Læsetid: 2 min.

FN: Flere udlændinge hertil

Danmark bør åbne dørene for arbejdere fra fattige lande, mener FN-organisation
17. juni 2005

Hjemmehjælpere fra Bangladesh, langdistanceløbere fra Etiopien og chauffører fra Uganda. Flere af dem skal have midlertidige arbejdstilladelser i Danmark, fordi det er noget nær den bedste u-landsbistand, vi kan give. Det mener FN's organisation for handel og udvikling, UNCTAD. Tilbagemeldingen fra store arbejdsmarkeds-organisationer er, at de kun vil have vidensarbejdere til Danmark, men dem vil de så til gengæld gerne have flere af.

Chefen for handelsafdelingen i UNCTAD, Lakshmi Puri, opfordrer i en ny rapport til, at rige lande som Danmark lader langt flere fra de allerfattigste lande komme ind på deres arbejdsmarkeder. Af kategorier nævnes blandt andre hjemmehjælpere, sekretærer, bygningsarbejdere, landbrugsmedhjælpere og sportsstjerner.

"Vi ser gerne, at man i WTO (Verdenshandelsorganisationen, red.) fremmer mulighederne for midlertidige arbejdstilladelser til folk fra de fattigste lande. Et job i et rigt land er en fantastisk god u-landsbistand, fordi folk sender en masse penge hjem," siger Lakshmi Puri.

I rapporter fra Verdensbanken og FN bliver det anslået, at udenlandske arbejdere årligt sender et sted mellem 50 og 100 mia. dollar tilbage til slægtninge i hjemlandet. Tilbage til Bangladesh kommer f.eks. ca. to mia. dollar om året, og i Eritrea udgør de private overførsler fra udlandet anslået 36 procent af bruttonationalproduktet. Ifølge Verdensbanken sender udlændinge i Danmark ca. 42.000 kr. hjem om året i gennemsnit. Ud over pengestrømmen, som samlet set er ved at overhale u-landsbistanden, så vender asiatere og afrikanere hjem fra Danmark med en masse viden .

Lyse hoveder, ja tak

Ønskerne om flere farver på det danske arbejdsmarked bliver modtaget blandet hos danske organisationer. Chefkonsulent Erik Simonsen fra DA siger:

"Det er jo en skandale, at vi har ca. 160.000 arbejdsløse og samtidig har mangel på arbejdskraft inden for landbrug og rengøring. Men det problem skal vi ikke løse ved at importere arbejdskraft fra Den Tredje Verden. I stedet skal vi forbedre arbejdsmarkeds-systemerne herhjemme."

På arbejdstager-siden afvises det også at åbne op for flere ufaglærte fra u-lande. "Svaret er ganske enkelt nej", siger økonom Mikael Bay Hansen fra Centralorganisationen af industriansatte i Danmark (CO-industri).

En anderledes åbenhed er der over for at få flere ingeniører, it-eksperter og andre veluddannede fra eksempelvis Indien og Kina hertil.

"Vi vil gerne gøre det danske arbejdsmarked mere åbent over for folk, som er velkvalificerede. Derfor ønsker vi den nuværende jobkortordning ændret, så gode hoveder kan kommer hertil og søge job uden at have et i forvejen," siger Simonsen.

CO-industri og Dansk Industri har stillet et nyt forslag om en såkaldt Greencardordning. Den går ud på, at f.eks. folk fra Indien og Kina via uddannelse og joberfaring kan samle point sammen, der vil gøre det muligt for dem at få visum til Danmark uden på forhånd at have et job.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her