Læsetid: 2 min.

FN bøjer forskernes resultater

Diskussionen om dødstallet efter Tjernobyl-ulykken er blusset op igen, og nu mener en forsker, at hendes resultater er blevet misbrugt af FN
25. april 2006

Højst 4.000 mennesker vil dø som følge af Tjernobyl-ulykken. Det var konklusionen i en FN-rapport fra september sidste år. Resultaterne fik allerede dengang skarp kritik fra uafhængige eksperter og blev fra flere sider kaldt en "hvidvaskning".

En af hovedbidragsyderne til rapporten beskylder nu FN's atomagentur for at misbruge hendes resultater:

"Jeg var chokeret, da jeg så, hvordan de citerede mine 10 år gamle tal," siger Elisabeth Cardis, forsker ved International Agency for Research on Cancer til det britiske magasin, Nature.

"Jeg havde aldrig forestillet mig, at tallene ville dukke op i en pressemeddelelse, uden at de blev underbygget."

Mere end det dobbelte

En del af FN's rapport var baseret på en undersøgelse af de arbejdere og det oprydningspersonale, der havde været udsat for høj stråling, som Elisabeth Cardis gennemførte i midten af 90'erne. Hun konkluderer her, at dødstallet inden for denne gruppe ville ligge omkring 4.000. De tal er gengivet i rapporten, men uden at nævne at Cardis allerede dengang vurderede, at det totale dødstal var over det dobbelte.

Melissa Flemming er pressechef i FN's atomagentur (IAEA) og ansvarlig for offentliggørelsen af rapportens resultater. Hun fastholder, at forskerne fik mulighed for at læse rapporten, før den blev offentliggjort, men indrømmer, at IAEA's presseafdeling valgte at fokusere på det meget lille tal.

"Jeg var led og ked af at se vildt opskruede tal blive offentliggjort af tvivlsomme organisationer, der blev sat i forbindelse med FN," siger hun til Nature.

Bent Sørensen er professor i fysik ved Roskilde Universitetscenter og har tidligere fungeret som rådgiver for IAEA. Han er ikke overrasket over de lave tal fra atomagenturet.

Ikke virkelighed

"Tallene har intet at gøre med virkeligheden. Det er en direkte frikendelse af atomindustrien fra en myndighed, der har til opgave at promovere atomkraft," siger han. Rapporten var udarbejdet af IAEA, WTO og myndighederne i Rusland, Ukraine og Hviderusland. I den endelige rapport er det meget lave tal fjernet fra hovedkonklusioner.

Elisabeth Cardis offentliggør snart en ny undersøgelse, som konkluderer, at 16.000 ud af de godt 570 mio. mennesker, der blev udsat for radioaktivt nedfald, vil dø af strålingsrelaterede kræftformer. Det er 0,01 procent af den totale forekomst af kræft.

"Men vi bliver sikkert aldrig i stand til at sige med sikkerhed, om de tal er rigtige," siger hun.

Buddene på det totale antal af dødsofre, som Tjernobyl-ulykken vil koste, spænder fra 4.000 til 500.000.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her