Læsetid: 1 min.

FN: Luk Guantánamo

USA trækker tænderne ud på FN-rapport
15. februar 2006

Allerede dagen før FN offentliggør en stærkt kritisk rapport om Guantánamo-basen, har USA kørt sit forsvar i stilling. FN's efterforskningshold afslog i november en invitation til Guantánamo med den begrundelse, at USA ikke ville lade dem tale med fangerne alene. Nu kritiserer USA rapporten på den baggrund.

"Det er en smart og sædvanlig taktik. Man giver FN et tilbud, som man ved de vil afslå, og så angriber man rapporten: Hvordan kan I undersøge Guantánamo, uden at have været der? Amerikanerne har selvfølgelig vidst, at rapporten ville blive kritisk, så de har forberedt sig godt," forklarer Carl Pedersen, lektor ved Center for Amerikanske Studier.

En del af rapporten er lækket, og den indeholder beskyldninger om grove brud på menneskerettigheder, grænsende til tortur. Den anbefaler endog USA at lukke fangelejren.

"Vi har været forsigtige med vores konklusioner, men vi konkluderer, at situationen i Guantánamo bryder international lov og konventioner om menneskerettigheder og tortur," fastslår FN's specielle rapportør om tortur, Manfred Nowak.

Men det kommer ikke til at gøre den store forskel vurderer Carl Pedersen: "FN håber selvfølgelig at kunne lægge pres på USA, og vi vil nok se USA's FN-ambassadør John Bolton bruge mange kræfter på at skyde rapporten ned. Men USA har hele tiden holdt fast i deres ret til at tilbageholde fanger på Guantánamo, og jeg tror ikke på, at Bush-regeringen pludselig ombestemmer sig". Carl Pedersen tror ikke at hverken rapporten eller det diplomatiske pres, den vil trække i sit kølvand, vil gøre en forskel. En konkret sag som i Abu-Ghraib ville måske ændre noget, men kameraer er ikke tilladt på Guantánamo, så overgreb er svære at dokumentere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her