Læsetid: 3 min.

Floden af data - og dollar - i Metropolis

Det trådløse internet flyder frit i adskillige af New York Citys parker. Tjekkede cafeer serverer Wi-Fi sammen med kaffen, og hoteller tilbyder det på værelset. Men...
19. november 2005

Jeg er blevet afhængig. Hvis ikke der er data i luften, kniber det med at trække vejret. Lige siden jeg for to år siden anskaffede mig en bærbar computer med indbygget, trådløst internet, har jeg ikke sat mig på en café, ventet i en lufthavn eller lagt mig på en hotelseng uden et snurrende harddrive som akkompagnement i baggrunden. Hvor kosmopolitisk er det ikke, at sidde på et hotelterrasse i New Delhi og sladre med en bekendt på Lars Tyndskids mark i Hårup uden for Århus til den nette sum af nul kroner i minuttet? Hvor post-post-moderne er det ikke at sidde i Bryant Park i Midtown Manhatten og lytte til DR P3?

Sidstnævnte kan opregnes sammen med livets andre gratis glæder, og førstnævnte kostede 250 rupees i døgnet. Og det er jo i grunden ikke så galt.

Men hvor der nærmest ingen grænser er for de informationer og underholdning, som man kan få adgang til over den trådløse, så er der dog stadig en kilde til betydelig irritation, når man rejser til New York eller andre steder i USA og resten af verden. Og den rammer i lige så høj grad bankkontoen og rejsebudgettet, som den rammer humøret: Den kaotiske markedssituation for Wi-Fi.

"Når jeg kommer til New York er jeg ærlig talt overrasket over, at de fineste og dyreste hoteller tager sig betalt for, at jeg kan komme på nettet," siger Samir Uberoi, der rejser over hele verden for det rejsebureau i Indien, som han er medejer af.

"Det virker næsten komisk, at jeg betaler 380 dollar for et værelse og så må op med yderligere 15 dollar i døgnet for at tjekke min email. Kunne de ikke bare forlange 395 for værelset og så markedsføre sig med gratis internet?"

Flere og flere forretningsrejsende i New York og resten af USA finder sig ligesom Samir i den underlige situation, at når de tjekker ind på et budget-motel, får de internettet smidt i nakken sammen med den beskedne regning på 70 - 100 dollar for en overnatning, mens de mere udsøgte hoteller tager sig rigeligt betalt.

Hovedparten af motellerne langs Amerikas landeveje har for længst accepteret, at det trådløse, lynhurtige internet er et konkurrenceparameter af betydning, særlig for de yngre forretningsrejsende som Samir, der er midt i 30'erne og har vænnet sig til et højt dagligt forbrug af internet. Som så mange andre er hans forretning blevet helt afhængig af den kommunikation, et konstant netværk giver mulighed for.

"Hoteller forlanger jo heller ikke penge for lysstofrørene på gangene, eller for at vaske dine lagner," siger Jonathan Spira, forfatter til en bog om livet på USA's landeveje med nettet som vigtigste værktøj, Romancing the Road Warrior: The Case for Free Internet Access.

"Det har heller ikke indflydelse på regningen, hvor meget elektricitet du bruger, mens du er der. Om de ser tv en time eller fem timer. Selvfølgelig ikke. Ligesådan er der ikke mange forretningsrejsende, der anser internet på værelset som en luksus. De anser det for en nødvendighed. Burde det ikke være inkluderet i prisen?"

Måske det mest ironiske og mest irriterende i navigationen af New Yorks datafloder er afstanden mellem den kostbare og den gratis forbindelse.

Den kække New York-turist kan ekspempelvis orientere sig på http://www.wififreespot.com/ny.html og konstatere at blot fem minutters gang fra fem-stjernede hotel Helmsley Palace i Bryant Park midt på 42nd Street uden for New York Public Library, kan man ganske frit benytte sig af en lynhurtig forbindelse. På samtlige cafeer i kæden Panera Bread Cafés kan man surfe, til man segner og forsikre sig om, at den chokoladedryssede latte til fire dollar var den største udgift i den sammenhæng.

I Brooklyn kan man smide sig foran kunstmuseet nær Grand Army Plaze og nyde bitstrømmen i solen.

Nu er der selvfølgelig det ved hele historien, at mange af de gratis steder netop er udendørs, og at selv de allermest budgetbevidste nok vil betænke sig på at tjekke e-mail i Bryant Park i december. Men de kan hvis de vil... og som de, der brokker sig over prisen her siger for at trøste sig selv: "Det er meget dyrere i Europa".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her