Læsetid: 2 min.

FN: Vi ville hverken fornærme Danmark eller LEGO

Talsmand for FN afviser, at plakat med en LEGO-klods og teksten 'Racisme antager mange former' er et angreb på LEGO eller Danmark
22. marts 2006

NEW YORK - "Vi er kede af, hvis vores plakat bliver opfattet som et angreb på LEGO eller på Danmark. Det er den naturligvis ikke," siger talsmand for FN's Kommissær for Menneskerettigheder i Geneve, José Luis Díaz, til Information.

Organisationen har som led i en verdensomspændende kampagne på den internationale dag mod rascisme fremstillet en plakat på seks sprog, som viser et puslespil og en LEGO-klods ved siden af teksten "Rascisme antager mange former".

"Vi er særligt kede af det, fordi LEGO tidligere har arbejdet sammen med os i andre kampagner for menneskerettigheder, og vi betragter virksomheden som en god samarbejdspartner."

Ikke en LEGO-klods

Ifølge Diaz kan plakaten kun vanskeligt opfattes som et angreb på danskerne eller legetøjsgiganten, fordi det simpelthen ikke er en LEGO-klods på billedet.

"Byggeklodsen på plakaten er ikke en LEGO-klods, men en ganske neutral byggeklods, som i dag også fremstilles af andre firmaer end lige netop LEGO - virksomheder i andre lande. Klodsen er med på plakaten for at illustrere en form over for en anden form, hvor det er tydeligt, de to ikke passer sammen. Plakaten er blevet til for at skabe opmærksomhed om rascisme verden over; som en del af vores kampagne mod rascisme. Hverken plakaten eller kampagnen er rettet mod et specifikt medlemsland."

- Kan du forstå, hvis danskerne får den her plakat galt i halsen ovenpå balladen om tegningerne af profeten Muhammed eller måske forstår den som en lille uvenlig hilsen til Danmark?

-Ja, men det er den simpelthen ikke. Hvis vi vil udtale os om forhold i Danmark, så bruger vi de officielle diplomatiske kanaler eller kommer med en officiel udtalelse herfra. Vi ville aldrig bruge en plakat eller en kampagne til at kommentere et enkelt land."

-Hvorfor har I ikke henvendt Jer til LEGO, før I brugte klodsen på plakaten?

Fordi som jeg sagde, at vi ikke associerer klodsen på plakaten med den danske virksomhed LEGO eller Danmark. Klodsen er neutral og derfor mente vi ikke, der var brug for en henvendelse."

Vil i dialog med FN

LEGO-koncernen er dog bekendt med andre fortolkninger af klodsen, herunder adskillige forbrugeres - og virksomhedens egen.

"Jeg er blevet kontaktet af adskillige forbrugere, der ville vide, hvad LEGO havde at gøre med den kampagne og plakat," siger LEGO's talskvinde, Charlotte Simonsen.

"Når jeg ser på plakaten, så har jeg svært ved at se klodsen som andet end vores produkt, og vi vil meget gerne i dialog med FN om den her sag."

- Får sagen et juridisk efterspil?

"Det vil jeg ikke sige noget om på nuværende tidspunkt. Lige nu vil vi bare gerne i dialog med FN om plakaten," siger Charlotte Simonsen.

Sidst på tirsdagen meldte det danske udenrigsministerium, at man havde taget officiel kontakt til FN's Højkommissariat for Menneskerettigheder for at få en dialog i gang om sagen.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K), kalder FN's sammenkædning af den danske legetøjsgigant Lego med racisme for "klodset".

"Vi har taget kontakt til FN, og jeg tror, at den sag finder sin løsning inden for 24 timer," siger Per Stig Møller, siger han til Ritzau.

Det var i går ikke muligt at få adgang til den præcise ordlyd af Udenrigsministeriets henvendelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her