Læsetid: 3 min.

Fodbold som fotokunst i Berlin

Fotografer med boldøje blænder op for VM med målrettet udstilling i Berlin. Fodbolden er omdrejningspunktet og for dælen da, hvor er den magisk den runde tingest, som især mænd gladeligt ofrer skinneben og ægteskaber for
26. april 2006

Når man evig og altid blev valgt som den sidste, dengang der skulle laves hold til høvdingebold i folkeskolen. Når man har været bange for bolde, fordi man uvist af hvilken grund må have haft en boldmagnet inde i hovedet, sådan at de store drenges læderbold altid ramte én i knolden, så snart man vovede sig ud i skolegården. Når man oven i købet er kvinde. Skulle man så ikke bare holde sin kæft om fodbold? Nej.

For snart er det VM, man behøver ikke at sige i hvad, og det foregår kun lidt væk, nemlig i Tyskland. I Berlin ved de godt, at i en hel måned denne sommer er det for cool at opholde sig i frankfurterens og hvedeøllets hjemland.

Alle mulige kunstprojekter har fået dupper under skoene. For eksempel kunne man forleden i et tidligere bryggeri opleve en flok mongoler og andre psykisk handicappede spille teaterstykket Et hjerte er ingen fodbold.

I Art Center i Friedrichstrasse kan man en måned endnu se fotoudstillingen Weltsprache Fussball. 32 fotografer fra hele verden udstiller 56 fotografier. Fodbolden er omdrejningspunktet og for dælen da, hvor er den magisk den runde tingest, som især mænd gladeligt ofrer skinneben og ægteskaber for.

Udstillingen viser enkelheden ved fodbold. Som for eksempel i belgieren Harry Gruyaerts billede fra 1998 af tre sorte drenge i Cameroun, der spiller med bare tæer på en afsvedet græsmark. Den ene med sine plastiksandaler i hånden.

En krøyersk komposition

Eller som i amerikaneren Richard Kalvars billede taget i Frankrig i 1972, hvor man ser en fodboldspiller med meget højtsiddende shorts og en mand i jeans og sweater lede efter bolden i en velklippet trekantet busk: Det er så enkelt: Ingen bold, intet spil.

Fodbold er en leg, alle kan blive grebet af hvor som helst når som helst. Som i amerikaneren Stuart Franklins vidunderlige billede fra en strand i Egypten i 1998. Krøyer kunne ikke have komponeret det bedre.

I forgrunden spadserer to unge kvinder i samtale. De har en slags folkedragter på i rødt og hvidt med tørklæder. Overalt i vandet bag dem leger børn. En dreng kommer op på stranden og er ved at løbe ud af billedet med en helt våd plastikbold foran sig. Måske er det hans far, der smiler stort bag ham. Lyset er smukt og blødt, og i det ene hjørne ligger højhuse ned til vandet.

Og så bare for god ordens skyld: Stuart Franklins mest berømte billede forestiller i øvrigt en enlig kinesisk mand foran fire kampvogne på Den Himmelske Freds Plads i Beijing i 1989.

Der bliver også leget i skolegården i Teheran på iraneren Abbas billede fra 1998. Fire tørklædeklædte piger har gang i noget bold. De tre står til højre og smiler. Den fjerde har sparket bolden så højt op i luften, at den næsten er ude af billedet. Hun balancerer på et ben og kigger skælmsk opad efter den flyvende bold.

Eller mesteren Henri Cartier-Bressons billede fra Irland i 1962, som næsten er for godt til at være sandt. Tre katolske præster står og klæder om til fodboldtøj i vejkanten under et kæmpe krucifix.

Udstillingen viser, at fodbold samler tusinder samtidig med, at det kun drejer sig om mand og bold. At fodbold er en passion, uanset om man kommer fra Sicilien, Bolivia, Spanien, Rusland eller Nordirland. At man for at kunne se kampen ordentligt gerne klatrer op i et højt træ og risikerer at falde ned og brække halsen, når man er en lille dreng i Sudan. At man fanges af spillet, hvad enten man er soldat i Den Røde Hær eller skolepige i USA. At det godt kan regne i Portugal. Så spiller man bare med en paraply hver.

Weltsprache Fussball fra 15. april - 22. maj 2006, Art Center Berlin, Friedsrichstrasse 134. Åbent dagligt fra 11-21

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu