Læsetid: 1 min.

FN vil møde Guantanamofanger

Tre FN-eksperter har ladet forstå, at de vil sige nej tak til en invitation fra USA om at besøge Guantanamofangelejren på Cuba, medmindre de får lov til at udspørge fanger på den amerikanske base.
2. november 2005

Næsten fire år efter, at FN bad om lov til at besøge fangelejren meddelte USA fredag, at tre FN-eksperter, heriblandt en FN-ekspert i tortur, kan besøge udenlandske terrormistænkte på basen, da USA "ikke har noget at skjule".

Men selv om FN-eksperterne får mulighed for at udspørge amerikansk militærpersonel på basen, så får de ikke lov til at tale med nogen af de ca. 500 indsatte i lejren. Det siger det amerikanske forsvarsministerium Pentagon med henvisning til, at det er Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC), der har mandat til at tale med fangerne.

Leila Zerrougui fra Algeriet, der er ekspert i vilkårlige anholdelser, og østrigeren Manfred Nowak, der undersøger tortur for FN, sagde, at de har foreslået at besøge Guantanamobasen den 6. december, men at de kun vil rejse til Cuba, hvis Pentagon giver dem lov til at tale med fangerne.

"Vi har aldrig accepteret, at der skulle være tale om overvågede møder eller om at besøge et sted, hvor vi ikke har fuld adgang til alle fangerne," sagde Zerrougui ved et pressemøde i FN-hovedkvarteret i New York.

"Den eneste, vi ikke har villet acceptere, er ikke at kunne få adgang til fangerne. Jeg er sikker på, at vi, eftersom vi accepterede invitationen i kompromisets ånd, vil få et kompromis fra USA," sagde Nowak.

Men en amerikansk embedsmænd antydede, at USA ikke er indstillet på kompromis.

"Det er den amerikanske regerings opfattelse, at FN's særlige rapportørers mandat ikke rækker så langt som til sager vedrørende status og behandling af personer, der er fanget under væbnet konflikt," sagde den amerikanske oberstløjtnant Mark Ballesteros, der er talsmand for Pentagon.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her