenrigsministerium og andre regeringsagenturer viser, at marijuanaproduktionen er vokset fra 10.000 tons i 1981 til mindst 100.000 tons i dag - ja, ifølge nogle skøn kan den være helt oppe på 200.000 tons.

Siden George Bush Senior tiltrådte som præsident sidst i 1980'erne, har den officielle politik været 'nul tolerance' over for alle illegale stoffer. For nylig har de forbundsstatslige myndigheder sågar slået hårdt ned på såkaldt medicinsk brug af marijuana og ødelagt adskillige farme, som ellers havde licens til dyrkning til dette brug.

Det har ikke nedbragt brugen af stoffet, og Gettman og andre aktivister mener derfor, at tiden nu må være inde til at frigive hashen, legalisere hele dyrkningen og underkaste den almindelige regulativer og skattebeskatning.

"Det faktum, at hash er Amerikas mest pengeindbringende afgrøde efter over tre årtiers forsøg på at udrydde det, er den klarest tænkelige illustration af, at vores marijuanalove er en fuldkommen fiasko," indrømmer Rob Kampia, chef for hashbekæmpelsesprogrammet, Marijuana Policy Project.

© The Independent og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her